"Les Inrockuptibles" u koroti za Žerarom Depradjeom

“Les Inrocks voli Depardjea, glumca, genija. Mi volimo Žežea!"
4 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 17:34h

“Les Inrockuptibles” jedan od najuglednijih i najuticajnijih francuskih časopisa u oblasti umjetnosti, u najnovijem broju izašao je s crno-belim portretom Žerara Depardjea na naslovnoj strani ispod kojeg je napisano „1948-2013 To je bio Depardje“.

Sam tekst o Depardjeu na sajtu nije dostupan. Međutim, list “Le Figaro” citira jedan fragment iz kolumne urednika Odria Pulvara (Audrey Pulvar ):

“Les Inrocks voli Depardjea, glumca, genija. Mi volimo Žežea! Riješili smo da mu kažemo to bez obzira na rastrojstvo koje je kod nas izazvao svojim promjenama. Pri svemu tome, uvijek je najbolje da se sjećamo samo dobrog... A pomoći će nam i to što ćemo nositi korotu“. “Les Inrocks”, nedjeljnjik za umjetnost pokrenut 1986. izlazi u tiražu od 60.000 primjeraka.

Depardje na naslovnoj strani francuskog lista

Žerar Depardje je dobio rusko državljanstvo od predsjednika Putina koji mu je uručio ruski pasoš početkom ove godine. Ranije je izjavio kako želi da se odrekne francuskog državljanstva zbog predloga predsjednika Francuske Fransoa Olanda o zavođenju poreza po stopi od 75 procenata za obveznike čiji prihod na godišnjem nivou premašuje iznos od milion eura. Preselio se u Belgiju, a francuski premijer Žan-Mark Ero je to nazvao “žalosnim postupkom”.

Voli rusku kulturu i predsjednika

Komentarišući dobijanje ruskog državljanstva, Depardje je izjavio da voli rusku kulturu i predsjednika Rusije. On je takođe nazvao Rusiju „zemljom velike demokratije“, a kasnije je kritikovao rusku opoziciju kao i nastupe pank benda “Pussy Riot” rekavši da bi članice mnogo gore prošle da su svoj performans izvele u nekoj džamiji.

Depardje je sa novim pasošem koji mu je uručen u Sočiju doletio pravo u Crnu Goru i ocijenio da mala država baš i nije na prodaju kao što mu je rečeno. Premijer Milo Đukanović ga je tada dočekao, pokazane su mu prirodne ljepote primorja kroz koje ga je vodio ministar kulture Branislav Mićunović.

Iz Crne Gore je Depardje odletio kao novi ambasador crnogorske kulture u svijetu. Đukanović je kazao da to što će Depardje biti ambasador doprinijeti daljoj promociji države na međunarodnoj sceni.

Duet sa ćerkom Karimova

U međuvremenu je Žerar snimio i duet sa ćerkom uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova, čija je vladavina često povezana sa grubom kršenjima ljudskih prava i stravičnim obračunima sa opozicionarima.

Prije Crne Gore i Uzbekistana Depardje je bio i u Čečeniji

Pjesmu pod nazivom „Nebo ćuti“ napisala je sama Gulnara Karimova a Depardje je doputovao u Taškent kako bi se dogovorio o snimanju u seriji “Krađa bijele čaure”, priču o porijeklu svile.

Prošle godine je na Nedjelji mode u Njujorku otkazana revija Karimove, zato što su organizacije za ljudska prava kritikovale iskorišćavanje djece koja rade u tekstilnoj industriji u Uzbekistanu.

"Živio Kadirov, hvala Čečeniji"

Prije Crne Gore i Uzbekistana Depardje je bio i u Čečeniji, gdje je prisustvovao proslavi rođendana predsjednika Ramzana Kadirova u Groznom. Britanski “Gardijan” je tada prokomentarisao da poznati glumac nakon višedecenijskog uživanja u noćnom i gastronomnskom životu Pariza sada može da ode u Čečeniju. Depardje je na proslavi vikao “Živio Kadirov!, “Hvala Čečeniji”

"Ukoliko rusko rukovodstvo donese pozitivnu odluku, mi bismo bili zadovoljni da u našoj zemlji stvorimo uslove dostojne velike figure u oblasti kulture – rekao je tada Kadirov.

Depardje je oduševljen ruskom kulturom i umjetnošću, tamošnjoj publici je poznat i kao Raspućin kojeg je glumio u fransucko-ruskoj koprodukciji.

Novi ruski državljanin, koji je poznat kao glumac koji je upečatljivo otjelotvorio hrabrog Gala Obeliksa je u novoj domovini dobio brojne ponuda od mjesta minisitra kulture Republike Monrovije, kao i ambasadora pri Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) povodom Svjetskog prvenstva koje će biti održano u Rusiji 2018.

Galerija

Bonus video: