"Da se dobro zapamti ova kreativna godina Zetskog doma"

Što se tiče gostovanja - Kraljevsko pozorište će ići na važna gostovanja po ex-Yu regionu i nekim kvalitetnim destinacijama Evrope
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 13:19h

Sudeći po entuzijazmu umjetničke direktorice Kraljevskog pozorišta Zetski dom Lidije Dedović, za ovu pozorišnu instituciju ove godine nema zime! Naime, rediteljka Dedović je najavila da će i pored krize i radikalnih smanjenja budžeta, gdje kultura možda i ponajviše trpi, Zetski dom nastaviti u još jačem tempu i pokušaće da nakon 120 godina, dobije svoje sponzore, tj. prijatelje i donatore.

Što možemo očekivati u nastavku sezone u Kraljevskom pozorištu Zetski dom kada je nova produkcija u pitanju?

- Jubilej 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem, Međunarodnim festivalom Kotor Art, Slovenskim narodnim gledališčem Ljubljana, festivalom Ex Ponto i Festivalom Ljubljana biće proslavljen djelom “Srce u jami”. Intenzivan rad u fazama tokom cijele godine će biti na predstavi “Opera za tri groša”, čija se premijera očekuje u februaru 2014. godine, kao i rad na novim malim formama na sceni Generacija.

Što možemo očekivati od ostalih programa u Zetskom domu nevezanih za pozorišne premijere?

- Interesantne koncerte iz raznih muzičkih stilova. Dane stvaralaca - novi segment iniciran u prošloj sezoni, pokazao se kao uspješan i posjećen. Ove godine, Kraljevsko pozorište Zetski dom ugostiće, pored crnogorskih stvaralaca sa kojima smo u dogovorima za drugu polovinu sezone, i neke druge, važne goste poput Mustafe Nadarevića, Srđana Dragojevića, Mikija Manojlovića, Rajka Grlića, Darka Rundeka…

Što se tiče gostovanja - Kraljevsko pozorište će ići na važna gostovanja po ex-Yu regionu i nekim kvalitetnim destinacijama Evrope. Naš teatar će ugostiti odlične predstave iz Njemačke, Bukurešta, Krajove, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne… Ove godine ću pripremiti precizan plan za novi Fest, prvi put na Cetinju, koji bi uključivao cijeli grad, ljetnju pozornicu i teatar. Ukoliko uspijem, Festival će biti održan 2014. godine.

U Zetskom domu je nedavno primljeno oko 20 mladih pripravnika. Koje pozicije oni zauzimaju i šta će biti njihove djelatnosti u narednom periodu?

- Primljena su 22 nova pripravnika, koji su ne samo osvježenje, motivacija i nov entizijazam potreban za dalje podvige već ovaj potez smatram novom vrijednom istorijom ovog pozorišta.

Prošle su decenije a da ovaj Dom nije doživio 13 novih glumaca i glumica, reditelja, dramaturga, producenata, dizajnera i komunikatore, pravnika i ekonomistu. I ovaj novi tim i tim koji je već uposlen u teatru treba da osjećaju čast što rade u njemu i da se svi zajedno trudimo, isključivo radom i zdravim mišljenjima, da se dobro zapamti i ova, i sve naredne kreativne godine u ovom rijetko lijepom i dragocjenom zdanju.

Da li će opredijeljeni budžet zadovoljiti planirani repertoar?

- Da, jer ću se potruditi sa svojim timom da ovaj teatar konačno, nakon 120 godina, dobije svoje sponzore, tj. prijatelje i donatore ove relevantne umjetničke i istorijske institucije. Sigurna sam da će neko imati sluha da podrži prvu državnu umjetničku ustanovu u istoriji Crne Gore i da će samim tim i dignitet ove kuće biti na višem nivou, nivou koji zaslužuje.

Takođe, svi uposleni ovog Doma će morati marljivo da rade u svakom sektoru, a poseban zadatak za novi, mladi kreativni tim biće intenzivan rad na traženju pravih fondova koji finansiraju kreativne poteze Crne Gore i ovog pozorišta, a takvih je fondova dovoljno. Ako u svemu ovom napravimo pomak, sa posebnom radošću ću dalje raditi na još ozbiljnijim kriterijima za ovaj teatar.

Bonus video: