Saslušana tri svjedoka ubistva na Žabljaku

Saslušana tri svjedoka o ubistvu Pljevljaka Luke Popovića, osumnjičenom Jovici Zindoviću određen pritvor do 30 dana
758 pregleda 7 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Beća Čoković
Jovica Zindović, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 16.01.2013. 15:56h

Enigma sobe 201 u istoimenom hotelu na Žabljaku, gdje je u nedjelju veče ubijen Pljevljak Luka Popović, nije riješena, jer policija i tužilac još nemaju jasnu sliku šta se u nedjelju veče dogodilo između dvojice prijatelja, koji su se čitav dan provodili na planini.

Tokom jučerašnjeg dana saslušana su tri svjedoka - izvjesna braća Kriještorac i Čabarkapa, svi iz Pljevalja, koji su bili u sobi žabljačkog hotela, kada je prije tri noći ubijen Popović. Oni su saopštili tužiocu da ih je iznenadilo kada je osumnjičeni Jovica Zindović izvadio pištolj i pucao...

Svjedoci su, tokom saslušanja u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, svako na svoj način, ispričali šta se te večeri dešavalo na Žabljaku, ali su bili saglasni u jednom - da nije bilo razloga zbog kojeg bi Zindović pucao u svog druga.

“Oko 23 časa u sobi 201 hotela 'Enigma' sumnja se da je Jovica Zindović iz blizine u pravcu Popovića ispalio jedan hitac i nanio mu ustrelnu povredu u predjelu glave, usljed čega je odmah nastupila smrt”, piše u naredbi za sprovođenje istrage protiv osumnjičenog Zindovića.

Njemu je oko 17.30 časova određen pritvor do 30 dana, nakon čega je sproveden u bjelopoljski Istražni zatvor.

Sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju Vanja Rakonjac odredila je pritvor Zindoviću zbog težine djela, ali i zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

Zindović se i pred sudijom Rakonjac, kao i u ponedjeljak pred zamjenikom tužioca, branio ćutanjem, ne želeći da pojašnjava kako se i pod kojim okolnostima dogodilo ubistvo.

Čeka se vještačenje revolvera

“Vijestima” je u policiji rečeno da je tužiocu u Bijelo Polje stigao i nezvanični izvještaj patologa, koji je nakon obdukcije tijela Popovića tvrdio da je on pogođen jednim metkom u glavu i da je odmah nastupila smrt.

Tužilaštvo, ali i policija prikupljaju i sve druge podatke, koji će im pomoći da u narednim danima sklope šta se u nedjelju veče dogodilo u hotelskoj sobi na Žabljaku.

Narednih dana u Forenzičkom centru biće okončano i vještačenje revolvera “smit i veson” iz kojeg je ubijen Popović, a tokom ispitivanja stručnjaci će pokušati da utvrde koliko je metaka te noći ispaljeno iz njega.

Osim toga, za istragu će biti zanimljivo i da se odrade balistička vještačenja ali i putanja metka, kako bi se tačno znalo da li je ubistvo bila slučajnost ili namjera.

“Vijestima” je u policiji iz više izvora rečeno da su svjedoci tvrdili da je Zindović iz revolvera ispalio dva metka, a i gosti u “Enigmi” su inspektorima ispričali da su se iz sobe čula dva pucnja.

Zindović je policiji, neposredno nakon tragičnog događaja, kazao da je prijatelja usmrtio, navodno, iz nehata.

"Lak na oružju"

Ubistvo u hotelu “Enigma” dogodilo se sat prije nego je u svečanoj sali dočekana pravoslavna nova godina, zbog čega je društvo iz Pljevalja i stiglo na Žabljak.

Tokom dana Popović i Zindović su bili sa zajedničkim prijateljima i družili su po žabljačkim kafićima, a potom su zajedno bili i u hotelu gdje su druženje nastavili u jednoj od soba.

Osumnjičeni Pljevljak poznat je po prijekoj naravi, kao i tome da je “lak na oružju” te da je uz sebe uvijek imao po dva pištolja.

Nastradali Popović često je boravio na Žabljaku, odakle je njegov otac, a on je bio i brat od strica nevjenčane supruge odbjeglog Darka Šarića - Lane Popović.

Sa braćom Šarić u rodbinskim odnosima je bio i osumnjičeni Zindović, koji je bio u braku sa njihovom rođenom sestrom Danijelom Šarić.

Zindović sa porodicom godinama živi u Podgorici, a važi za osobu koja je i dalje od velikog povjerenja porodice Šarić.

Osumnjičeni bio pijan u vrijeme ubistva

Osumnjičeni Jovica Zindović rekao je ekipi policije, koja je nakon poziva stigla u hotel, da je, navodno, iz nehata ubio Popovića koji je sa njim i još nekoliko drugova bio u sobi. On je nakon toga zadržan u žabljačkoj policiji, a četiri sata poslije ubistva u sobi “Enigme”, njemu je uzeta krv na analizu, gdje je utvrđeno da je bio pijan.

“Čak četiri sata poslije ubistva, u uzorku krvi Zindovića, utvrđena je koncentracija alkohola koja je bila veća od jednog promila”, rečeno je “Vijestima”. Nakon hapšenja, svima je u hotelu bila čudna Zindovićeva potreba da sve oko sebe uvjeri da je on slučajno ubio prijatelja.

I rođak - ljekar ranjen “slučajno”

Osumnjičeni Jovica Zindović, kao bivši zet Darka i Duška Šarića, bio je u dobrim odnosima sa njima, a to prijateljstvo se nije prekinulo ni nakon razvoda od njihove sestre Danijele. Njegovo ime javnosti je poznato od 2008. godine kada je stigla Interpolova potjernica iz Ljubljane, zbog sumnje da je prije 10 godina usmrtio nekadašnjeg bosa crnogorske mafije u Sloveniji Miša Vujičića.

On je sumnjičen da je u septembru 2003. u kockarnici ljubljanskog hotela ispalio smrtonosne hice u Vujičića, a za saučesništvo je sumnjičen i Slobodan Šepić (47), kome se u međuvremenu izgubio svaki trag.

Interpolova potraga za Zindovićem stigla je nakon što ga je crnogorska policija uhapsila sa još desetak osoba zbog sumnje da su planirali ubistvo Baranina Veselina Bujića, u novembru 2008. godine. Apelacioni sud Crne Gore u novembru 2011. potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu desetočlanoj grupi, koju je organizovao Nikola Spasojević, a tada je optužbi oslobođen i Jovica Zindović.

Iako je Slovenija tražila Zindovića, on nikada nije izručen toj zemlji, jer Crna Gora sa Ljubljanom nema protokol o međusobnom izručenju sopstvenih građana. Inače, tamošnje tužilaštvo nije našem ustupilo predmet, tako da se protiv Zindovića zbog događaja iz 2003. godine nikada nije vodio postupak.

Zindović je pominjan i u avgustu 2011. godine kada je bio očevidac, dok je njegov rođak Sreten Zindović (26) na Zabjelu ranio njihovog zajedničkog rođaka, ljekara Miljana Zindovića. Ljekar je tada pogođen u grudi i to iz pištolja “CZ 75 B”' kalibra 9 milimetara, koji je Jovica dao svom rođaku Sretenu Zindoviću. Kasnije je taj događaj zataškan, a zvanična verzija je bila da je ljekar ranjen iz nehata i slučajno.

Bonus video: