Šta bi Orvel mislio?

Kako bi veliki pisac vidio 2013. godinu, kojem bi pravcu pripadao i za što bi se zalagao
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 12:31h

Širom Velike Britanije nedavno je prvi put proslavljen kao Dan Džordža Orvela. Pravo je vrijeme da se se spekuliše - da 1950. godine nije preminuo od tuberkuloze, o čemu bi danas pisao i čime bi se bavio čuveni književnik?

U svojim proročanskim knjigama, među kojima se ističu „1984“ i „Životinjska farma“, Orvel je pružio pogled na svijet koji sada, pola vijeka nakon njegove smrti, svakodnevno proživljavamo.

"U mnogim aspektima, Orvel je relevantniji nego ikada ranije. Njegove vizionarske misli sada imaju groteskni nastavak života - Veliki Brat je TV franšiza koja od anonimusa pravi zvijezde...", piše britanski "Gardijan".

Na pitanje da li je Orvel bio u pravu, kada je u pitanju njegovo viđenje distopijske budućnosti i naše sadašnjosti čak 89 posto čitalaca lista "Gardijan“ odgovorilo je potvrdno, prenosi jutarnji.hr.

Šta bi, da je živ, danas Orvel mislio o 2013? Da li bi i kako pisao o nama, pita se kolumnista lista Stjuart Džefris. Teško je predvidjeti, ali nije teško zamisliti da bi umjesto Španskog građanskog rata Orvel danas možda pisao o Siriji, bio opčinjen Alepom i radio u kol-centru.

Džefris daje i nekoliko zanimljivih predviđanja vezanih za Orvelove književne junake, pa bi primjera radi Julija, junakinja romana „1984“, danas vjerovatno bila urednica i odgovorna za objavljivanje „Pedeset nijansi“.

Piščev biograf, pisac i kritičar Di Džej Tejlor smatra da je nemoguće predvidjeti čime bi se Orvel danas bavio.

„Jedan od njegovih bliskih prijatelja, pisac Entoni Pauel, svojevremno je napisao da bi Orvelova poltika bila bliska desnici. Bio bi protivnik kampanje za nuklearno razoružavanje, podržavao bi rat oko Foklandskih ostrva...“, smatra Tejlor.

„Jedan od njegovih bliskih prijatelja, pisac Entoni Pauel, svojevremno je napisao da bi Orvelova poltika bila bliska desnici"

On dodaje da treba uzeti u obzir i to da je Pauel desničarski pisac, ali da je dobro poznavao Orvela te, uprkos njegovoj političkoj orijentaciji, iznijeta zapažanja mogla bi da budu tačna.

Adam Stok sa Njukasl univerziteta, koji se na postdiplomskim studijama bavio Orvelovim djelom, navodi da bi se Orvel, opsjednut selima, danas vjerovatno borio protiv velikih poljoprivrednih kompanija, genetski modifikovane hrane... Ono što predstavlja problem u brojnim „šta bi bilo kad bi bilo“ teorijama, smatra Stok, jeste to što je Orvel za života često mijenjao mišljenja i to u potpuno suprotnom smjeru.

Jedan od njegovih bliskih prijatelja, pisac Entoni Pauel je napisao da bi Orvelova poltika bila bliska desnici. Bio bi protivnik kampanje za nuklearno razoružavanje, podržavao bi rat oko Foklandskih ostrva...

Bonus video: