Hitler se budi u Berlinu: On je opet među nama

Adolf Hitler se iznenada budi 2011. u jednom napuštenom dvorištu u Berlinu, bez svijesti o događajima iz 1945
71 pregleda 0 komentar(a)
Hitler, On je opet među nama, Foto: Oberberg-blog.de
Hitler, On je opet među nama, Foto: Oberberg-blog.de
Ažurirano: 20.01.2013. 21:12h

Roman "Er ist wieder da" (On je opet među nama) u kome se autor sprda sa Hitlerom doživio je ogroman uspjeh u Njemačkoj, ali i izazvao kritike pojedinih krugova koji smatraju da se njime banalizuje zlo.

"Er ist wieder da" je za kratko vrijeme postao bestseler

Osamdeset godina poslije uspona Adolfa Hitlera na vlast u Njemačkoj, roman novinara Timura Vermesa (45) na humorističan način govori o povratku Firera u Berlin 2011. godine.

"Vojniče hitlerove mladeži Ronaldo! Pokaži mi put!", Adolf Hitler se iznenada budi 2011. u jednom napuštenom dvorištu u Berlinu, bez svijesti o događajima iz 1945. Izgubljen i pomalo ošamućen, Firer (koji je u stvarnosti izvršio samoubistvo u svom bunkeru 30. aprila 1945.), pita mladića u dresu brazilskog fudbalskog asa kako da dođe do kancelarije rajha.

Tako počinje roman koji ima blizu 400 stranica i u kome nacistički diktator otkriva da se na čelu Njemačke nalazi žena, da u zemlji živi nekoliko miliona Turaka, da svi nose farmerke i da se popularnost mjeri brojem lajkova i pregleda na Internetu, piše francuski "Le poen".

Bestseler u Njemačkoj

Farsa lošeg ukusa za jedne, politička satira za druge, "Er ist wieder da" je za kratko vrijeme postao bestseler u Njemačkoj, gdje je prodat u blizu 360.000 primjeraka. U pripremi je i njegovo francusko i englesko izdanje, a uskoro bi trebalo da bude preveden na još 15 jezika.

Nezamislivo prije samo deset godina, Hitlera danas recikliraju humoristi i umjetnici

Autor tvrdi da je želio da "predstavi Hitlera iz jednog drugog ugla", smatrajući da je "važno da pokaže kako bi Firer funkcionisao i šta bi danas radio".

Za nedeljnik "Štern", roman je "proizvod mašine za komercijalizaciju Hitlera koja ruši sve tabue radi profita".

Nezamislivo prije samo deset godina, Hitlera danas recikliraju humoristi i umjetnici, fenomen koji Danijel Erk, novinar i stručnjak za nacizam naziva "banalizacijom zla".

"To je dobra prilika za Njemce da se oslobode svake krivice i svake odgovornosti. Taj Hitler je jedini odgovoran za rat i genocid", navodi on.

Bonus video: