Budućnost poražena od Jedinstva, Podgoričani na kraju drugi

Tako je ekipa Zorana Vukčevića osvojila drugo mjesto, dok je Jedinstvo osvojilo prvo mjesto. Studentiju je pripalo treća, a Škendiji četvrto mjesto
0 komentar(a)
Odbojkaši Budućnosti, Foto: Boris Pejović
Odbojkaši Budućnosti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.01.2013. 14:17h

Iako su punih 11 kola proveli na prvom, odbojkaši Budućnosti su na kraju morali da se zadovolje drugim mjestom u premijernom, pilot izdanju Balkanske lige - u posljednjem i odlučujućem duelu, u Tirani, izabranici Zorana Vukčevića su zasluženo poraženi od Jedinstva iz Brčkog sa 3:1, koje je na kraju stiglo do trofeja sa istim brojem poraza kao Budućnost (tri), ali sa dva boda više (27-25).

Obje ekipe su upisale po devet pobjeda, u međusobnim duelima je skor u pobjedama 2-2 (oba rivala su upisala po jednu pobjedu sa 3:0 i 3:1), ali su Podgoričani dva puta izgubili po bod protiv Studentija (pobijedili su po 3:2), kada su, zasigurno, i prokockali prvo mjesto, jer bi sa dva boda više i barem tri seta više iz mečeva sa šampionom Albanije, Budućnost bila prva bez obzira na današnji poraz od Brčaka.

Crnogorski vicešampion je, međutim, dobio mnogo, jer su Hamzagić i drugovi kroz 12 jačih utakmica od onih koje imaju u domaćoj ligi, izuzev duela sa Budvanskom rivijerom, mogli da stiču korisno iskustvo i podižu formu za završnicu domaćeg prvenstva i Kupa. To se dobro vidjelo na nedavnom meču u Budvi, kada su Podgoričani poraženi tek sa 3:2 (vodili su 2:1) od Budvanske rivijere.

Albanski Studenti je posljednjeg dana turnira samo ovjerio treće mjesto maksimalnom pobjedom (25:17, 25:19, 25:18) protiv posljednjeplasirane Škendije.

Što se samog meča tiče, odmah se vidjelo da je pet setova protiv Studentija u subotu veče ostavilo traga, jer Budućnost, možda i zbog pritiska, nije igrala na očekivanom i dosadašnjem nivou. Budućnost je povela 2:0 na startu prvog seta, ali je Jedinstvo serijom 5:0 preokrenulo, a onda na 9:5 steklo i četiri poena prednosti. Podgoričani su uhvatili priključak na 10:11, kada su i stali. Jedinstvo je serijom 7:1 otišlo na 18:12 i tu prelomilo ovaj set, iako je Budućnost priprijetila na 18:20.

U drugom setu dileme nije bilo od početka do kraja seta, a na 17:10 za Brčake Vukčević je iz igre izveo Bojića i uveo Babića, koji je igrao do kraja meča.

Budućnost se trgnula iu trećem setu, serijom 3:0 je povela 7:4, ali je Jedinstvo nešto kasnije bilo u vođstvu 10:8. Ipak, sa nova tri uzastopna poena “plavi” su poveli 11:10, i više nijesu ispuštali vođstvo, a imali su i prednost od četiri poena, posljednji put na 22:18. Jedinstvo je priprijetilo na 23:22, potom i na 24:23, ali je Kisić servis greškom donio Budućnosti osvajanje ovog seta.

To, međutim, nije promijenilo odnos snaga na terenu u četvrtom setu. Budućnost je držala kakav-takav priključak do 7:10, ali je Jedinstvo sa tri uzastopna poena otišlo na 13:7, potom i na 16:8, čime je pobjednik, definitivno, odlučen.

Izjave

Zoran Vukčević, trener Budućnosti: Jučerašnjih pet setova je, sigurno, ostavilo traga na današnju igru, zbog tog umora smo bili malo više prazni nego što treba. Jedinstvo je odlično serviralo, nijesmo imali rješenja za taj njihov elemenat. Dobili smo set u kojem smo uspjeli da njihovog najboljeg primača pomjerimo, čak i natjeramo njihovog trenera da ga izvede iz igre. Oni su čitavo vrijeme diktirali igru, mi smo samo na momente hvatali priključak. Kako je bila korisna pobjeda protiv Studentija, tako je vjerovatno koristan i ovaj poraz iz kojeg treba da izvučemo pouku da ako nijesmo sto posto u svakom setu i svakoj utakmici, teško možemo vda funkcionišemo. Ova liga nam je itekako koristila za naredni period, šteta što nije bilo još utakmica.

Ivan Ječmenica, srednji bloker Budućnosti: Utakmica u pet setova protiv Studentija nas je dosta koštala, vidjelo se to danas u prva dva seta, nijesmo imali energije i potrebnu dozu naboja. Jedinstvo je odlična ekipa, borili su se od prvog do posljednjeg poena, i zasluženo su pobijedili. Svaka im čast, čestitam im na prvom mjestu. Za nas je ovo jedno veliko iskustvo, koristiće nam za završnicu Kupa i prvenstva, gdje ćemo, nadam se, moći nešto više da uradimo. Za sad je ovo dovoljno.

Ljubiša Ristić, trener Jedinstva: Naša ekipa je mlada, kao i Budućnost, i mnogo nam je koristila ova liga, to se vidjelo, jer moja ekipa sada nema veze sa onom ekipom s prvog turnira. Ovo nam je važno za stvaranje samopouzdanja, jer mi u prvenstvu imamo, takođe, jakog protivnika. Vjerujem da će nam osvajanje ovog turnira pomoći da uvećamo šanse za osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine, koje nas sad očekuje.

Tri nagrade za Budućnost, Kisić MVP

Budućnost je dobila najviše individualnih nagrada - korektor Irfan Hamzagić je sa 242 poena najbolji poenter lige i najbolji smečer, Marko Vukašinović je najbolji server, a Ivan Ječmenica najbolji bloker.

Za najboljeg igrača lige proglašen je Žarko Kisić iz Jedinstva, koji je i najbolji tehničar. Njegov saigrač Jovan Čendić je najbolji primač, dok je za najboljeg libetra izabran Altin Gorendža, član Studentija.

Konačna tabela

1. Jedinstvo 27

2. Budućnost 25

3. Studenti 17

4. Škendija 3

Budućnost - Jedinstvo 1:3 (22:25, 17:25, 25:23, 16:25)

Tirana - Dvorana: „Fahrije Hoti“. Gledalaca: 200. Sudije: Omari (Albanija) i Hristov (Makedonija). Poeni iz napada: Budućnost 40, Jedinstvo 44. Poeni iz bloka: Budućnost 13 Jedinstvo 17. Poeni iz servisa: Budućnost 5, Jedinstvo 10. Greške: Budućnost 27, Jedinstvo 22.

Budućnost: Vukašinović 8, Babić 4, Medojević (libero 1), Lakčević (libero 2), Bošković 3, Radulović, Ječmenica 9, Đuranović 7, Hamzagić 25, Bojić 2, Radović, Strugar.

Jedinstvo: Stančić, Teodorović 19, Gajić 10, Janjić, Čolo 11, Čendić 11, Kisić 4, B. Trakić (libero), E. Trakić, Radić 16.

Bonus video: