Velika Simićeva poetska retrospektiva

Objavljena poezija jednog od najznačajnijih svjetskih pjesnika
0 komentar(a)
čarls simić, Foto: Syracuse.com
čarls simić, Foto: Syracuse.com
Ažurirano: 28.01.2013. 12:02h

Velika retrospektiva poezije Čarlsa Simića, jednog od vodećih savremenih svjetskih pjesnika, nedavno je objavljena u izdanju poznate američke izdavačke kuće “Houton Miflin Harkurt”.

U ovoj reprezentativnoj i obimnoj knjizi, objavljenoj pod naslovom “Nove i izabrane pjesme (1962-2012)”, prati se Simićev pjesnički rad od njegovih ranih pjesama i prvih knjiga do pjesama koje se još nalaze u rukopisu. Izbor je priredio sam pjesnik, saopštavaju iz izdavačke kuće “Arhipelag”. “Tokom više od pedeset godina Čarls Simić je učinio široko poznatim svoje briljantne i inovativne pjesničke slike, sardoničnu duhovitost i vlastiti autentični glas.

U ovoj knjizi on je u sažetom obliku predstavio svoj životni opus, pri čemu je kombinovao neke od svojih najboljih ranih pjesama sa kasnijim ostvarenjima, uključujući i veliki broj izmjena u ranije objavljenim pjesmama i sedamnaest novih, neobjavljenih pjesama. Simićev opus crpi inspiraciju iz čitavog niza izvora, od neponovljivosti običnog života do američkog bluza, od folklornog nasljeđa do porodice i rata.

Dosljedne u svojoj uzbudljivosti i neočekivanosti, skoro četiri stotine pjesama u ovoj knjizi predstavljaju jednog od najznačajnijih i najoriginalnijih američkih pjesnika“, naglašava američki izdavač predstavljajući javnosti ovu Simićevu knjigu.

Velike retrospektive svoje poezije Čarls Simić ima i na nekim drugim jezicima, između ostalog, i na srpskom, gdje je prije dvije godine u izdanju “Arhipelaga” objavljen veliki izbor njegove poezije “Iščekujući presudu” u prevodu desetak prevodilaca, a nekolicinu pjesama preveo je sam Simić.

„Vrlo lako se vidi da je Čarls Simić majstor, vladar svog ekscentričnog kraljevstva uzbudljive sintakse i autentičnih uvida“, kaže kritičar “Los Angeles Times”, dok “New York Times Book Reviw” naglašava kako je samo „nekoliko savremenih pjesnika toliko uticajno ili neponovljivo kao što je Čarls Simić“.

Kritičar zapaža da je Simić unio u američku poeziju „najsvežiji i najoriginalniji stil i maštu još od Kamingsa“, da bi “Harvard Reviw” zaključio da je Simić pjesnik „koji nas možda najviše uznemirava i nadahnjuje“. “Arhipelag” je jedan od regionalnih izdavača Čarlsa Simića, a najavljuju izbor iz novijih eseja ovog pisca.

Bonus video: