Džon Mektirnan lagao FBI, kazna godina dana zatvora

Nakon što odsluži kaznu zatvora Mektirnan će biti pod policijskom prismotrom sljedeće 3 godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 20:47h

Reditelj filma "Umri muški" Džon Mektirnan će najvjerovatnije morati da odsluži zatvorsku kaznu od godinu dana zbog toga što je lagao FBI u slučaju prisluškivanja, koji je protiv njega pokrenut 2006. godine.

Reditelj je prvobitno optužen da je lagao o tome da nije unajmio privatnog detektiva Antonija Pelisijana

Mektirnan je 2010. godine bio proglašen krivim i osuđen zbog toga što je unajmio privatnog detektiva da prisluškuje jednog filmskog producenta, piše BBC.

Šezdesetdvogodišnji reditelj je od tada bio na slobodi uz kauciju, sve dok je razmatrana njegova žalba, ali je sada Vrhovni sud donio odluku da žalbu odbije i očekuje se da sudija koji je vodio slučaj donese odluku o tome da Mektirnan kaznu odsluži u zatvoru.

Nakon što odsluži kaznu zatvora Mektirnan, koji je između ostalog režirao i fiilmove "Lov na crveni oktobar" i "Predator", biće pod policijskom prismotrom sljedeće 3 godine.

Reditelj je prvobitno optužen da je lagao o tome da nije unajmio privatnog detektiva Antonija Pelisijana, čiji su klijenti uglavnom slavne ličnosti, a nakon što su obojica radili na filmu "Rolerbol".

FBI došao do snimka

Mektirnan se na prvom saslušanju u ovom slučaju 2006. godine izjasnio krivim, nakon što je FBI došao do snimaka na kome su Pelisijano i reditelj razgovarali o prisluškivanju, ali je kasnije povukao priznanje.

Čovjek koga je Mektirnan angažovao, Antonio Pelilsijano je osuđen za 78 krivičnih djela

Nakon neuspješnog pokušaja da zataška i ospori autentičnost snimka, ponovo se izjasnio krivim 2010. godine, kako bi imao mogućnost na žalbu, a tada ga je okružni sud proglasio krivim i odredio mu novčanu kaznu od 100.000 dolara. Vrhovni sud je upravo odbio žalbu tako da se očekuje izricanje zatvorske kazne.

Iako će Mektirnan najvjerovatnije kaznu morati da odsluži u zatvoru, njegov advokat smatra da još uvijek postoji mogućnost da sudija ublaži njegovu kaznu na osnovu toga što nikada nije dokazano da je Pelisijano prisluškivao producenta.

Ipak, malo je vjerovatno da će do ovoga doći, jer je slavni reditelj osuđen zbog toga što je u istrazi lagao FBI, a ne zbog prisluškivanja.

Čovjek koga je Mektirnan angažovao, Antonio Pelilsijano je osuđen za 78 krivičnih djela na dva odvojena suđenja 2008. godine, zbog neovlašćenog pribavljanja privatnih razgovora nekoliko holivudskih zvijezda, uključujući i Silvestera Stalonea i trenutno služi zatvorsku kaznu od 15 godina zbog reketiranja, zavjere i neovlašćenog prisluškivanja.

Galerija

Bonus video: