Retrospektiva fotografija Mana Reja u Londonu

Izložba se fokusira na karijeru umjetnika u Americi i Parizu od 1916. do 1968
477 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 14:43h

Nacionalna galerija portreta u Londonu organizovala je prvu veliku retrospektivnu izložbu fotografija inovativnog i uticajnog umjetnika 20. vijeka Mana Reja (Man Ray).

Američki slikar i fotograf Emanuel Radnicki (Emmanuel Radnitzky), poznat kao Man Rej (1890-1976), veći dio karijere proveo je u Parizu.

Od 1908. do 1912. studirao je umetnost u Njujorku, a 1911. je radio kao slikar i skulptor. Prve značajnije fortografije snimio je 1918. U to se vrijeme već bavio slikarstvom, a radio je i na filmu.

"L'Etoile de Mer", film koji je Man Rej snimio 1928.

U saradnji sa Marselom Dišanom stvorio je američki dadaizam, pravac začet u Evropi kao radikalni otklon od tradicionalnih principa umjetnosti. Bio je član grupe umjetnika „Ostali“ (Others). Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja tvrdio je da dadaizam ne može zaživjeti u Njujorku. Potom se preselio u Pariz i nastanio u umjetničkoj četvrti Monparnas, gdje je uglavnom radio u ateljeima tamošnjih umjetnika. Zaljubio se u foto model Alis Pren zvanu „Kiki sa Monparnasa“ koja mu je uskoro počela pozirati.

Za više od 20 godina provedenih u Parizu, Men Rej je napravio revoluciju u fotografskoj umjetnosti. Mnoge poznate ličnosti našle su se na njegovim fotografijama: Džejms Džojs, Gertruda Stajn, Žan Kokto, Bridžet Bejt Tičenor i Antonen Arto.

Godine 1925. u galeriji Pjer u Parizu organizovana je izložba nadrealističkih radova, na kojoj su, uz Reja, izlagali i nadrealisti Žan Arp, Maks Ernst, Andre Mason, Huan Miro i Pablo Pikaso.

Godine 1934. nadrealistička umjetnica Meret Openhajm naga je pozirala Reju za seriju nadrealističkih fotografija.

Sa asistentkinjom i ljubavnicom Li Miler otkriva postupak solarizacije fotografije. Izumio je i fotografsku tehniku koja koristi fotograme, a koju je dadaista Tristan Cara nazvao rejografija.

Man Rej na fotografiji Lotara Voleha u Parizu 1975

Man Rej se pod starost vraća u SAD (u Los Anđeles) ali je Pariz do kraja smatrao svojim domom. U Parizu i umire 18. novembra 1976.

Kako se navodi na sajtu galerije, na izložbi će kroz 150 fotografija iz svjetskih muzeja i privatnih zbirki biti prikazane revolucionarne fotografske tehnike i eksperimenti sa bojom.

Predstavljen će biti i rad ovog avangardnog fotografa u vodećim modnim časopisima kao što su Vog (Vogue) i Veniti Fer (Vanity Fair).

Izložba se fokusira na karijeru umjetnika u Americi i Parizu od 1916. do 1968, kada je imao centralno mjesto među predstavnicima dadaizma i nadrealizma.

Izložba u Nacionalnoj galeriji portreta biće otvorena od 7. februara do 27. maja 2013.

Galerija

Bonus video: