Desetak izdavača na Zimskom salonu knjiga

Za vrijeme trajanja Zimskog salona knjiga biće obilježen veliki jubilej, 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša
170 pregleda 2 komentar(a)
Gradska knjižara, Slavica Perović, Foto: Arhiva Vijesti
Gradska knjižara, Slavica Perović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.01.2013. 11:37h

Peti Zimski salon knjiga "Buka 2013" biće otvoren 11. februara u Gradskoj knjižari u Podgorici, u organizaciji izdavačke kuće Nova knjiga. Ovogodišnji Salon, koji će trajati do 15. matrta otvoriće italijanski pisac i režiser Federiko Moća.

Kroz programski dio Salona će se predstaviti izdavači iz Crne Gore i regiona, urednici izdavačkih kuća i mnogobrojni pisci.

Kako je kazala Maida Šukurica, centralna ideja ovogodišnjeg Zimskog salona knjiga je da sva izdanja crnogorskih izdavača budu zastupljena, a biće dostupna po veoma povoljnim cijenama. Ona je najavila i veliki broj izdavača iz regiona.

Zimski salon će promovisati drugu zbirku poezije Igora Lukšića "Knjiga straha" koju je objavila Nova knjiga

Tako će iz Srbije svoja izdanja predstaviti Službeni glasnik, Arhipelag, Laguna, Geopoetika, iz Hrvatske Jasenski turk, Leo kornere, Miroslav Krleža, VBZ i iz Bosne i Hercegovine Buybook.

Predstavljanje knjiga i pisaca

Urednica izdavačke kuće Nova knjiga Jelena Krsmanović je govoreći o programskom dijelu Zimskog salona knjiga, najavila predstavljanje knjiga italijanskog pisca Federika Moće, potom večeri posvećene dvojici svjetski poznatih pisaca, predstavnika hispanoameričke književnosti Gabrijelu Garsiji Marksu i biće promovisane knjige "Sto godina samoće ", "Ljubav u doba kolere" i "O ljubavi i drugim demonima", a biće promovisano i djelo Hulija Kortosara "Školice".

Krsmanović je najavila i promociju cjelokupnih Kafkinih pripovjedaka i romana "Zamak".

Zimski salon će promovisati drugu zbirku poezije Igora Lukšića "Knjiga straha" koju je objavila Nova knjiga, kao i roman "Štampar i Veronika" Katarine Brajović i poeziju Ibrahima Spahića, kazala je Krsmanović.

Za vrijeme trajanja Zimskog salona knjiga biće obilježen veliki jubilej, 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Lijepe knjige lijepo povezuju

Osim pomenutih gostovanja pisaca i predstavljanja njihovih djela, na Zimskom salonu će biti upriličeni razgovori na teme treš literature i novinarskog izdavaštva.

"Oni koji budu došli doći će zbog pisane riječi i zbog onoga kako riječi povezuju ljude"

Profesorica i autorka romana "Life Lift" Slavica Perović je govoreći iz ugla pisca o značaju ovakve manifestacije kazala da je Zimski salon knjiga način da knjiga prezimi.

"Između jesenjeg sajamskog obilja beogradskog ili onog u Frankfurtu do proljećne radosti podgoričkog sajma, pisci, čitaoci, izdavači, kritičari i svi oni koje knjiga istinski intrigira na Zimskom salonu knjiga naći će nešto za sebe. Oni koji budu došli doći će zbog pisane riječi i zbog onoga kako riječi povezuju ljude, lijepe riječi lijepo povezuju ljude", kazala je Perović.

Organizatori su za vrijeme održavanja Zimskog salona knjiga najavili popuste od 20 do 50 odsto.