Ubistvo iz nehata ili neraščišćeni računi?

Još se ne zna pod kojim okolnostima je na Žabljaku ubijen Pljevljak Luka Popović (31), osumnjičeni godinama bio čovjek od povjerenja odbjeglom Darku Šariću
392 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 09:19h

Dan nakon ubistva Luke Popovića (31) zvanog Murga u sobi hotela “Enigma” na Žabljaku, još se ne zna pod kojim okolnostima je stradao Pljevljak.

Vijestima” je u policiji rečeno da je Jovica Zindović iz revolvera ispalio dva metka, a tokom obdukcije znaće se koliko je metaka pogodilo Popovića, koji je na mjestu ostao mrtav.

Zindović se kod tužioca branio ćutanjem, ali je policiji, neposredno nakon tragičnog događaja, kazao da je prijatelja usmrtio iz nehata.

Tužilaštvo je donijelo rješenje o 48-časovnom zadržavanju tridesetsedmogodišnjeg Mojkovčanina Zindovića.

“Zindović se sumnjiči za krivično djelo ubistva u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija”, rečeno je “Vijestima” juče u VDT u Bijelom Polju.

On je tokom dana priveden zamjenici višeg državnog tužioca Ljubinki Madžgalj, gdje nije iznosio odbranu.

“On se branio ćutanjem, a rješenje o njegovom zadržavanju kasnije je preuzeo advokat Stanko Jelić, koji je angažovan po službenoj dužnosti”, saopšteno je “Vijestima”.

Ubistvo u hotelu “Enigma” dogodilo se sat prije nego je u svečanoj sali dočekana pravoslavna nova godina, zbog čega je društvo iz Pljevalja i stiglo na Žabljak.

Hotel Enigma gdje se dogodilo ubistvo

Navodno, Popović i Zindović su bili sa zajedničkim prijateljima i tokom dana su se družili po žabljačkim kafićima, a potom su zajedno bili i u hotelu gdje su druženje nastavili u jednoj od soba.

Prema prvoj verziji, koju su Zindović i neki svjedoci ispričali policiji 15-ak minuta nakog ubistva, bila je da je Popović usmrćen iz nehata, dok je revolver “smit i veson” bio u rukama osumnjičenog.

Rukovodilac Ispostave policije u Žabljaku Dragan Slavulj saopštio je da se ubistvo dogodilo u jednoj od soba hotela i da je Zindović priznao da je usmrtio Popovića”, kojeg je metak pogodio u glavu.

“Kroz naš postupak saslušani su svjedoci događaja”, kazao je Slavulj.

On nije saopštio imena očevidaca tog događaja, jer je istraga još u fazi provjera i vještačenja, ali mnogi svjedoci ispričali su da su se čula dva pucnja.

Druga verzija, koja se takođe ispituje, potpuno je drugačija, a prema njoj - Popović i Zindović su se u hotelskoj sobi u pijanom stanju posvađali, nakon što su cijeli dan sa društvom provodili po kafanama. Navodno, povod za svađu bili su neraščišćeni zajednički poslovi, nakon čega je Zindović izvadio revolver i ka Popoviću ispalio dva metka.

“Nama je bliža ova verzija, ali ne želimo da donosimo zaključak dok se ne obave sva vještačenja i ne dobijemo nalaz patologa”, kazao je sagovornik “Vijesti” blizak istrazi.

Policija sumnja u istinitost priznanja osumnjičenog Zindovića, a vjeruje se da pričom o nehatu samo želi da zataška zločin.

Osumnjičeni Pljevljak poznat je po prijekoj naravi, kao i tome da je “lak na oružju” te da je uz sebe uvijek imao po dva pištolja. Tu naviku je, kako tvrde upućeni, stekao jer se bojao osvete porodica zbog ubistva u Sloveniji, za koje je godinama sumnjičen ali ne i kažnjen.

Sobu hotela “Enigma”, gdje je Popović usmrćen, juče je obezbjeđivala policija, a tokom uviđaja nijesu nađeni tragovi borbe ili neke tuče.

“Kada smo došli u hotel, u sobi je bilo beživotno tijelo Luke Popovića, sa veoma izraženom ranom na glavi. Prije ubistva sa njima dvojicom je u sobi bilo još nekoliko osoba, a pretpostavljamo da nijesu dugo boravili u toj prostoriji”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz žabljačke policije.

Nastradali Popović često je boravio na Žabljaku, odakle je njegov otac, a on je bio i brat od strica nevjenčane supruge odbjeglog Darka Šarića - Lane Popović. Popović je bio oženjen sa Svetlanom Klačar sa kojom ima sina, a živio je u Pljevljima gdje se družio sa ljudima bliskim Šarićima

Policija je po nalogu tužioca u Forenzički centar u Danilovgradu poslala i Zindovićev revolver, iz kojeg je najvjerovatnije i ispaljeni smrtonosni meci u glavu Popovića.

Nastradali Popović često je boravio na Žabljaku, odakle je njegov otac, a on je bio i brat od strica nevjenčane supruge odbjeglog Darka Šarića - Lane Popović. Popović je bio oženjen sa Svetlanom Klačar sa kojom ima sina, a živio je u Pljevljima gdje se družio sa ljudima bliskim Šarićima.

Sa braćom Šarić u rodbinskim odnosima je bio i osumnjičeni Zindović, koji je bio u braku sa njihovom rođenom sestrom Danijelom Šarić, sa kojom ima dva sina. Nakon razvoda on se ponovo oženio Pljevljakinjom Anikom Lončar i u tom braku je dobio dvije kćerke i sina, a zanimljivo je da im je kum na svadbi bio upravo Darko Šarić.

Zindović godinama u centru Pljevalja ima butik sa odbjeglim Goranom Sokovićem, gdje se prodaju mobilni telefoni i firmirana garderoba.

Inače, supruge Zindovića i Darka Šarića, ali i Sokovićeva djevojka, su nerazdvojne prijateljice i često se mogu vidjeti sa djecom.

Zindović sa porodicom godinama živi u Podgorici, gdje mu najstarija kćerka ide u školu. On važi za osobu od velikog povjerenja porodice Šarić, a dok su braća Darko i Duško boravili u Pljevljima on je bio zadužen i za njihovu bezbjednost.

Zindović bio pijan u vrijeme ubistva

Osumnjičeni Jovica Zindović rekao je ekipi policije, koja je nakon poziva stigla u hotel, da je, navodno, iz nehata ubio Popovića koji je sa njim i još nekoliko drugova bio u sobi. On je nakon toga zadržan u žabljačkoj policiji, a četiri sata poslije ubistva u sobi “Enigme”, njemu je uzeta krv na analizu, gdje je utvrđeno da je bio u pijanom stanju.

“Čak četiri sata poslije ubistva, u uzorku krvi Zindovića, utvrđena je koncentracija alkohola koja je bila veća od jednog promila”, rečeno je “Vijestima”. Nakon hapšenja svima je u hotelu bilo čudno Zindovićeva potreba da sve oko sebe uvjeri da je on slučajno ubio prijatelja.

I rođak- ljekar ranjen “slučajno”

Osumnjičeni Jovica Zindović kao bivši zet Darka i Duška Šarića, bio je u dobrim odnosima sa njima, a to prijateljstvo se nije prekinulo ni nakon razvoda od njihove sestre Danijele. Njegovo ime javnosti je poznato od 2008. godine kada je stigla Interpolova potjernica iz Ljubljane, zbog sumnje da je prije 10 godina usmrtio nekadašnjeg bosa crnogorske mafije u Sloveniji Miša Vujičića.

On je sumnjičen da je u septembru 2003. u kockarnici ljubljanskog hotela ispalio smrtonosne hice u Vujičića, a za saučesništvo je sumnjičen i Slobodan Šepić (47)), kome se u međuvremenu izgubio svaki trag. Interpolova potraga za Zindovićem stigla je nakon što ga je crnogorska policija uhapsila sa još desetak osoba, zbog sumnje da su planirali ubistvo Baranina Veselina Bujića, u novembru 2008. godine.

Apelacioni sud Crne Gore u novembru 2011. potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu desetočlanoj grupi, koju je organizovao Nikola Spasojević, a tada je optužbi oslobođen i Jovica Zindović.

Iako je Slovenija tražila Zindovića, on nikada nije izručen toj zemlji, jer Crna Gora sa Ljubljanom nema Protokol o međusobnom izručenju sopstvenih građana. Inače, tamošnje tužilaštvo nije našem ustupilo predmet, tako da se protiv Zindovića zbog događaja iz 2003. godine nikada nije vodio postupak. Zindović je pominjan i u avgustu 2011. godine kada je bio očevidac, dok je njegov rođak Sreten Zindović (26) na Zabjelu ranio njihovog zajedničkog rođaka, ljekara Miljana Zindovića.

Ljekar je tada pogođen u grudi i to iz pištolja “CZ 75 B”' kalibra 9 milimetara, koji je Jovica dao svom rođaku Sretenu Zindoviću. Kasnije je taj događaj zataškan, a zvanična verzija je bila da je ljekar ranjen iz nehata i slučajno.

Galerija

Bonus video: