Igrači „padaju” i na pogođene rezultate

Nerijetki su slučajevi crnogorski igrači, uprkos pogođenim svim rezultatima na uplatnom tiketu, budu žrtve zastarjelih pravila
314 pregleda 0 komentar(a)
Olimp, Foto: Vijesti
Olimp, Foto: Vijesti
Ažurirano: 23.01.2013. 17:25h

Mik Taniklif, otac 19-godišnjeg fudbalera Mančester junajteda Rajana Taniklifa postao je bogatiji za 10.000 funti nakon utakmice 3. kola engleskog Karling kupa između „crvenih đavola” i Njukasla. Mladi vezista ušao je u igru u 76. minutu susreta odigranog krajem septembra prošle godine, kada su on i Nik Pauel zamijenili Vejna Runija i Marnika Vermajla, a kamera je snimila njegovog oca Mika, koji je razvukao osmijeh.

I ne samo zbog debija svog sina na najvećoj pozornici - 10 godina ranije Mik je uplatio u kladionici „William Hill” listić sa 100 funti, na to da će njegov sin, koji je tada imao samo devet godina, jednog dana zaigrati za Junajted. Za pomenutu opkladu kladionica mu je ponudila kvotu 100.

Smiješi mu se još 35 hiljada funti: Mik Taniklif

Da stvari mogu biti još gore po „William Hill”, objavili su iz same poznate britanske kladionice. Naime, Mik je prije 10 godina uplatio još jedan listić, kojim se uz koeficijent 350, kladio da će njegov sin jednog dana obući dres reprezentacije Engleske.

U slučaju da se to dogodi, kladionica bi morala da mu isplati još 35.000 funti.

Crnogorski igrači na sportske rezultate ni 10 godina poslije ne smiju dozvoliti luksuz da po isplatni listić zakasne duže od dana preko desetog od uplate. I ne samo to - nerijetki su slučajevi da uprkos pogođenim svim rezultatima na uplatnom tiketu budu žrtve zastarjelih pravila. Na poziv i primjedbe velikog broja čitalaca, „Vijesti” su istraživanjem došle do frapantnog podatka - lanci takozvanih crnogorskih kladionica rade u suprotnosti sa Zakonom, ali i svjetskim standardima. I niko to ne kontroliše?!

U istoj ponudi sa tiketom odigranim na identične utakmice, uvjerili smo se da je u skladu sa lancima najvećih svjetskih kladionica, sportska kladionica „Meridian” isplatila dobitni listić umanjen za koeficijent na meč Independijente - Belgarno, prekinut na poluvremenu, dok su u sportskoj kladionici „ Olimp ” tiket proglasili nedobitnim, uz obrazloženje da se računa rezultat sa poluvremena u slučaju prekida na pauzi između dva dijela utakmice!

Na identičnom tiketu uplaćenom u dvije susjedne kladionice „Meridian” i „Šansa”, uplaćeni su parovi: Ol bojs - Kolon GG (1:1, Rodriges 46 - Prediger 32), Brazil - Kolumbija GG (1:1, Nejmar u 64 -Kvadarado 44), NBA duel Minesota - Šarlot H2 (87:89, Minesota je bila favorit za šest poena) i meč Independijente - Belgrano, koji je prekinut na poluvremenu pri rezultatu 0:1 (Velaskes u 42. minutu). Isti rivali su 14 dana kasnije odigrali drugo poluvrijeme i utakmica je zvanično završena rezultatom 1:2 (Velaskes 42, Melano 85 - Kaseres 59). Na taj par igrač je takođe odigrao da oba tima daju makar po gol (GG).

Obavještenje o „padu” tiketa dobili smo posredno preko operatera koji je bio na telefonskoj liniji sa poslodavcem. Podatak da tada u listama nije bilo adrese, pa ni broja telefona firme „Multimat”, koja gazduje „Olimpom”, uprkos adresama oko 60 poslovnica te kladionice, jedini način da stupimo u kontakt bio je posredstvom mejla. Ubrzo smo dobili odgovor sa brojem kontakta.

- Sajt naše kladionice je u izradi i uskoro će biti dostupan. Što se tiče pravila ona nijesu od juče ili danas, već odavno i svi naši igrači su upoznati sa njima. U slučaju prekida na poluvremenu računa se taj rezultat - kazao je poslovođa u „Multimatu” Bojan Prodanović.

Znači li to da je prekidom utakmice na poluvremenu gubitni čak i tiket na kojem je igrač odigrao na dva gola u drugom poluvremenu?

- Znači. Sve crnogorske kladionice u udruženju „Montenegro bet” posluju po tim pravilima, a „Meridian” nije crnogorska kladionica - rekao je Prodanović.

Da li razumijete da je nepriznavanje tiketa za utakmicu prekinutu na poluvremenu za igre u drugom dijelu isto kao da vam krupije ne izbaci kuglicu na ruletu, a ipak prisvoji novac?

- Takva su naša pravila. Istaknuta su na oglasnim tablama u poslovnicama i na listama, a igrači su zadovoljni pruženom uslugom - zaključio je Prodanović.

Osim u obećanju da će sajt „Olimpa” biti ubrzo dostupan, Prodanović nije bio u pravu. Prema obavještenju iz Uprave za igre na sreću , lanci sportskih kladionica u „Montenegro betu”, „ Olimp ”, „Sporting Bookmakers”, „Lob”... moraju svaku promjenu prijaviti Upravi. U međuvremenu ponuda u ovim lancima kladionica po utakmici je porasla nekoliko puta, pa ima i da oba tima daju gol u prvom poluvremenu (GGP1). Za „nedobitni par”, proglašen je susret na kojem su oba tima dala po gol za regularnih 90 minuta (GG).

- Svaku promjenu priređivači igara na posebne rezultate, u koju se ubrajaju sportske kladionice, dužni su da prijave Upravi za igre na sreću. Prema Zakonu, nadležna za kontrolu je Uprava za inspekcijske poslove, pa za nepravilnosti građani treba da se obrate toj instituciji. I svaka poslovnica dužna je da istakne Pravilnik na vidnom mjestu - saopšteno je iz Uprave za igre na sreću.

Osim na pomenutu utakmicu, Independijente - Belgrano, tokom ovog istraživanja su brojne primjedbe na rad crnogorskih sportskih kladionica stigle i na utakmicu finala Kopa sudamerikana, između brazilskog Sao Paola i argentinskog Tigrea, koja je prekinuta na poluvremenu pri rezultatu 2:0 za brazilski klub.

Pravilnici sakriveni iza operatera

Za razliku od NVO Udruženje priređivača igara na sreću, koje nije odgovorilo na pitanja „Vijesti, iako je na sajtu te NVO navedeno da su članice pomenuti lanci crnogorskih sportskih kladionica, iz NVO „Montenegro bet” nijesmo dugo čekali na odgovore.

- „Montenegro bet” je udruženje koje zastupa zajednički i opšti javni interes priređivača koje su članice udruženja. Pravilnici u poslovnicama su interna stvar svake od članica. Tako je i „Šansa” firme „Notorno” članica “Montenegro beta”, ali nije učestvovala u izradi zajedničkog teleteksta naših članica, „Lob”, „Volcano”, „ Olimp ”, „Hamingway” i „Sporting bookmakers”. Za razliku od njih, „Šansa” nije u tome našla svoj interes - kazala je Tatjana Šćepanović, predstavnica „Montenegro beta”.

Zašto pojedine poslovnice nemaju istaknute pravilnike, iako je to zakonska obaveza?

- To je već propust samog priređivača i posao za inspekcije, a „Montenegro bet” zastupa samo zajednički javni interes priređivača - zaključila je Šćepanović.

Prodanović nije bio u pravu ni kada je naglasio da su pravilnici vidno istaknuti. U novootvorenim poslovnicama „Olimpa”, „Loba”, „Šanse”..., ekipa „Vijesti” se uvjerila da nema istaknutih pravilnika ili se nalaze u zatvorenom radnom prostoru operatera, nedostupnom igračima.

Osim toga, u poslovnicama nekih od crnogorskih lanaca sportskih kladionica, koje organizuju i klađenje uživo, uvjerili smo se da su pravilnici za te igre bez ikakvog pečata i potpisa.

Bez straha samo do poluvremena

Brojne su nove igre u kojima se pogađa rezultat samo u drugom dijelu u lancima crnogorskih sportskih kladionica, dok je prema pravilnicima od prije nekoliko godina tretiran samo prelaz (1-1, 1-X, 2-2....), pa u slučaju prekida na poluvremenu za tu igru važi koeficijent 1. U međuvremenu, samo za drugo poluvrijeme uvedeno je nekoliko ponuda po utakmici - da domaćin postigne makar gol u tom dijelu, dva ili više, isto i za gostujuću ekipu, više golova u drugom poluvremenu, ekipa postiže gol u oba poluvremena, gol poslije 63. minuta...

Prema klasičnoj ponudi velikih lanaca crnogorskih kladionica, na osnovu kojih su prijavile pravilnike, nije bilo igre samo za drugo poluvrijeme, osim pomenutih prelaza. Osim što nijesu usaglasile i prijavile pravilnike sa novim igrama, u „Olimpu” se istaknuta objašnjenja razlikuju od onih na sajtu i pretposljednjoj strani liste sa ponudom (popularne kvote).

Zajedničko u oba pravilnika je to da je prema opštim i pravilima utvrđenim u slučaju prekida bezbjedno pogađati samo rezultat do poluvremena u kladionicama koje nijesu usaglasile pravilnik sa ponudom. U slučaju prekida utakmice prije isteka poluvremena, računa se koeficijent 1.

Da igrači, ipak, nijesu zadovoljni i da primjedbe nijesu rijedak slučaj potvrđuje i identično upozorenje na listama (popularne kvote) lanaca priređivača „ Olimp ” i „Lob”:

„Molimo vas da pročitate pravilnik istaknut na uplatnim mjestima, uplatom tiketa smatra se da su učesnici prihvatili pravila organizatora”, stoji na naslovnoj strani svake liste ovih priređivača!

Samo to, uz podatak da navedeni lanci sportskih kladionica imaju na stotine poslovnica, bukvalno u svakom kvartu, trebalo bi da izazove sumnju u regularnost. No, poslovična „inicijativa” crnogorskih inspekcijskih organa još jednom se potvrdila na djelu.

Bonus video: