Uskoro će se znati šta je izazvalo eksploziju u Viru

Prema riječima Milana Vojinovića, koji je zastupao desetak građana, suma koja će im biti isplaćena na ime materijalne odštete, zajedno sa sudskim troškovima, iznosiće oko 800.000 eura
61 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 16:23h

Šest i po godina od eksplozije u Viru kod Nikšića, još se ne zna šta je uzrok požara koji je doveo do eksplozije 80 tona mina i granata u skladištima firme „Booster“.

Ipak, prema riječima istražnog sudije Vukote Vujačića, koji od proljeća 2011. godine vodi taj slučaj, završena su dodatna vještačenja koja je tražilo tužilaštvo, pa se očekuje da odluka uskoro bude donesena.

„Tužilaštvo je do sada nekoliko puta tražilo dopunu istrage i na zahtjev tužioca urađena su dva-tri vještačenja. Nijesmo se bavili visinom štete, već uzrokom požara i materijal je predat tužilaštvu tako da uskoro očekujemo odluku tužioca“, kazao je Vujačić „Vijestima“.

Nije želio da iznosi detalje istrage da ne bi, kako je kazao, uticao na odluku tužioca.

U noći između 8. i 9. jula 2006. godine eksplodirala su tri magacina „Boostera“ i tom prilikom je djelimično ili potpuno uništeno oko 1.500 objekata.

Njihova obnova, koja je lokalnu upravu koštala oko osam miliona eura, trajala je dvije godine.

Krajem 2009. godine Institut za bezbjednost beogradske agencije BIA dostavio je nalaz vještačenja u kome stoji da je eksploziju izazvao požar, ali ne i šta je uzrok požara.

Munje u vedroj noći

To bi trebalo da piše u novom izvještaju koji je predat tužilaštvu. Nekoliko dana nakon ekplozije, istražitelji su imali pretpostavku da je munja, preko elektro vodova, izazvala požar zbog koga je došlo do eksplozije u skladištima.

Građani su to demantovali, tvrdeći da je te noći nebo bilo vedro.

Vrhovni državni tužilac je godinu i po nakon eksplozije, krajem 2007. godine, pokrenuo zahtjev za sprovođenje istrage, nakon čega je donijeto rješenje da se sprovede istraga protiv vlasnika „Boostera“ Saše Božovića zbog sumnje da je napravio krivična djela „protiv opšte sigurnosti“ i „nedozvoljene trgovine“.

Što se tiče „nedozvoljene trgovine“, istražni sudija Ljubiša Marković, koji je do proljeća 2011. godine vodio slučaj, ranije je kazao da nalazi vještaka ne ukazuju na nedozvoljenu trgovinu, s obzirom na to da je firma „imala pozitivno mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova da se može baviti delaboracijom minsko-eksplozivnih sredstava, kao i da su imali druge neophodne papire“.

Više od stotinu građana je 2007. godine pokrenulo tužbu protiv države, Opštine i firme „Booster“ tražeći solidarnu isplatu nadoknade za pričinjenu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Postupak je trajao skoro četiri godine a pravosnažne presude glase da su država i „Booster“ dužni da građanima solidarno nadoknade štetu, s tim da se od procijenjene štete oduzme suma koju je na ime pomoći dala Opština koja je oslobođena krivice.

Za odštetu 120.000

Iz „Boostera“ su „Vijestima“ kazali da su do sada, na ime odštete po tužbama, platili oko 120.000 eura.

Prema riječima advokata Milana Vojinovića, koji je zastupao desetak građana, ukupna suma koja će biti isplaćena građanima na ime materijalne odštete, zajedno sa sudskim troškovima, iznosiće oko 800.000 eura, a nekoliko građana je na ime pretrpljenog straha dobilo po par hiljada.

Građani su državu tužili zbog nadležnosti za izdavanje dozvola za rad sa eksplozivnim napravama, što vrši kontrolu tog rada, naročito delaboracije (izvlačenje eksploziva iz municije), što su obaveze još iz zakona iz vremena SFRJ, dok je „Booster“ tužen po principu tzv. objektivne odgovornosti, na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, po čemu je firma odgovorna ukoliko se nešto dogodi.

Firma je jedino mogla biti oslobođena odgovornosti ukoliko se dokaže da je eksplozija nastala zbog „više sile“, kao što su vremenske neprilike.

Procijenjena šteta na kućama i drugim objektima, prema nalazima vještaka finansijske i građevinske struke, je oko šest miliona eura. Pored nepokretne imovine, treba da bude određena i visina štete na pokretnoj imovini, kao što su automobili i pokućstvo.

Galerija

Bonus video: