Sud još utvrđuje odakle se Grgurović stvorio

Policajci Lakić i Kovačević, koji bi trebali da se pojave kao svjedoci, hapšeni su 2011. zbog sumnje da su uzimali novac kako bi nesavjesnim vozačima “žmurili” na prekršaje
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 18:15h

Sudija Željka Jovović pročitala je u sudnici podatke iz dokumenatacije, koje joj je dostavila podgorička policija, u kojima ne postoji nikakav pisani trag o tome da je bilo ko zvao Danilovgrađanina Milana Grgurovića, koji se 12. februara 2011. pojavio u zgradi PJ Podgorica, a potom priznao da je, navodno, on tri dana ranije prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić.

U ponovljenom suđenju, kao i u ranijem, još nije objašnjeno kako je policija došla do sumnje da je Grgurović prijetio novinarki, kao ni to da li se on sam javio ili se na nečiji poziv pojavio u zgradi podgoričke policije.

Kako je Grgurović postao sumnjiv policiji u nekoliko svjedočenja nije uspio da pojasni ni inspektor Ekan Jasavić, koji je u nemuštim odgovorima pred sudom davao oprečne izjave iz kojih se nije moglo zaključiti odakle im taj podatak.

Čeka da se uhapse i nalogodavci: Olivera Lakić, Foto: Savo Prelević

Grgurovićev branilac, advokat Slavomir Božović je predložio sudu svjedoke - službenike policije iz Danilovgrada Andriju Kovačevića i Vladana Lakića, za koje je tvrdio da bi mogli da kažu nešto oko dolaska Grgurevića u zgradu policije.

"Tražim od suda da prihvati predložene svjedoke Kovačevića i Lakića, da se saslušaju na okolnosti pozivanja Grgurovića u policiju. Osim toga, tražim da se ponovo sasluša i inspektor Ekan Jasavić, odnosno, tražim sučeljavanje sa ovom dvojicom svjedoka", bio je zahtjev advokata Božovića.

Tada je reagovao tužilac Saša Čađenović, koji je rekao da se u dosadašnjim spisima predmetima nigdje ne pominju policajci Kovačević i Lakić i da ne zna na koje nove okolnosti bi to oni mogli biti ispitani.

Saša Čađenović, Foto: Boris Pejović

Grgurević se početkom februara 2011, tri dana nakon prijetnji upućenih novinarki “Vijesti”, sam prijavio policiji, rekavši da je on, navodno, razgovarao telefonom sa novinarkom Jasminom Muminović

Nakon petominutne pauze, sutkinja Jovović je prihvatila da se na narednom ročištu saslušaju Kovačević i Lakić, ali i tadašnji inspektori u PJ Podgorica Marko Brajović i Aleksandar Bošković, koji su u ovom predmetu postupali sa Jasavićem.

Za svjedoka će biti pozvan i nekadašnji šef ispostave policije u Danilovgradu Mihailo Šaranović, za kojeg je sudija prokomentarisala da “bi možda mogao nešto da zna oko poziva Grguroviću”.

Novo ročište zakazano je za 22. februar u 10 časova, kada će sud ispitati predložene svjedoke.

Grgurević se početkom februara 2011, tri dana nakon prijetnji upućenih novinarki “Vijesti”, sam prijavio policiji, rekavši da je on, navodno, razgovarao telefonom sa novinarkom Jasminom Muminović i tada grubo prijetio Lakićevoj i njenom djetetu.

Lakić je 7. marta 2012. i fizički napadnuta, ispred vrata zgrade u kojoj stanuje. Zbog toga je na devet mjeseci zatvora osuđen Ivan Bušković.

Prije napada i prijetnji, Lakić je istraživala da li se u fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu i u hangaru u Donjoj Gorici, proizvode, a potom krijumčare lažni brendovi cigareta, navodeći, između ostalog, da sa tom fabrikom imaju veze neki službenici Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Policajci - svjedoci hapšeni zbog korupcije

Nakon što je sudija prihvatila da svjedoci na narednom ročištu budu policajci iz Danilovgrada Vlado Lakić i Andrija Kovačević, iz publike se čulo da su oni saobraćajci, sumnjičeni zbog primanja mita.

Policajca Vlada Lakića prijavile kolege iz Danilovgrada>>>

Lakić i Kovačević hapšeni su u septembru 2011. godine po nalogu specijalnog tužioca, a zbog sumnje da su uzimali novac kako bi nesavjesnim vozačima “žmurili” na saobraćajne prekršaje.

Njih dvojicu su tužiocu u aprilu te godine prijavile kolege, jer su im bili sumnjivi, nakon čega su oni bili pod mjerama tajnog nadzora sve do hapšenja.

“Tokom petomjesečne istrage, policija je došla do sumnji da je pritvoreni Lakić prilikom kontrole učesnika u saobraćaju zahtijevao i primio mito od više stranih državljana, od kojih je uzeo oko 2.000 eura”.

Treća sreća za Jasavića

Sudija Željka Jovović prihvatila je predlog branioca da inspektor Ekan Jasavić ponovo bude pozvan da svjedoči na sudu. Ona je taj predlog prihvatila kako bi se možda u trećem pokušaju od njega dobio podatak o tome kako je to optuženi Grgurević došao u policiju - sam ili na njihov poziv.

Ekan Jasavić, Foto: Boris Pejović

Na ranijim saslušanjima Jasavić nije mogao da objasni na osnovu kojeg podatka je policiji bio sumnjiv Grgurević, kao i zbog čega bi on mogao da ima motiv da prijeti novinarki Lakić.

Na narednom ročištu, a nakon svjedočenja policajaca Kovačevića i Lakića, on bi mogao biti pozvan na sučeljavanje sa njima ukoliko budu iznijeli nove podatke koji se kose sa onim što se do sada nalazi u spisima predmeta.

“Boška” našlo Tužilaštvo

Uporedo sa ponovljenim procesom Milanu Grgureviću zbog lažnog prijavljivanja, Tužilaštvo je vodilo istragu o tome ko je zaista u februaru 2011. godine prijetio novinarki i njenoj porodici.

Početkom 2012. godine Tužilaštvu nove informacije podnijela je upravo novinarka Lakić, a višemjesečna istraga početkom ove sedmice rezultirala je podizanjem optužnog predloga protiv službenika Uprave policije Milenka Miće Rabrenovića, tadašnjeg šefa obezbjeđenja bivšeg direktora policije Veselina Veljovića.

Milenko Rabrenović, Foto: Savo Prelević

Tužilaštvo tvrdi da je Rabrenović 9. februara u popodnevnim časovima sa njemačkog broja pozvao novinarku Jasminu Muminović, a potom se predstavljajući kao “Boško” uputio prijetnje Lakićevoj i njenoj porodici.

Narednog dana, on je, kako piše u optužnici sa istog broja, ali drugog aparata uputio prijeteću poruku za novinarku Lakić.

Galerija

Bonus video: