U julu ispituju optužnicu za "Telekom"

Viši sud zakazao za 6. jul ročište radi ispitivanja optužnice kojom se Miodragu Ivanoviću i Olegu Obradoviću stavlja na teret izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju
85 pregleda 1 komentar(a)
Oleg Obradović, uviđaj, Foto: Savo Prelević
Oleg Obradović, uviđaj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.06.2018. 07:13h

Viši sud u Podgorici zakazao je za šesti jul ročište radi ispitivanja optužnice Specijalnog državnog tužilaštva kojom se Miodragu Ivanoviću i Olegu Obradoviću stavlja na teret izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

To je saopštila savjetnica za odnose sa javnošću ovog suda Aida Muzurović.

Specijalno tužilaštvo je nedavno podiglo optužnicu protiv bivših čelnika Crnogorskog Telekoma, optuženima da su nezakonito pribavili sebi i drugima 2,3 miliona eura tokom privatizacije Telekoma 2005. godine.

Afera Telekom otvorena je početkom 2012. godine kada je Američka komisija za hartije od vrijednosti saopštila da je došla do dokaza da je bilo podmićivanja u Crnoj Gori i Makedoniji tokom privatizacije tamošnjih telekomunikacionih kompanija.

U slučaju privatizacije Crnogorskog Telekoma američka Komisija je u tužbi protiv Mađar Telekoma tvrdila da su njegovi direktori Elek Štraub, Andraš Balog i Tamaš Morvaiodobrili isplatu 7,35 miliona eura najmanje dvojici crnogorskih državnih funkcionera i “sestri najvišeg državnog zvaničnika, koja se bavi advokaturom” i to preko lažnih konsultantskih ugovora, koji su poslužili da bi Mađar Telekom pod povoljnim uslovima kupio naš Telekom.

Iz američke dokumentacije, koju su svojevremeno objavile “Vijesti”, proističe da je Obradović odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora, za koji Amerikanci tvrde da je poslužio za navodno podmićivanje Ane Đukanović.

Ivanović i Obradović su negirali optužbe.

U optužnici za aferu “Telekom”, međutim, nema Ane Đukanović, sestre tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, za čiji je račun je, prema tvrdnjama američke Komisije, navodno uzela mito. I njih dvoje su negirali optužbe.

Mađar Telekom je 2011. platio stotinak miliona dolara da ne bi išao na sud za korupciju u ovom slučaju, a trojica bivših direktora su prošle godine pristali da za korupciju u Makedoniji plate blizu pola miliona dolara.

Bonus video: