Srednjovjekovna knjiga pripisivana Aristotelu na aukciji

Riječ je o priručniku o seksualnosti i trudnoći, u kojem su zastupljeni i drugi autori poput fizičara, botaničara i astrologa
63 pregleda 0 komentar(a)
Aristotel, Foto: Lib.cam.ac.uk
Aristotel, Foto: Lib.cam.ac.uk
Ažurirano: 24.01.2013. 13:26h

“Aristotel: Remek-djelo” iz 1684. godine je knjiga o seksu koju zapravo i nije napisao slavni filozof. To je kompilacija tadašnjih znanja, vjerovanja, naučnih radova i eseja o seksualnosti, trudnoći, porođaju, braku.

Knjiga u kojoj piše da se može dogoditi da se djeca začeta u grijehu mogu roditi pokrivena dlakom ili kao sijamski blizanci, nudi se kao senzacija na aukciji kuće Lyon and Turnbull u Edinburgu.

“Aristotel: Remek-djelo” je bila zabranjena u Britaniji do 60-tih godina prošlog vijeka. Riječ je o priručniku o seksualnosti i trudnoći, u kojem su zastupljeni i drugi autori poput fizičara, botaničara i astrologa, kao i srednjovjekovnog teologa Alberta Magnusa, ali je urednik tj. autor izdanja ostao nepoznat.

Isprva se savjetovalo da i žena za bolje začeće treba da uživa u seksu

No ni najjači autoriteti toga doba nisu uspjeli knjigu da spasu od zabrane, pa nije bila u opticaju od sredine 18. vijeka sve do 1961. godine! U međuvremenu je zaboravljen i pravi autor knjige koja je u brojnim izdanjima prije zabrane dobila Aristotela kao autora, i to s naznakom “Master Piece”.

Na aukciju ide 25. izdanje. Kritičari kažu da je zabavna, jer se danas zna kako stvari stoje (sa školskim zdravstvenim vaspitanjem ili bez njega i polemike koja se zbog njega vodi srednjovjekovnim žarom).

Zabavlja Aristotelu pripisano uvjerenje da su testisi samo tegovi, da se sperma proizvodi iz krvi putem tjelesne toplote, a najkvalitetniji materijal dolazi iz područja oko očiju! Isprva se savjetovalo da i žena za bolje začeće treba da uživa u seksu, ali kad se ustanovilo da začeće ne zavisi od toga, taj savjet je iščezao... Akcionari se nadaju zaradi od 650 dolara.

Bonus video: