Panterima devet godina zatvora

Prema nezvaničnim informacijama, osuđeni su Danilovgrađani Igor Vujošević i Željko Pavićević
555 pregleda 4 komentar(a)
Pink Panteri, Foto: Police.ch
Pink Panteri, Foto: Police.ch
Ažurirano: 23.01.2013. 09:14h

Dvojica crnogorskih državljana osuđena su pred ženevskim sudom na četiri, odnosno pet godina zatvora, zbog pljačke juvelirnice u Lucernu u martu 2012. godine.

Trećem državljaninu Crne Gore, koji se povezuje sa još jednom pljačkom u Ženevi, koja je počinjena 2009. tek predstoji suđenje.

Prema nezvaničnim informacijama, osuđeni su Danilovgrađani Igor Vujošević i Željko Pavićević, koji su u martu, u Lucernu opljačkali juvelirnicu “Lion” i odnijeli 78 časovnika, vrijednih oko 1,3 miliona švajcarskih franaka.

Podgoričaninu Vladu Vujačiću, koji je tada uhapšen sa Vujoševićem i Pavićevićem, predstoji suđenje.

Novinska agencija ATS javlja da je riječ o članovima kriminalne grupe Pink Panter, koja je poznata po nizu munjevitih pljački juvelirnica širom svijeta.

Oni su u martu 2012. godine upali u juvelirnicu “Lion”, zaprijetili zaposlenima neispravnim startnim pištoljem razbili izloge i ukrali antikvarne časovnike. Za manje od 90 sekundi pobjegli su sa plijenom, prenosi ATS.

Tokom pljačke niko nije povrijeđen, a pljačkaši su uhapšeni dan nakon krađe, u apartmanu u Dietkonu, udaljenom 60 kilometara od Lucerna. Švajcarska policija kod njih je pronašla 77 časovnika.

Dok su na suđenju advokati Vujoševića i Pavićevića tvrdili da je riječ o amaterima, tužiteljka Nathalie Magenat-Fuchs izjavila je da je uvjerena da su njih dvojica članovi Pink Pantera, kriminalne grupe Balkanaca koja proteklih nekoliko godina pljačka zlatare širom svijeta.

"Balkan tipovi"

Nakon pljačke, o kojoj su izvještavali svi mediji u Švajcarskoj, saopšteno je da je policija uhapsila pet osoba, među kojima su bili i Vujačić, Vujošević i Pavićević.

Tada je više izvora "Vijestima" reklo da se vjeruje da je u pljački juvelirnice u Lucernu direktno učestvovao samo Vujačić, sa jednim srpskim državljaninom i Švajcarcem. Navodno, Vujošević i Pavićević uhapšeni su s njima trojicom, ali se ispitivalo da li imaju veze sa milionskom pljačkom.

Vujačić je ranije evidentiran u bazi Interpola upravo da je dio bande Pink Panter.

Razbojnička krađa dogodila se 5. marta ujutro na Lovenplacu u centru Lucerna, desetak minuta nakon otvaranja radnje luksuznog nakita i satova. Jedan od kradljivaca, kojem nije naveden identitet, visok oko 185 centimetara sa crnom kapom na glavi i u tamnoj garderobi, držao je pištolj uperen u radnike, dok su druga dvojica velikom brzinom iz vitrina pakovala luksuzne satove.

Rukovodilac NCB Interpol Podgorica Dejan Đurović tada je potvrdio da su dobili podatke iz Švajcarske o hapšenju trojice Crnogoraca.

Na dan pljačke skupocjenih satova u centru Lucerna, tamošnja policija je izdala saopštenje sa opisom kradljivaca ali i video zapisom iz radnje, na kojem se vide lopovi. U opisu policije, pisalo je da su sva trojica kradljivaca “Balkan tipovi”.

Bonus video: