Stiže peti po redu "Korifej": Raznovrstan program "Otvorene varoši"

Festival će ove godine nastaviti prošlogodišnju ideju da se što više događaja izbaci na ulice i trgove Kolašina, alternativne prostore i ambijent
111 pregleda 0 komentar(a)
korifej, Foto: Korifej
korifej, Foto: Korifej
Ažurirano: 23.06.2018. 18:42h

Međunarodni festivala alternativnog teatra „Korifej“, peti po redu, održaće se u Kolašinu od 22. jula do 18. avgusta. I ove godine Festival sufinasira Ministarstvo kulture, održava se u organizaciji Opštine Kolašin i NVO „Korifej teatar“.

Korifej će ove godine biti održan pod sloganom „Otvorena varoš“, što je nastavak prošlogodišnje ideje da se što više događaja izbaci na ulice i trgove Kolašina, alternativne prostore i ambijent.

„Ugostićemo pozorišne predstave iz Poljske, Ukrajine, Rusije, Španije, Češke, Slovačke, Estonije, Litvanije, Srbije, Mađarske, BIH i Crne Gore. Kuriozitet festivala svakako je gostovanje predstave „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića, u produkciji Bitef teatra Beograd, Centra za kulturu Tivat, Think Tank studija Novi Sad i Festivala Maszk iz Segedina, projekta koji je u prethodnih godinu dana uzeo , ne samo sedam Sterijinih nagrada, već osvojio i brojne festivale u regionu. Zatim, tu je i predstava „Bog masakra“ koju je opo tekstu svjetski poznate dramske spisateljice Jasmine Reze postavio Siniša Evtimov, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. U „Bogu masakra“ igraju mladi crnogorski glumci Jelena Đukić, Marija Labudović, Vule Marković i Omar Bajramspahić", najavljuju organizatori.

Posebnost festivala činiće i predstava „Ukalupljivanje – tragedija loptanja u Srba“ Usanove kulture Vuk iz Beograda u kojoj igraju već zvučna imena srpske i regionalne glumačke scene: Marko Grabež, Stefan Bundalo, Strahinja Blažić, Aleksandar Kecman i drugi. Predstava će zatvoriti festival, a otvoriće ga Banjalučko studentsko pozorište sa prestavom „Ostajte“, autorskim projektom poznate bosanskohercegovačke glumice Ljiljane Čekić.

Korifej teatar biće prisutan sa svojom repriznom selekcijom, sa predstavama: „Enciklopedija mrtvih“ koju je po zbirci Danila Kiša režirao Ferid Karajica, „Krivica“ Nebojše Romčevića u izvođenju Anđelije Rondović i Đorđija Tatića, „Luckasti klovnovi“ Toda Nikoletića koju igraju Anđelija Rondović i Sanja Vujisić, „Kontrolni“ Milene Depolo u režiji Đorđija Tatića, korpodukcija sa Glumačkom trupom „Sinhro“ iz Podgorice. Osim toga, na domaćem jeziku pogledaćemo i najnoviju ispitnu predstavu studenata glume sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja „Zločin na Kozjem ostrvu“ koju je po tekstu Uga Betija režirao profesor pokreta Ferid Karajica, a u kojoj igraju Vanja Jovićević, Anđela Radović, Milica Šćepanović i Marko Todorović.

„Kuriozitet selekcije teatra za djecu, osim „Luckastih klovnova“ i divne ulične marionetske predstave iz Španije „Huanita i Benjamin“, jesu i „Crvenkapa“ Teatra mladih, u kojoj igraju glumice Gradskog pozorišta Podgorica, Branka Femić i Katarina Krek,. Takođe, i „Pazi zebru gazi“ u režiji Petra Pejakovića u kojoj igraju već afirmisani Jelena Simić i Slaviša Grubiša, produkcija tivatksog Centra za kulturu. Dječiji program biće izveden na glavnoj ulici i trgu. Selekcija inostranih predstava je bogata i žanrovski raznovrsna, a ono što je krasi jeste da ni jedna osim litvanske predstave nije rađena na lokalnom jeziku – već su rađene sredstvima univerzalnog jezika – pokreta, mimike, pantomime, neverbalnog gesta, teatra tijela i tako dalje, uglavnom – lako su razumljive domaćem gledalištu", objašnjavaju organizatori.

Filmski program, koji uređuje režiser Sead Šabotić, naknadno će biti objavljen, a u njemu će biti I nekoliko iznenađenja. Planiran je i razgovor sa rediteljem Mladenom Ivanovićem, tvorcem nekoliko zanimljivih dokumentaraca, vrlo aktuelnih i tematski oslonjenih na crnogorsko društveno stanje. Filmovi će takođe biti emitovani na lokacijama na otvorenom.

Radionice festivala vodiće “domaće snage,” i to glumice Anđelija Rondović radionicu “Usputno pozorište“, Jelena Đukić “Pozorište ličnog stava”, a likovni umjetnici Srđa Dragović radionicu “Siluete varoši” i Milena Vukoslavović “Murali varoši”.

“Radionice, uz aktivitet učesnika koje očekujemo u velikom broju, ostaviće do sada najznačajnije artefakte Kolašinu, a Korifej teatru u nasljeđe značajno produkcijsko iskustvo. Napominjemo da su plod festivalskih radionica značajni proizvodi, poput ambijentalne predstave “Enciklopedija mrtvih” koja se izvodi širom Crne Gore, u kojoj igraju profesionalni glumci mlađe generacije.”

Posebno zanimljiv događaj , najavljuju organizatori festivalabiće otvaranje Muzeja pivskih čaša- selekcija čaša i krigli za pivo iz cijelog svijeta čiji je kolekcionar Bojan Peko Minić. O Samom događaju biće više informacija tokom odvijanja festivala.

Dizajner Korifeja je Srđa Dragović, tehnički koordinator Đorđije Tatić, organizaciju čine i direktor i osoblje Centra za kulturu Kolašin, bez čijeg učešća sve bi bilo nezamislivo, podršku pruža Društvo prijatelja Kolašina, TO Kolašin, građanke i građani varoši, produkciju će voditi Tamara Jašović, a selektor programa i glavni organizator je Zoran Rakočević.

Finansijski izazovi

Pošto su ove godine prvi put Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore odlučili da prekinu dugogodišnju praksu obezbjeđivanja smještaja za sve učesnike festivala u kasarni na Brezi, pred organizacijom ove godine stoji izazov održanja festivala, finansijskih mogućnosti i organizacionih limita.

“Jedini način da ovaj festival opstane jeste da ga opštinske I državne vlasti na neki način institucionalizuju I učvrste. Za sada festival zavisi samo od volje nas nekoliko pojedinaca, koji usljed profesionalnog angažmana više ne možemo da se volonterski bavimo organizacijom jednog događaja koji traje mjesec dana i koji je međunarodnog tipa. U normalnim uslovima ovakav posao bi obavljao tim od makar sedam- osam ljudi i to preko cijele godine. Festival je zaista u krizi, jer za 7.500 eura ne može se napraviti niti dva dana nekog ozbiljnog programa, u uobičajenim uslovima rada", ističu organizatori.

Bonus video: