Kineski "Totemi": Ciklus fotografija Alena Delorma

S jedne strane, kao u mitskim prikazima, nadljudski napor potreban za pokretanje gomile daje čovjeku herojske odlike
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 18:38h

Nisu samo ekonomski stručnjaci oni koji se bave ekonomskim uspjehom Kine. Tokom dva studijska boravka u Šangaju francuski umjetnički fotograf Alen Delorm vratio se sa šest hiljada fotografija. Fasciniran količinom robe koju ljudi prenose gradom nastala je serija od 18 fotografija proširene stvarnosti pod nazivom “Totemi”.

Multiplikacijom totema čovjek kao pojedinac postaje zamjenjiv

Kao što totemi primitivnih naroda simbolizuju društvene vrijednosti i poredak jedne zajednice, totemi francuskog umjetnika odraz su društvene realnosti današnje Kine. Svaka od fotografija iz ciklusa prikazuje čovjeka, migranta koji je u grad došao u potrazi za boljim životom, koji na biciklu ili kolicima ulicama Šangaja prenosi nevjerovatnu hrpu robe.

S jedne strane, kao u mitskim prikazima, nadljudski napor potreban za pokretanje gomile daje čovjeku herojske odlike. S druge strane, hrpa objekata pod kojom se nalazi čovjek simbol je potrošačkog društva, a pozicija čovjeka mu je podređena.

Fotografija iz ciklusa "Totemi"

Multiplikacijom totema čovjek kao pojedinac postaje zamjenjiv, važno ostaje jedino da sistem ide dalje. Fotografije intenzivnih boja, primamljive kompozicije sa humorističkim elementima u samom prenaglašavanju stvarnosti, ukazuju ne samo na društvenu stvarnost Kine, već se osvrću na tržišnu ekonomiju kao sistem kojeg smo danas svi dio.

Galerija

Bonus video: