Starješine kriju pendrekaše

Policajci solidarni u tome da ne otkriju ko je kršio zakon na košarkaškoj utakmici Budućnost - Partizan u sportskom centru „Morača”
82 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2013. 20:20h

Policijske starješine Posebne jedinice policije nijesu željele da ortkriju ko je od njihovih službenika, mimo zakona, tukao navijače na košarkaškoj utakmici Budućnost - Partizan, zbog čega Odjeljenje unutrašnje kontrole (OUK) sumnja u ukupnu zakonitost postupanja službenika te jednice.

Rukovodilac Odjeljenja unutrašnje kontrole Veselin Šafranović, “Vijestima” je kazao da je na osnovu činjenica konstatovano da su pojedini službenici te jedinice, prilikom pražnjenja tribina sa navijačkim grupama, u nekoliko slučajeva na nezakonit način upotrijebili palicu kao sredstvo prinude prema navijačima koji nijesu napadali policajce niti im pružali otpor.

On je pojasnio da nije bilo moguće utvrditi identitet policajaca zbog toga što su oni nosili zaštitnu opremu, kao ni zbog toga što u izjavama datim u postupku unutrašnje kontrole, niko od 74 službenika koliko ih je saslušano, nije priznao da je upotrebljavao palicu niti potvrdio da je to uradio neko od njegovih kolega.

Osim pripadnika PJP-a, ni njihove starješine nijesu Unutrašnjoj kontroli priznali ko je od njihovih službenika nezakonito tukao navijače pendrekom, i pored, kako je kazao Šaranović, nesporne činjenice koja je uočljiva pregledom video snimka, da su ih u pojedinim slučajevima odvraćali i sprečavali pojedine policijske službenike da nezakonito upotrebljavaju palicu prema navijačima.

“Činjenice i okolnosti utvrđene u postupku unutrašnje kontrole u ovom slučaju, upućuju na zaključak o postojanju hijerarhijske odgovornosti starješine PJP, koji je rukovodio obezbjeđenjem. Na osnovu odredbe člana 17 Kodeksa policijske etike, kojom se utvrđuje da nadređeni policijski službenik odgovara za naređenja koja izdaje, za njihovo izvršenje i za njegove posljedice, kao i da je odgovoran za radnje policijskog službenika koji postupa po njegovom ovlašćenju. Ovo tim prije što je neidentifikovanjem policijskih službenika koji su nezakonito upotrijebili palicu kao sredstvo prinude i nepreduzimanjem mjera za utvrđivanje njihove odgovornosti po tom osnovu, stvorena sumnja u ukupnu zakonitost postupanja policijskih službenika Posebne jednice policije u ovom slučaju i razlog za negativne reakcije javnosti u odnosu na cjelokupnu policijsku organizaciju”, pojasnio je Šaranović.

Šaranović je kazao da je OUK izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, poslao Etičkom odboru Uprave policije, zbog ispitivanja etičosti postupanja Željka Pavićevića. To Odjeljenje predložilo je Etičkom odboru da ukoliko se saglase sa njihovom ocjenom, mišljenje i cjelokupan predmet dostavi komandantu PJP zbog pokretanja disciplinskog postupka protiv Pavićevića, zbog teže povrede službene dužnosti.

Bilans nereda u Sportskom centru “Morača” je 16 povrijeđenih.

Utakmica je počela sa 30 minuta zakašnjenja jer su dvije grupe navijača krenule jedna ka drugoj.

Uoči početka meča, “varvari” su upali su na teren i krenuli ka dijelu gdje su bili navijači Partizana. Dio navijača Partizana je krenuo ka navijačima Budućnosti i tom prilikom se nekolicina povrijedila.

Policija je zbog nereda prvo ispraznila tribinu gdje su se nalazili navijači Partizana, a zatim intervenisala i na dijelu tribine gdje su se nalazili navijači Budućnosti “varvari” i uz upotrebu sile ih udaljili iz SC “Morača”.

Policajci složni u ponižavanju građana

Koordinator Građanske alijanse Milan Radović ocijenio je da je suština događaja da nadređeni u Upravi policije, kao i kolege međusobno, štite one policajce koji krše zakone i ovlašćenja, zlostavljaju ili se ponižavajuće odnose prema građanima.

“Takvo postupanje jednako je odgovorno, kao i postupanje onih koji su kršili propise, zlostavljali i činili krivična djela. Osnovni posao policije jeste da otkriva krivična djela a ne da ih prikriva što u konkretnom slučaju se čini. Na ovaj način se baca ogromna mrlja na sav rad svih onih drugačijih, prije svega profesionalnih policijskih službenika. Mi u GA već duže vrijeme ukazujemo na ovu pojavu.

Zbog ovakvog postupanja i solidarisanja policijskih službenika podnosili smo i krivičnu prijavu. Pozivali smo direktora Uprave policije da saopšti koliko policijskih službenika je pravosnažno osuđeno za krivična djela a da i dalje rade u policiji. Nažalost, do sada takve odgovore nijesmo dobili”, kazao je Radović.

On je istakao da je poruka Građanske alijanse da Uprava policije višak zaposlenih treba da riješi otpuštanjem svih koji su kršili ljudska prava i koji su osuđivani za činjenje krivičnih djela.

Prikrivanje vodi u anarhiju

Direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević, kazala je da je zastrašuje saznanje da su policajci spremni da tako javno i otvoreno prkose vladavini prava, koju su dužni da čuvaju.

“Nevjerovatno je da ni rukovodilac tom akcijom nije spreman da pomogne da se utvrdi odgovornost onih koji bi takvim ponašanjem ubuduće nekog mogli i da ubiju. Ovakvo postupanje uopšte ne doprinosi povjerenju javnosti u policiju. Izgleda da je ponovo na sceni solidarnost sa maskiranim izvršiocima krivičnih djela kao u slučaju prebijanja pritvorenika u ZIKS-u 2005. i prebijanja pokojnog Aleksandra Pejanovića 2008. godine. Ostaje samo da se nadamo da i u ovom slučaju rukovodstvo MUP-a i nadležni državni tužilac neće postati saučesnici u sakrivanju identiteta počinilaca”, kazala je ona.

Gorjanc -Prelević je rekla da će ako MUP i Tužilaštvo dozvole da ovaj slučaj na ovome ostane, patentirati recept za nekažnjivost u policiji koji može da vodi u anarhiju i ozbiljno ugrožavanje ljudskih prava. “Onda ostaje samo da se pitamo kada će policija ponovo da se maskira i ko je sljedeći na udaru”, rekla je ona.

Galerija

Bonus video: