Jelena Tomašević na Sajmu umjetnosti u Bolonji

Ovo je četvrti put da galerija iz Milana predstavlja umjetnicu Jelenu Tomašević na značajnim sajmovima
194 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 12:18h

Crnogorska umjetnica Jelena Tomašević biće predstavljena na prestižnom Sajmu savremene umjetnosti u Bolonji koji se održava od 25. do 28. januara. Umjetnica će se naći u društvu velikana među kojima su Endi Vorhol, Nam Džun Paik, Pane Đina, Vito Akonći, Pablo Pikaso, Marina Abramović, Franc Vest, Ai Vejvej, Danijel Baren, Tomas Šet, Kristo i Žan Klod, Đorđo de Kiriko, Lućio Fontana, Emilio Vedova, Kabakov Ilja i Emilia, Aleks Kac, Josef Kosit, Janis Kunelis, Amedeo Modiljani, Kiki Smit....

Jelenu Tomašević je za ovaj događaj odabrala galerija “Artopia” iz Milana. Ovo je četvrti put da galerija iz Milana predstavlja umjetnicu Jelenu Tomašević na značajnim sajmovima kao sto su “Milano Art Fair”, “Torino Art Fair” i “Artefiera Bologna”.

Sve troškove organizacije predstavljanja snosi Galerija “Artopia”.

O radovima Jelene Tomašević, poznata svjetska umjetnica Marina Abramović je kazala:

“Radovi Jelene Tomašević izgledaju kao scenarija za performanse. Kao gledalac, ja mogu da ih zamislim kao trodimenzionalne i interaktivne. Tu se izdvaja zanimljiv osjećaj nadrealnog, ali ne u smislu staromodnog nadrealizma. Više kao predlog za novi vizuelni jezik”.

“Radovi Jelene Tomašević izgledaju kao scenarija za performanse. Kao gledalac, ja mogu da ih zamislim kao trodimenzionalne i interaktivne", kazala je Abramović

Jelena Tomašević je rođena u Podgorici 1974. godine. Od njenih najznačajnijih samostalnih izložbi izdvaja se izložba u “Kultur kontakt”, u Beču, zatim u “Stux” galerij u Njujorku, video rad u “Gallery Thrust Project “ u Njujorku, “Artopia” u Milanu itd. Grupno je izlagala u Varšavi, San Marinu, Berlinu, Rimu, Beogradu, Istanbulu, te na Venecijanskom bijenalu, Bijenalu savremene umjetnosti na Cetinju 2002. godine, Oktobarskom salonu u Beogradu 2008. godine. Slijede izložba “Gender Check” u MUMOC muzeju u Beču 2009, “Farmers Market” u galeriji „Handle Street Projects“ u Londonu 2008, “Centro Cultural Montehermoso” u Bilbau 2007, kao i izložba “Inbetweeness”, čiji su kustosi bili Dobrila Denegri i Ludoviko Pratezi u Rimu 2007.

Zajednički je 2007. godine izlagala sa So-Jun Li u galeriji „Conrads“ u Dizeldorfu 2007. godine, na “Scary Tels” u Berlinu 2006, “East to West” AP4-ART u Ženevi 2006, FEM5-Video Festival u Španiji 2005, a bila je i učesnik u projektima čiji su kustosi Petar Ćuković, Svetlana Racanović, Rene Blok i Jovana Stokić.

Bonus video: