Danas se navršava 1.000.050 godina od kada je umjetnost rođena

Radio Crne Gore će se ove godine priključiti ovoj internacionalnoj art akciji i emitovati radio-igru 'Uspomene'
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 08:43h

Danas umjetnost slavi 1000050. rođendan. Širom svijeta umjetnici specijalnim programima koji se emituju preko programa mreže radio-stanica okupljenih oko Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Ars akustika grupe obilježavaju ovaj dan.

“Rođendan umjetnosti je divan praznik i Radio Crne Gore će se ove godine priključiti ovoj internacionalnoj art akciji. Emitovaćemo radio-igru 'Uspomene', rađenu po tekstu Umberta Eka, a u produkciji Radija Crne Gore.

Projekat je urađen u saradnji sa studentima produkcije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Urednica projekta sam ja, mentor je Janko Ljumović, a uloge tumače Dejan Đonović i Željko Radunović. Pored radio-igre, u našoj redovnoj emisiji Kalendar, takođe će biti više riječi o ovom posebnom danu, koji se slavi još od 1963. godine”, kazala je Čedomila Vujošević-Đurđić, urednica kulturno-umjetničkog programa na Radiju Crne Gore.

Rođendan umjetnosti slavi se na dan kada je francuski fluksus umjetnik Rober Filju proglasio 1963. da je umjetnost rođena prije milion godina, kada je neko bacio suv sunđer u kofu vode.

Ideja koja traje od 1963: Filju u Njujorku

Filju je deset godina kasnije proslavio milion i deseti rođendan umjetnosti u Neue Galerie u Ahenu i predložio zvanično obilježavanje tog praznika.

U znak sjećanja na njegov koncept “Vječne mreže” (La Fête permanente), pojedini umjetnici su poslije njegove smrti 1987. godine počeli da proslavljaju rođendan umjetnosti mejl artom, porukama preko faksa ili niskobudžetnim TV snimcima, a događaj je vremenom počeo da dobija globalni karakter, posebno od sredine 90-ih, kada je masovnije počeo da se koristi i internet.

Ars Akustika grupa pri Euroradiju i ove godine organizuje četvorosatni direktni prenos (od 20 do 24 sata) u kojem učestvuju prije svega evropske, ali i radio-stanice sa drugih kontinenata. Prenos se realizuje putem dva satelitska kanala (List i Hajdn), a ukupno trajanje svakog priloga je 20 minuta.

Proslava rođendana umjetnosti nikada nije bila formalni događaj, već je organizovana na ad hoc bazi, a učesnici ih osmišljavaju samostalno, bilo da je riječ o prijateljima u privatnom studiju ili performansu u muzeju ili radio-stanici. Jedini uslov je da je grupa učesnika voljna da pošalje i primi rođendanski poklon za umjetnost.

Proslava rođendana umjetnosti nikada nije bila formalni događaj, već je organizovana na ad hoc bazi, a učesnici ih osmišljavaju samostalno, bilo da je riječ o prijateljima u privatnom studiju ili performansu u muzeju ili radio-stanici

Kompozitorkama Anji Đorđević i Svetlani Maraš to je prvi zajednički rad u domenu radiofonijskog stvaralaštva.

Prema njihovim riječima, djelo “Canzone distorte” je izašlo na vidjelo tokom potrage za savršenom pjesmom, kao svjedočanstvo kreativnog procesa kroz koji su prošle radeći zajedno i pokušavajući da konsoliduju različite muzičke afinitete.

Rođendan umjetnosti biće proslavljen i u Zagrebu, u MM centru, kada će se Hrvatski radio osmi put uključiti u tu manifestaciju - od 20:10 do 20:30. Hrvatski tim umetnika, koji čine Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Bojan Gagić i Milica Manojlović, odlučio je da posveti svoj muzički projekat francuskom teoretičaru književnosti, filozofu, kritičaru i semiotičaru Rolandu Bartesu, povodom ovogodišnje zajedničke rođendanske teme “Odsutnost/Crno-belo”.

Smatrajući da je temi odsutnosti potreban fokus, fokus njihovog projekta biće fotografija inspirisana fragmentima iz Bartesove knjige “Svijetla komora”.

Preko satelita EBU u proslavu rođendana umjetnosti uključiće se i radio-stanice iz Helsinkija, Stokholma, Brisela, Bratislave, Lozane, Hilversuma, Mistelbaha, Pariza, Praga, Karlsruea, Berlina, Bremena, Moskve, Antverpa, Bukurešta, Talina, Madrida i dalekog Vankuvera.

Rođendanu umjetnosti mogu da se pridruže i svi zainteresovani preko FB grupe ili Google mejling liste.

Bonus video: