Publika bi Oskara dodijelila "Linkolnu" i Spilbergu

Svega četiri procenta Amerikanaca smatra da "Argo" treba da dobije Oskara za najbolji film
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 18:14h

Reditelj Ben Aflek i njegov "Argo" možda su bili veliki pobjednici na dodjeli Zlatnih globusa, ali mnogi Amerikanci vjeruju da Stiven Spilberg i njegov "Linkoln" treba da odnesu kući glavne Oskare idućeg mjeseca.

Gotovo četvrtina Amerikanaca koji su učestvovali u Rojtersovoj i Ipsosovoj anketi smatraju da drama "Linkoln" treba da dobije Oskara za najbolji film na 85. dodjeli nagrada Američke filmske akademije u Los Anđelesu 24. februara.

Spilberg je takođe glavni izbor za najboljeg reditelja budući da je njega izabralo 36 odsto ispitanika.

Svega četiri procenta Amerikanaca smatra da "Argo" - film koji se bavi spasavanjem američkih diplomata iz Irana 1970-ih, treba da dobije Oskara za najbolji film. Rezultati ovog istraživanja neće imati gotovo nikakvog uticaja na realnu situaciju jer odluku o Oskarima donose profesionalnci iz filmske industrije.

Oskar - najveća nagrada industrije

Na Zlatne globuse se ponekad gleda kao na pokazatelj ko bi eventualno mogao da osvoji Oskara, najveću nagradu filmske industrije, budući da su mnogi dobitnici Globusa bili i dobitnici Oskara. Aflek se, međutim, nije našao na listi nominovanih za najbolju režiju Američke akademije.

Amerikanci su Danijela Dej-Luisa izabrali za glavnog favorita kada je riječ o najboljoj glumi, za ulogu Abrahama Linkolna u "Linkolnu". Za njega je "glasalo" 22 odsto ispitanika. Slijedi Denzel Vošington sa 16 odsto za ulogu u filmu "Let" i Hju Džekmen, koji je za ulogu u "Jadnicima" dobio Zlatni globus.

Izbor za najbolju glumicu nije bio toliko jasan. Dvanaest odsto od 1.158 Amerikanaca koji su učestvovali u anketi izabralo je Naomi Vots za ulogu u drami "Nemoguće". Njih 10 odsto glasalo je za Dženifer Lorens (U dobru i u zlu) a devet odsto za Džesiku Častejn za ulogu u filmu "00.30 Tajna operacija".

Dženifer Lorens je u nedjelju dobila Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u komediji ili mjuziklu dok je Džesika Čestejn istu nagradu dobila u kategoriji drame.

"Linkoln" je takođe glavni izbor kada su epizodne uloge u pitanju. Tomi Li Džons i Sali Fild favoriti su za Oskare za svoje uloge u tom ostvarenju.

Galerija

Bonus video: