Oliver Frljić otkazao Gavelli zbog povlačenja plakata

Vjernicima je zasmetalo to što, kako su naveli, plakat prikazuje Gospu u lezbijskom zagrljaju
71 pregleda 1 komentar(a)
Fine mrtve djevojke, Foto: Gavella.hr
Fine mrtve djevojke, Foto: Gavella.hr
Ažurirano: 18.01.2013. 20:01h

Gradsko pozorište Gavella povuklo je plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke" koju je, prema tekstu Mate Matišića, režirao Dalibor Matanić, autor istoimenog bioskopskog hita zbog, kako je zvanično saopšteno, "neviđenog pritiska, podstaknutog od strane jedne udruge, koja preko svojih internet stranica poziva na masovni protest", prenose regionalni mediji.

Ovaj skandal trese hrvatskom pozorišnom scenom ovih dana, a od nedavno je počeo da ima i vrlo konkretne posljedice.

Vjernicima je zasmetalo to što, kako su naveli, plakat prikazuje Gospu u lezbijskom zagrljaju.

Frljić je ove godine trebalo da radi u Gavelli "Zločin i kaznu" po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog

Hrvatski reditelj Oliver Frljić otkazao je dogovorenu saradnju sa Gradskim kazalištem Gavella, u znak protesta zbog povlačenja plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" na pritisak vjerskih organizacija i gradskih vlasti.

Frljić je izjavio za tacno.net da je trebalo da radi ove godine dva projekta u Gavelli, ali da je, nakon povlačenja plakata za "Fine mrtve djevojke" na direktnu intervenciju zagrebačkog gradonačelnika, a pod pritiskom katoličke organizacije Vigilare, nestao minimum uslova za saradnju.

"Kazalištu i upravi koja povlači takve poteze svojim radom ne bih htio davati legitimaciju", rekao je Frljić.

Drugi projekt je, između ostalog, trebalo da postavi i pitanje odbrambenog karaktera Domovinskog rata

U otvorenom pismu upravi Gavelle, Frljić je naveo da smatra nedopustivim i najgrubljim zadiranjem u slobodu umjetničkog izražavanja da se zbog javnih pritisaka jednog katoličkog udruženja i vjerskih portala, te na direktnu intervenciju gradonačelnika Milana Bandića uprava Gavelle odlučila da povuče plakat.

Frljić je naveo i da je ta odluka značajna u kontekstu otvorenog rata koji trenutno vode Katolička crkva i njeni različiti eksponenti protiv aktuelne vlade i "pokazuje nedostatak minimuma građanske hrabrosti da se pokaže da živimo u, barem nominalno, sekularnom društvu".

Frljić je ove godine trebalo da radi u Gavelli "Zločin i kaznu" po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, te autorski projekt "Aleksandra Zec" o ubistvu djevojčice srpske nacionalnosti od strane pripadnika Hrvatske vojske.

Drugi projekt je, između ostalog, trebalo da postavi i pitanje odbrambenog karaktera Domovinskog rata u kojem ubistvo 12-godišnjeg djeteta, uz sve materijalne dokaze i priznanja, a zbog namjerno počinjenih proceduralnih grešaka, ostaje bez adekvatnog sudskog epiloga.

On je rekao da odustaje od planirane saradnje iz dva razloga, najprije ne želi svojim radom da davati legitimaciju pozorištu i upravi koji se tako lako povlače pod pritiscima jednog katoličkog udruženja i centara političke moći, te svojom odlukom zadiru u umjetnički integritet jedne predstave i njenih autora.

"Projekat 'Aleksandra Zec' smatram izuzetno važnim prilogom u suočavanju s recentnom prošlošću"

S druge strane, kako je naveo, čini mu se da se njegova interpretacija Domovinskog rata i njegovih najsramotnijih epizoda u bitnom razlikuje od službene nacionalne istoriografije i mišljenja i osjećanja većine građana Hrvatske, uključujući i Katoličku crkvu.

"Po toj logici me ne bi iznenadilo da se slična situacija ponovi. Budući da različite katoličke udruge, društveno prevladavajući nacionalistički sentiment, te centre političke moći ne držim meritornim za svoj rad, ne želim stvoriti situaciju u kojoj bi oni mogli o njemu odlučivati", poručio je Frljić.

Pozorište Gavella, kako je naveo, pokazalo je da mu je takav tip mišljenja ipak važniji od čuvanja integriteta i autorskih sloboda njegovih saradnika.

"Projekat 'Aleksandra Zec' smatram izuzetno važnim prilogom u suočavanju s recentnom prošlošću i izgradnji jedne zdravije društvene zajednice, te se zbog toga nadam da ću ga u skoro vrijeme ipak realizovati u nekom drugom teatru, uz punu podršku i povjerenje njegove uprave", poručio je Frljić.

Bonus video: