UCI: Armstrongovo priznanje popraviće štetu u biciklizmu

Predsjednik UCI Pet Mekvejd rekao je da će ta organizacija "raširenih ruku" dočekati Armstronga i zajedno sa njim učestvovati u "istinitom i ljekovitom" procesu pred kojim je biciklizam
0 komentar(a)
Lens Armstrong, Foto: Beta/AP
Lens Armstrong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.01.2013. 13:35h

Međunarodna biciklistička unija (UCI) saopštila je danas da je priznanje Lensa Armstronga da je koristio nedozvoljena sredstva "važan korak" ka saniranju štete koju je nanio biciklizmu.

Predsjednik UCI Pet Mekvejd rekao je da će ta organizacija "raširenih ruku" dočekati Armstronga i zajedno sa njim učestvovati u "istinitom i ljekovitom" procesu pred kojim je biciklizam.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da priznanje Lensa Armstronga treba da posluži kao prekretnica u borbi protiv dopinga.

"Poslije ovog priznanja trebalo bi podvući crtu na cijelu ovu mračnu epizodu i krenuti dalje jači i odlučniji u borbi protiv dopinga", kaže se u saopštenju MOK-a.

Armstrong je posle upornog negiranja da se dopingovao, danas u intrevjuu Opri Vinfri priznao da je koristio nedozvoljena sredstva koja su mu pomogla da osvoji sedam titula pobjednika Tur de Fransa.

"Dopingu u sportu nema mesta i zbog toga odlučno osuđujemo doping aktivnosti Armstronga i svih onih koji prevarom dolaze do prednosti nad svojim konkurentima", kaže se u saopštenju MOK-a.

MOK je naglasio da od Armstronga očekuje "još dokaza" u svrhu borbe protiv dopinga.

MOK je samo nekoliko sati prije nego što je Armstrong dao intervju Opri Vinfri, oduzeo bronzanu medalju koju je američki biciklista osvojio na Igrama u Sidneju 2000.

Armstrongu je u oktobru zbog dopinga izrečena doživotna zabrana takmičenja, a oduzeto mu je svih sedam titula pobjednika Tur de Fransa, koje je on osvojio u periodu od 1999. do 2005. godine.

Predsjednik Američke antidoping agencije (USADA) Trevis Tajgert ocijenio je da je Lens Armstrong priznanjem da se dopingovaio napravio samo mali korak u pravom smeru.

"Njegovo priznanje da se dopingovao tokom čitave karijere samo je mali korak na putu ka pravom cilju", rekao je Tajgert.

On je naglasio da bi Armstrong trebalo pod zakletvom da svjedoči o punom obimu svojih doping aktivnosti.

"Ukoliko je zaista iskren u želji da ispravi greške iz prošlosti, Armstrong će pod zakletvom svedočiti o punoj meri svih svojih doping aktivnosti", rekao je Tajgert.

Američki mediji su prije 15 dana prenijeli da će Armstrong najvjerovatnije priznati doping, kako bi mu se ublažila, ili ukinula doživotna supenzija, jer samo tako ima šansu da nastavi da se bavi sportom - trijatlonom i maratonom.

Bonus video: