Film "Fruitvale" pobjednik Sandens festivala

Na američkom filmskom festivalu Sandens, koji je sinoć završen u Park Sitiju, u američkoj saveznoj državi Juta, podijeljene nagrade
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2013. 13:35h

Glavne nagrade Sandensa, i publike i žirija, dobile su drama "Fruitvale" debitanta Rajana Kuglera i dokumentarac "Blood Brother" Stiva Huvera.

Debitantsko ostvarenje "Fruitvale" je baziran na istinitoj priči o Oskaru Grantu, koji je imao 22 godine, kada ga je jedan policajac ubio s leđa na željezničkoj stanici u Ouklendu u Kaliforniji.

Rajan Kugler je napisao dramatičan scenario i režirao film, koji je neka vrsta kolaža igranih i dokumentarnih elemenata.

"Ovo je projekat o humanizmu, o ljudskim bićima i kako se odnosimo jedni prema drugima, kako tretiramo ljude koje volimo najviše, i kako tretiramo one koje ne znamo", rekao je 26-godišnji reditelj, pošto je sinoć primio nagradu.

Član žirija Tom Rotman rekao je da je "Fruitvale" dobio priznanje zbog "vješte realizacije, svog snažnog emotivnog učinka i moralne i društvene akutelnosti - za svakog ko je bar na sekund pomislio da filmovi nemaju uticaj i ne mogu da promijene svijet".

Kugler je rekao da se lično vezao za priču, jer je i sam iz Ouklenda, i rođen je iste godine kao i glavni lik njegovog filma.

Dokumentarac "Blood Brother" prati mladog Amerikanca Rokija Brata, koji se preselio u Indiju da bi radio sa siročićima inficiranim virusom HIV-a.

"Ovo mnogo znači mnogobrojnoj djeci", rekao je Huver po primanju nagrade.

U kategoriji dramskog filma, nagradu za najbolji scenario dobila je Lejk Bel za debitantsko ostvarenje "In A World", a nagrada za režiju pripala je Džil Solovej, za takođe debitantski film "Afternoon Delight".

Kamerman Bredford Jang nagrađen je za rad u dva dramska ostvarenja - "Ain't Them Bodies Saints" i "Mother of George".

U kategoriji dokumentarnog filma nagrada za režiju pripala je Zakariju Hajncerlingu, za film "Cutie and the Boxer", a za montažu Metjuu Hamačeku za "Gideon's Army".

Za najbolji strani dokumentarac proglašen je kambodžanski film "A River Changes Course", a za najbolju dramu južnokorejski "Jiseul".

Srdan Golubović dobio specijalnu nagradu žirija

Film "Krugovi" srpskog reditelja Srdana Golubovića dobio je specijalnu nagradu žirija, objavljeno je na sajtu festivala.

"Posebno želim da zahvalim svojoj ekipi. Ona me je podržavala sve ove godine. Nije bilo lako sa mnom. Hvala vam", rekao je Golubović po primanju priznanja.

Film "Krugovi" prati tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Njemačkoj i Trebinju, u čijem fokusu je podvig pripadnika Vojske Republike Srpske Srđana Aleksića, koji je poginuo spašavajući muslimanskog civila Alena Glavovića.

Galerija

Bonus video: