Film Nemanje Bečanovića od 31. januara u bioskopu

”Horor film kao nijedan drugi, užas koji ne možete predvidjeti", napisao je o Bečanovićevom filmu kritičar Spenser Houken
98 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 10:23h

Film Posljednje poglavlje, prvijenac crnogorskog autora Nemanje Bečanovića, od 31. januara na repertoaru je bioskopa u podgoričkoj Delti.

"Što mu se gledalac više posveti, film otkriva više slojeva u kojima se krije istinski kvalitet”

Bečanovićev film je naišao na prilično zanimljiv prijem u mnogim evropskim zemljama, a na londonskom Raindance festivalu bio je najavljen sloganom - “Najšokantniji kraj još od filma Sedam”.

Filmski kritičar “Vijesti” Radenko Savić napisao je da “prvijenac Nemanje Bečanovića odlikuje posvećenost detaljima u meta-ravni koja je takva da ovo što gledamo mogu da potpišu velikani kao što su Karl Teodor Drejer ili Verner Hercog.

Pojedine scene svojom kompozicijom referišu na likovne uzore (recimo, na „Kristinin svijet“ Endrua Vajeta), ali mnogo češće film referiše na elemente koje sam uvodi i kasnije razrađuje.”

“Posljednje poglavlje je nedvosmisleno hrabar film. Nijedne sekunde ne djeluje da su simboli koje vidimo slučajno nabacani, već da svojom osmišljenošću gledaoca pozivaju na tumačenje. Ovaj film nije oneobičen kako bi bio neobičan, već je to prirodni jezik koji autor koristi. Što mu se gledalac više posveti, film otkriva više slojeva u kojima se krije istinski kvalitet”, napisao je Savić.

Nijedna riječ nije suvišna

Londonski kritičar Kajri Safiris ovako je opservirao Bečanovićev film: ”Tih i spokojan pejzaž filma The Ascent je varljiv u odnosu na ono što će se kasnije dogoditi. Ovo je moj omiljeni film na festivalu. Veoma pametno je snimljen sa dijalozima koji su dobro uklopljeni i raspliću se kako film odmiče. Nijedna riječ nije suvišna.

"Ovaj film je toliko dobro snimljen da je svaki kadar kao razglednica"

Svi glumci su dobri sa čudnim ali i veoma vjerodostojnim likovima. Htio bih da vidim još Bečanovićevih budućih fimova. Film tjera na razmišljanje i oduzima dah šokom na kraju. Ako ste voljeli klasik The Wicker Man, apsolutno ćete voljeti i ovaj film.”

”Na svakom festivalu uvijek postoji neki film koji je fotografski praznik za oči: jedan zapanjujuće lijep kadar slijedi za drugim. Ove godine taj film je bio triler iz Crne Gore pod imenom The Ascent o piscu koji ima ozbiljnu spisateljsku blokadu zbog smetnji u gradu... njegov urednik ima kuću u starom selu u kojem nema nikog, sem jedne porodice...

Kada njima pisac počinje da čita priču o Isusu, to budi religioznost u njima i na dobar i na loš način sa užasavajućim posljedicama na kraju. Ovaj film je toliko dobro snimljen da je svaki kadar kao razglednica. Prekrasan film koji me je u izgradnji velike napetosti u potpunosti naježio”, napisao je Vilijam S. Martel.

Užas koji ne možete predvidjeti

”Horor film kao nijedan drugi, užas koji ne možete predvidjeti. Jovan (Amar Selimović) je pisac koji se muči da završi knjigu, ali mu to nikako ne uspjeva. Osjećajući potrebu za mirom, on traži neophodnu prekretnicu u ruralnom crnogorskom pejzažu, sa jednom veoma tradicionalnom porodicom.

Nemanja Bečanović (koji je sa bratom Aleksandrom i scenarista filma) završio je filmsku režiju na Cetinju

Jedna od djevojaka Vesna (Inti Šraj), odmah privlači Jovanovu pažnju, ne samo zato što je lijepa već i zbog toga što je i izolovana iz grupe. Ali ova porodica je daleko od normalne, oni imaju duboku vezanost za prirodu i ciklus života, i brinu se da li su sva ogledala skrivena.

Što duže Jovan provodi vrijeme sa njima, to postaje uznemireniji i počinje da se boji za svoju bezbjednost” (Spenser Houken).

Nemanja Bečanović (koji je sa bratom Aleksandrom i scenarista filma) završio je filmsku režiju na Cetinju, a čitaoci ART Vijesti u prilici su da čitaju njegove tekstove o pop muzici.

Bonus video: