Lista propusta među Oskarima: Genijalni gubitnici

"Vertigo", klasik Alfreda Hičkoka iz 1958. godine, zakinut je u kategorijama za najbolji film, najboljeg glumca i najboljeg reditelja
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2013. 19:05h

Časopis "Paste" sastavio je listu 15 najvećih propusta svih vremena američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u nominacijama za Oskara, a na prvom mjestu "ignorisanih" nalazi se film "Vertigo", slijede "Hoop Dreams", "Do The Right Thing", Džin Keli, Entoni Perkins i drugi.

Na drugom mjestu je "Hoop Dreams" iz 1994. godine

"Vertigo", klasik Alfreda Hičkoka iz 1958. godine, zakinut je u kategorijama za najbolji film, najboljeg glumca i najboljeg reditelja. Radi se o Hičkokovom remek-djelu koje donosi najbolju ulogu njegovog čestog saradnika Džimija Stjuarta.

Časopis “Paste”, koji je taj film proglasio najboljim djelom ovog velikana istorije kinematografije, za Stjuarta je napisao da umjesto tipičnog toplog i običnog filmskog lika, u tom filmu briljantno prikazuje neurotičnu, hladnu i opsjednutu osobu. “Vertigo” se takođe smatra rediteljevim najličnijim filmom. Film je zaslužio tek nekoliko manjih tehničkih nominacija, podsjeća list.

Na drugom mjestu je "Hoop Dreams" iz 1994. godine, koji je zaobiđen u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. To je jedan od najboljih dokumentaraca devedesetih, ali, uprkos tome što je bio na mnogim kritičarskim listama najboljih filmova te godine, nije uspio ući čak ni u uži izbor za Oskara.

"Do The Right Thing" (1989) Spajk Lija, koji je ignorisan u kategoriji za najbolji film, problematizuje nasilje u crnačkom bruklinskom getu. Ima sjajnu glumačku postavu koja funkcioniše besprijekorno. Film je kontroverzan i podstiče na razmišljanje, ali je umjesto njega Oskara dobio film "Driving Miss Daisy" - priča o trkama, s mnogo optimizma i holivudskim krajem.

Ništa za Singin’ in the Rain

Sidni Poatje zaobiđen je u filmu "In the Heat of the Night (1967.) u kategoriji za najboljeg glumca. U vrijeme kada su tenzije oko građanskih prava ključale, Poatje je donio tračak afro-američkog iskustva u mejnstrim, ali nažalost nije bio nagrađen za svoj rad.

Njegova izvedba detektiva koji istražuje ubistvo posebno je duboka, tim više što na miran i suzdržan način dočarava osjećaj bijesa, navodi časopis “Paste”. Poatje je prije toga nagrađen Oskarom za film “Poljski ljiljani” iz 1963, i tako postao prvi afro amerikanac Oskarovac, a 2002. je dobio i počasnog Oskara.

Džin Kelija previdjela je Akademija u filmu "Singin’ in the Rain (1952) takođe u kategoriji za najboljeg glumca. Nesumnjivo jedan od najlegendarnijih nastupa Džin Kelija, koji odiše gracioznošću i čistom radošću nažalost nije bio prepoznat.

U istoj je kategoriji ignorisan Entoni Perkins za ulogu u filmu "Psycho" (1960). Kao i sam reditelj Hičkok tako su i njegovi glumci konstantno bili zaobilaženi od strane Akademije. Kao zločinac Norman Bits, Perkins je u netipičnoj ulozi isporučio kultnu, jezivu i mahnito simpatičnu izvedbu.

Kjubrik proglašen za najgoreg poslije “The Shining”

"The Shining" (1980) sljedeći je primjer previda u kategoriji za najbolji film. Iako se smatra klasikom danas, “Shining” nije uspio da dobije zasluženo priznanje kada je izašao. U stvari, zapravo je dobio dvije nominacije za Recije - nagrade za najgore u filmu - i to Šeli Duval za najgoru glumicu i potpuno nevjerovatno - Stenli Kjubrik za najgoreg reditelja.

Alfred Hičkok ponovno se našao na listi, ovaj put za film "North By Northwest" (1959) za koji mu je izbjegla nominacija u kategoriji za najboljeg reditelja. Činjenica da jedan od najvećih, ako ne i najveći reditelj svih vremena nikada nije dobio Oskara za najbolju režiju čini se nestvarnom i na granici zločina.

Usprkos tome što je režirao gotovo 60 filmova, od čega je lavovski dio njegovog rediteljskog rada više nego dostojan za nominaciju, Hič je bio nominovan za nagradu pet puta i nikada je nije osvojio, podsjeća "Paste".

Na listi previda nalaze se još Denis Huper kojeg je za ulogu u filmu "Blue Velvet" (1986) zaobišla nominacija

Po tom je listu Beti Dejvis u filmu "Of Human Bondage" iz 1934. zakinuta u kategoriji za najbolju glumicu. Taj propust izazvao je masovno javno negodovanje, tim više što ju je uloga u tom filmu stvorila zvijezdom.

Na desetom mjestu nalazi se film "The Dark Knight" (2008.) koji, po Akademiji, nije zaslužio nominaciju u kategoriji za najbolji film. "Dark Knight” je bio više nego samo film, to je bio događaj. Kristofer Nolan je u nastavku filma “Batman Begins” uspio da prevaziđei žanr i postane mnogo više od obične filmske adaptacije stripa, piše list.

Na listi previda nalaze se još Denis Huper kojeg je za ulogu u filmu "Blue Velvet" (1986) zaobišla nominacija u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, Kjubrikov film "A Space Odyssey" (1968) za kojeg nije bilo mjesta u kategoriji za najbolji film te Steven Spilberg koji se nije našao među nominacijama za najboljeg režisera za “Ajkulu”(1975).

Listu časopisa "Paste" zaključju sa Ketlin Tarner koja nije nominovana za najbolju glumicu u filmu "Body Heat" (1981) te Geri Oldman kojeg je Akademija ignorisala u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu "Sid and Nancy" (1986).

Galerija

Bonus video: