Otrovnom gasu još nema traga, onaj ko pokuša da otvori bocu je u opasnosti

Onako upakovan hlor se ne može koristiti bez vodovodne stanice. Mehanički pokušaj da se boca pod pritiskom otvori ugrozio bi osobe koje bi to pokušale
152 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2013. 08:24h

Policija još traga za osobama, koje su u noći između 7. i 8. januara sa vodovodne stanice u mjestu Banjevac, kod Berana, ukrale bocu sa čistim hlorom, otrovnim gasom, koja je teška skoro 200 kilograma.

Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova nijesu željeli da stvaraju paniku zato nijesu otkrili da je prije 10 dana sa vodovodne stanice ukradena boca sa otrovnim gasom, saopšteno je “Vijestima” iz pouzdanih izvora.

Iz beranske policije su rekli da se nadaju da osobe koje su ukrale bocu sa hlorom nijesu bile svjesne opasnosti kojoj izlažu sebe i druge.

Upravo iz tog razloga izvori “Vijesti” iz sektora bezbjednosti smatraju da je trebalo ranije obavijestiti javnost o tom događaju.

Prema podacima, kojim raspolaže beranska policija, boca sa hlorom do sada nije prodata nigdje na teritoriji Crne Gore.

“Policija je uradila sve operativno taktičke mjere, ali za sada nema tragova niti indicija ko bi mogao biti počinilac ove opasne krađe”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz beranske policije.

Policija još traga za počiniocima: Vodovodna stanica

Direktor “Vodovoda” u Beranama Faruk Pečariz kazao je juče da se hlor može nabaviti po 50 centi po litru, a prazna boca za oko 30-ak eura.

Dodao je i da boca pod pritiskom, koja je ukradena, nije sadržala više od 115 litara hlora. Jedna takva puna boca, za prečišćavanje vodovoda u Beranama se potroši za 20 do 25 dana.

“Onako upakovan hlor se ne može koristiti bez vodovodne stanice. Mehanički pokušaj da se boca pod pritiskom otvori ugrozio bi osobe koje bi to pokušale. Isklučena je mogućnost da se zloupotrijebi za gradski vodovod. Boca sa hlorom ima ventil, koji se prikopča na instalaciju u vodovodnoj stanici i na taj način se dozira odgovarajuća koncentracija hlora vodi”, rekao je Pačariz.

Istakao je da se svaka dva sata kontroliše sadržaj hlora u vodi, odnosno vrši se kontrola "rezidualnog hlora u vodi za piće".

TV Vijesti, Boban Obradović

“Mogao bi jedino da se priključi na vodovodnu mrežu, ako ne bi bilo nikog u vodovodnoj stanici, ali to ne može da se dogodi. U noći krađe, službanik obezbjeđenja nije do kraja radnog vremena ostao na radnom mjestu. Protiv njega se trenutno vodi disciplinski postupak i suspendovan je sa posla”, rekao je Pačariz.

Više izvora potvrdilo je ranije “Vijestima” da je zbog tog slučaja alarmirana Specijalna antiteroristička jedinica Uprave policije, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Opština Berane, kao i nadležne institucije koje se bave zaštitom životne sredine i ljudskog zdravlja...

Hlor se u malim količinama koristi za prečišćavanje vode. Prema informacijama „Vijesti“, samo jedna supena kašika, koristi se za prečišćavanje 30 metara kubnih vode.

U tim količinama hlor nije opasan po zdravlje, međutim, veća koncentracija bila bi opasna za ljude i okolinu.

Kontaminacija vode mogla bi da izazove ekološku katastrofu, ali i opasnost za ljude.

Hlor je žuto-zelen gas, oko 2,5 puta teži od vazduha, neprijatnog, zagušljivog mirisa, veoma otrovan, koristi se kao sredstvo za izbjeljivanje i dezinfekciju.

Iz Uprave policije zvanično je potvrđeno „Vijestima“ da se krađa ovog opasnog gasa, koji se u I svjetskom ratu koristio kao bojni otrov, dogodila u noći između sedmog i osmog januara. Nestanak boce sa hlorom je ujutru 8. januara primijetio radnik obezbjeđenja, koji je krađu oko 10.15 časova prijavio policiji.

Čudesne kapi za bolesti

Hlor se koristi i za izradu produkata, koji se koriste u svakodnevici - boje, namirnice, insekticidi, plastične mase, naftne produkte, rastvarače i bojne otrove.

Gasoviti hlor nadražuje sistem za disanje i sluzne žlijezde, u većim količinama izaziva smrt.

Međutim, hlor ima i primjenu i u medicini.

U prodaji u Hrvatskoj i Sloveniji se mogu naći takozvane MMS kapi (Miracle Mineral Supplement) - NaClO2, u kojim je jedan od sastojaka hlor.

MMS kapi, navodno, pomažu kod većine bolesti direktno, selektivno uništavajući patogene mikroorganizme i neutrališući toksine ili indirektno, rasterećujući čovjekov imuni sistem i omogučavajući mu da se on sam izbori s njima.

Galerija

Bonus video: