Pritvoren Danko Stijepović: Oštetio budžet Crne Gore za oko 100.000 eura?

Zamjenik osnovnog državnog tužioca u Pljevljima Veljko Đurović odredio je Stijepoviću 48-časovno zadržavanje
244 pregleda 0 komentar(a)
Danko Stijepović, Foto: Luka Zeković
Danko Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2013. 09:06h

Odbornik u žabljačkom parlamentu i biznismen Danko Stijepović iz tog grada, pritvoren je juče oko podneva, zbog osnovane sumnje da je oštetio budžet Crne Gore za oko 100.000 eura, saznaju “Vijesti”.

Zamjenik osnovnog državnog tužioca u Pljevljima Veljko Đurović odredio je Stijepoviću 48-časovno zadržavanje.

“D. S. je je zadržan zbog osnovane sumnje da je izvršio utaju poreza i doprinosa. Osnovano se sumnja da Poreskoj upravi nije prijavio prihod koji je ostvario kao fizičko lice”, kazao je “Vijestima” Đurović.

On je dodao da je osumnjičeni juče saslušan i da je negirao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

Tužilac će otvoriti istragu povodom ovog slučaja.

Prema informacijama “Vijesti” iz policije, radi se o prihodu od skoro pola miliona eura, koji je Stijepović ostvario kao fizičko lice, a ne preko svoje firme “Winter rad” - Društva za građevinarstvo, trgovinu i usluge.

Osnovna djelatnost njegove firme za građevinarstvo, trgovinu i usluge, prema podacima iz registra preduzeća, je izgradnja (ne)stambenih zgrada.

Protiv izvršnog direktora “Winter rada” Stijepovića u decembru 2011. godine podnijeta je prijava zbog sumnje da je utajio skoro 10.000 eura poreza. Taj slučaj utaje poreza je u fazi pretkrivične istrage

Osnovano se sumnja, prema istim informacijama, da je Stijepović izvodio građevinske radove kao fizičko lice 2008. godine.

On je, navodno, sklopio dva ugovora sa ruskim državljanima o izvršenju građevinskih radova na području opštine Žabljak u mjestu Motički gaj.

Protiv njega je žabljačka policija podnijela krivičnu prijavu, kao i firma DOO “Verdena” iz Budve, čija je vlasnica jedna od Ruskinja Elena Morozova, sa kojima je sklopio ugovor.

Stijepović je prije nedjelju dana “Vijestima” kazao da je tužba budvanske kompanije protiv njega bazirana na dokumentima na kojima je krivotvoren njegov potpis, potkrepljujući to nalazima Poreske uprave i grafološkim analizama, pozivajući nadležne organe da utvrde ko je i zašto to uradio.

Stijepović je javnosti poznat i kao nesuđeni zakupac žabljačkog skijališta Savin kuk. Na prvom javnom nadmetanju on je pobijedio, ponudivši 17,4 hiljada eura za mjesečni zakup. Ugovor, međutim, nije potpisan jer je Stijepović odbio klauzule o avansnom plaćanju struje i garantovanjem skijališta vlastitom imovinom.

On je protiv stečajnog upravnika Ski-centra Čeda Gospića, kako je nedavno kazao “Vijestima”, prije nepunih mjesec dana podnio krivičnu prijavu zbog navodnih neregularnosti, a tvrdi i da je postupak protiv njega pokrenut sa ciljem da se onemogući njegovo učešće na ponovljenom oglasu za zakup popularnog žabljačkog skijališta.

Stijepović je bio i nezavisni kandidat za žabljačkog gradonačelnika, a preko liste grupa građana “Srcem za Žabljak” osvojio je odborničko mjesto.

Prijava u decembru 2011.

Protiv izvršnog direktora “Winter rada” Stijepovića u decembru 2011. godine podnijeta je prijava zbog sumnje da je utajio skoro 10.000 eura poreza. Taj slučaj utaje poreza je u fazi pretkrivične istrage, saznaju “Vijesti”.

Prema tadašnjem pisanju medija, Poreska uprava i Ispostava policije Žabljak su tada izvršili inspekcijski nadzor poslovanja Stijepovićeve firme, na osnovu kojeg se došlo do sumnje da je on od 3. avgusta 2007. godine, pa do 1. septembra 2011. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, pogrešno knjižio ulazni PDV.

Takođe, tada je, navodno, uvećavao i troškove, odnosno rashode, kako bi na taj način smanjio iznos koji, shodno pravnim propisima, podliježe oporezivanju. “Sumnja se da je Stijepović utajio iznos od 9.936,97 eura, za koji je iznos, kako se sumnja, oštetio i budžet Crne Gore", saopštili su u decembru 2011. medijima iz policije.

Bonus video: