Vuković sa Halkbankom u polufinalu CEV kupa

Tim jednog od najboljih crnogorskih odbojkaških stručnjaka će u polufinalu igrati protiv ukrajinske Lokomotive iz Harkova, koja je eliminisala francuski Tur.
105 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Cev.lu
Veselin Vuković, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 23.01.2013. 23:52h

Veselin Vuković je sa turskom Halkbankom izborio plasman u polufinale CEV kupa - nakon trijumfa kod kuće (3:0), klub iz Ankare je i u revanšu četvrtfinala bio bolji od belgijskog Roselara, takođe sa 3:0 (25:18, 25:23, 25:20).

Za protivnika smo imali odličnu ekipu, koja je u grupnoj fazi Lige šampiona bila druga u svojoj grupi. Međutim, obje utakmice smo igrali stvarno odlično, u svim fazama igre, naročito na servisu, bloku, odbrani i kontranapadu. Plasman među četiri najbolje ekipe u ovom prestižnom takmičenju je veliki rezultat za klub, imajući u vidu i protivnike koje smo eliminisali do polufinala", rekao je "Vijestima" Vuković.

Tim jednog od najboljih crnogorskih odbojkaških stručnjaka će u polufinalu igrati protiv ukrajinske Lokomotive iz Harkova, koja je eliminisala francuski Tur, zahvaljujući "zlatnom setu" sa 15:6. Tur je kod kuće slavio 3:0, Lokomotiva je u revanšu bila bolja 3:1.

"Mislim da su nam u polufinalu šanse 50-50. Lično, dobro poznajem Lokomotivu, jer je 95 odsto igrača iz reprezentacije Ukrajine igralo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. dok sam bio selektor Slovenije. Neće biti lako, ali sam optimista i nadam se finalu. Samo da svi budemo zdravi, jer sada stvarno igramo dobro, a mislim da ima još prostora za napredak", dodao je Vuković.

Prvi selektor Crne Gore, nekadašnji dugogodišnji trener Budućnosti i Budvanske rivijere, Halkbanku je preuzeo početkom februara prošle godine.

U prošloj sezoni je igrala u polufinalu prvenstva i Kupa Turske, a Vuković je zaradio novi dvogodišnji ugovor.

Osim Halkbanka, Budućnosti i Budvanske rivijere u dva navrata, Vuković je u klupskoj karijeri trenirao i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (titula).

U prvom mandatu je sa Budvanima osvojio titulu (prvu u istoriji kluba i crnogorske odbojke) i Kup u SR Jugoslaviji, dok je u drugom, u nezavisnoj Crnoj Gori osvojio tri titule (2009, 2010, 2011) i dva Kupa (2010, 2011), i izborio plasman u osminu finala Lige šampiona što je najveći uspjeh u istoriji crnogorske klupske odbojke.

Bio je selektor kadetske, juniorske i seniorske reprezentacije SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, sa kojom je 2003. igrao nezaboravno finale Svjetske lige u Madridu protiv Brazila (2:3), u meču koji je zvanično proglašen za najbolji u istoriji svjetske odbojke.

Bio je i selektor Egipta (2005. godine je osvojio Kup Afrike i Mediteranske igre u španskoj Almeriji), Ujedinjenih Arapskih Emirata (osvojio je Prvenstvo zaliva), a bio je i prvi selektor Crne Gore.

Do sredine novembra prošle godine, bio je i selektor Slovenije, na čijoj je klupi proveo više od dvije i po godine. U tom periodu ostvario najbolje rezultate u istoriji “zmajčeka”.

Sa svih šest pobjeda je izborio plasman sa Slovenijom na Evropsko prvenstvo u Austriji 2011. godine, gdje su Slovenci prvi put ne samo upisali prvu pobjedu, već i prošli u osminu finala (poraz od Finske). U prethodna tri nastupa na EP, Slovenci su osvojili samo šest setova.

U istoj godini, Vuković je predvodio Sloveniju od bronzane medalje u Evropskoj ligi, prve u istoriji zemlje u takmičenjima pod okriljem Evropske odbojkaške konfederacije.

Sloveniju je, prvi put takođe, vodio do drugog kruga kvalifikacija za Olimpijske igre, a izborio je i mjesto u baražu za naredno EP u Danskoj i Poljskoj, gdje će Slovenija, krajem maja i početkom juna, igrati sa Hrvatskom.

Bonus video: