Još vagaju o tužiteljki Vlahović

Konačnu riječ o disciplinskoj odgovornosti tužiteljke i njenom razrješenju daće zatim Tužilački savjet
97 pregleda 22 komentar(a)
Cosmetics Market, Foto: Luka Zeković
Cosmetics Market, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2013. 08:41h

Da li će zamjenica osnovnog tužioca u Podgorici Romina Vlahović završiti tužilačku karijeru, znaće se uskoro jer je istraga o njenoj navodnoj krađi u “Kozmetiks marketu” pri kraju.

Konačnu riječ o disciplinskoj odgovornosti tužiteljke i njenom razrješenju daće zatim Tužilački savjet, a prema informacijama “Vijesti”, to pitanje još nije došlo na dnevni red.

Krivični postupak je, prema riječima više tužiteljke u Podgorici Vesne Jovićević, pokrenut.

“S obzirom na to da se radi o zamjenici osnovnog državnog tužioca, preduzeli smo radnje. Izviđaj je u toku i privodi se kraju, tako da ćemo brzo imati odluku”, izjavila je “Vijestima” tužiteljka Vesna Jovićević.

Zamjenica ODT u Podgorici Romina Vlahović navodno je uhvaćena prije dvije subote u krađi skupocjenih krema u podgoričkom “Kozmetiks marketu”.

Tužiteljka je zatečena u prodavnici dok je stavljala skupocjene pomade u kutije jeftinijih, koje je zatim „uredno“ plaćala na kasi i odlazila iz prodavnice.

Prema podacima Komisije za suzbijanje konflikta interesa, Romina Vlahović je u imovinskom kartonu za prošlu godinu prijavila da je zarađivala 1.100 eura i da je imala 2.000 eura kredita, čije je plaćanje bilo pri kraju. Od imovine posjeduje “mercedes A klase” iz 2009. godine, dok nekretnine nije prijavila.

Prema Zakonu o državnom tužiocu predlog za utvrđivanje odgovornosti Vlahovićeve Tužilačkom savjetu treba da podnese njena šefica, Ljiljana Klikovac, osnovni tužilac u Podgorici.

Isti zakon, između ostalog, propisuje i da se državni tužilac ili zamjenik razrješava dužnosti i ako je osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije.

Viša tužiteljka Vesna Jovićević je u izjavi navela da će “mogućnost pokretanja disciplinskog postupka biti razmotrena zavisno od odluke” o krivičnoj odgovornosti Vlahovićeve.

“O svemu ćemo obavijestiti javnost”, najavila je tužiteljka.

“Inspektori su pregledali dio snimaka iz 'Kozmetiksa' i na njima nema materijalizacije krivičnog djela"

Da li je šefica Vlahovićeve Ljiljana Klikovac tužilačkom savjetu predala predlog za utvrđivanje odgovornosti juče nije bilo moguće provjeriti, jer Klikovac nije odgovarala na poziv novinara “Vijesti”.

Izvor “Vijesti” iz Uprave policije, blizak istrazi, kazao je da je glavni snimak sa nadzornih kamera iz “Kozmetiks marketa” na kom se vidio dio parfimerije pregledan u Forenzičkom centru.

“Inspektori su pregledali dio snimaka iz 'Kozmetiksa' i na njima nema materijalizacije krivičnog djela. To su snimci sa osnovnih kamera. Snimak sa jedne nadzorne kamere, koja je povezana sa glavnim softverom nismo uspjeli pregledati, jer nismo imali tehničkih mogućnosti. Taj snimak izuzeo je tehničar iz Forenzičkog centra i pregledan je kod njih. Vještačenje je dostavljeno Tužilaštvu”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Krađa nije po zakonu, a ni kodeksu

Državni tužilac ili zamjenik vrijeđa ugled funkcije ako “na javnom mjestu dovodi sebe u stanje koje nije primjereno vršenju tužilačke funkcije (alkoholisano stanje, stanje pod uticajem opojnih droga i slično).

Ili na javnim mjestima svojim ponašanjem remeti javni red i mir, piše u Zakonu o državnom tužiocu.

Etičkim kodeksom tužilaca propisano je da oni moraju “paziti da svojim ponašanjem na javnim mjestima i ponašanjem uopšte ne nanese štetu ugledu državnih tužilaca i njihove dužnosti”.

Bonus video: