Filmovi na velikoj smotri: 63. Berlinale

Na velikoj evropskoj smotri biće prikazani i novi filmovi Kena Louča, Đuzepea Tornatorea, Džejn Kempion, Džozefa Gordon Levita i Majkla Vinterbotoma
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 13:55h

Berlinski filmski festival objavio je dio takmičarskog programa, a među filmovima u trci za Zlatnog medveda je i novi film bosanskog oskrovca Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza”, pored novih ostvarenja reditelja kao što su Stiven Soderberg, Ulrih Zajdl, Gas van Sant i Džafar Panahi.

Soderbergov film “Side Effects” sa Džadom Louom imaće međunarodnu premijeru

Na velikoj evropskoj smotri biće prikazani i novi filmovi Kena Louča, Đuzepea Tornatorea, Džejn Kempion, Džozefa Gordon Levita i Majkla Vinterbotoma.

Među petnaestak naslova koji su za sada najavljeni u takmičarskom programu 63. Berlinala, koji će biti održan od 7. do 17. februara, našli su se i filmovi iz SAD, Belgije, Francuske, Nemačke, Irana, Holandije, Južne Afrike, Južne Koreje, Austrije, Čilea i Rumunije.

Međunarodne i svjetske premijere

Soderbergov film “Side Effects” sa Džadom Louom imaće međunarodnu premijeru, kao i debitantski američki film “The Necessary Death of Charlie Countryman” Fredrika Bonda, te Van Santov “Promised Land”.

Ostali naslovi imaće svjetske premijere, a među njima su francuski filmovi “Camille Claudel 1915” (Bruno Dumont) sa Žilijet Binoš i “On my Way” (Emanuele Berkot) sa Katrin Denev, francusko-njemačko-belgijski “The Nun” (Đulijam Niklo), njemački “Gold” (Thomas Arslan), koprodukcija Njemačke, Južne Afrike, Francuske i Holandije “Layla Fourie” (Pia Marais), kao i “Parde” Džafara Panahija koji je u kućnom pritvoru u Teheranu, uz višegodišnju zabranu rada i komunikacije sa medijima.

Njegov saradnik na tom ostvarenju, kao i na ranijem dokumentarcu “Ovo nije film”, ponovo je Kambozia Partovi.

Dva filma iz prošlogodišnje konkurencije Berlinala našla su se među kandidatima za Oskara za najbolji strani film

Ranije je najavljeno da će u takmičarskom programu 63. Berlinala biti čileansko-španski film “Gloria”, južnokorejski “Nobody's Daughter Haewon” zatim austrijski “Paradise: Hope”, novi nastavak Zajdlove trilogije, te rumunski “Child's Pose”.

Prošle godine, na 62. Berlinalu, Zlatnog medvjeda osvojila je italijanska zatvorska doku-drama “Cezar mora da umre” italijanskih filmskih veterana braće Taviani.

Inače, dva filma iz prošlogodišnje konkurencije Berlinala našla su se među kandidatima za Oskara za najbolji strani film, a to su kanadski “War Witch”, za koji je Rachel Mvanza dobila Srebrnog medveda za najbolju glumicu, te danski “A Royal Affair”, koji je odnio nagrade za najboljeg glumca i scenario.

Galerija

Bonus video: