Policija dnevno privodi po pet vozača

Uhapšeni vozači nakon osmočasovnog zadržavanja u stanici policije privode se kod sudije za prekršaje, koja im može izreći kaznu zatvora do 60 dana
136 pregleda 15 komentar(a)
alkohol, policija, Foto: Shuterstock
alkohol, policija, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 19.01.2013. 14:40h

Saobraćajne patrole u Crnoj Gori u prosjeku dnevno uhapse po pet vozača, zbog toga što ih tokom kontrola uhvate kako na drumovima prave teške prestupe.

Prvog dana ove sedmice patrole su, prema odredbama Zakona o prekršajima zbog ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja uhapsili šest osoba - po dva u Nikšiću i Podgorici, ali i po jednog na Žabljaku i Danilovgradu.

Vozači su do sada hapšeni zbog toga što su im saobraćajci tokom kontrola našli više od jednog promila alkohola u krvi ili zbog toga što se nijesu zaustavili na znak policije.

Prema članu 296 novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, policajci moraju da uhapse sve vozače ili istruktore, koji u pijanom stanju voze ili su pod uticajem psihoaktivnih supstanci.

Osim toga, hapšenje slijedi i za vozače koji nakon što ih patrola zaustavi odbiju da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola, droge ili drugih psihoaktivnih supstanci ili se ne zaustave na znak policije.

Uhapšeni vozači nakon osmočasovnog zadržavanja u stanici policije privode se kod sudije za prekršaje, koja im može izreći kaznu zatvora do 60 dana.

Osim toga za njih su predviđene i visoke novčane kazne, pa će za vožnju u pijanom stanju neki platiti i do 2.000 eura.

Tokom ponedjeljka saobraćajne patrole na crnogorskim cestama izdali su 310 naloga za naplatu kazni, 27 prekršajnih prijava i oduzeli oko 20 vozačkih dozvola.

Novi Zakon karakterišu izuzetno rigorozne kazne - osim toga što je za neke prekršaje predviđena i zatvorska kazna do dva mjeseca, zakon udara na džep nesavjesnih učesnika u saobraćaju - globa za najmanji prekršaj će biti 20, dok će pijani vozači plaćati do 2.000 eura.

Rigorozne novčane kazne predviđene su i za pravna lica, pa će za neke prestupe u saobraćaju ili zbog toga što nemaju potrebne dozvole, licence ili odobrenja kazne biti do 10.000.

Zbog toga što je alkohol ključni razlog za teške tragedije na crnogorskim drumovima, zakonodavci su smanjili toleranciju na 0,3 promila alkohola u krvi, ali su zato predviđene astronomske kazne za one koji popiju čašicu više...

Iz policije su najavili da više neće tolerisati ni suvozače koji su pod dejstvom alkohola - novim Zakonom predviđena je prilično visoka novčana kazna za taj prekršaj.

“To će se pravilo ubuduće poštovati, kako vozači sebe ali i druge ne bi doveli u opasnost”, kazali su “Vijestima u policiji. Prema novom Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kazna za vozača koji vozi pijanu osobu na mjestu suvozača od 6. januara 2013. godine biće višestr uko uvećana u odnosu na važeći zakon, tako da će kazna biti u rasponu od 60 do 150 eura.

Bonus video: