Kultura se (ne)kupuje novcem

Istraživače je zanimalo da li i u vrijeme sve veće globalizacije još postoji ona plodonosna simbioza novca i kulture kakva je nekad postojala
0 komentar(a)
Berlin, Zid umjetnosti, Foto: Blog.bt-store.com
Berlin, Zid umjetnosti, Foto: Blog.bt-store.com
Ažurirano: 14.01.2013. 12:08h

Njujork, Berlin, London, Tokio i Pariz zauzimaju vrh liste vodećih umjetničkih centara u svijetu koju su sastavili naučnici sa Univerziteta u Amsterdamu Robert Klosterman i Monika Skorska. Oni su se u svojoj studiji pozabavili i pitanjem koliko se ta lista podudara sa najmoćnijim finansijskim centrima i kakva je danas veza između novca i umjetnosti.

Na prvom mjestu liste svjetskih umjetničkih centara nalazi se Njujork, slijedi slijedi Berlin, London, Tokio, Pariz, Montreal, Beč, Edinburg, Los Anđeles, San Francisko, Seul, Hamburg, Minhen, Amsterdam, Stokholm, Barselona, Franfurt, Helsinki, Cirih, Diseldorf...

Istraživače je zanimalo da li i u vrijeme sve veće globalizacije još postoji ona plodonosna simbioza novca i kulture kakva je postojala u stara vremena u bankarskim i trgovačkim centrima kakvi su bili Firenca, Đenova, Amsterdam ili London.

Privredna moć i kulturni renome

Tema je, smatraju autori studije, zanimljiva i zato se sve češće govori i o tome da gradovi koji su novi akteri na finansijskom i privrednom planu, kao Šangaj, Singapur ili Dubai, igraju sve veću ulogu i u svijetu umjetnosti i kulture.

Na listi je samo pet američkih gradova - Njujork, Los Anđeles, San Francisko, Majami i Santa Monika

Površan pogled na rang-liste vodećih finansijskih i kulturnih metropola pokazuje da privredna moć i kulturni renome nijesu uvijek koncentrisani na istom mjestu. Jer, od 10 vodećih finansijskih centara, samo su se četiri našla na prvih deset mjesta najuticajnijih globalnih kulturnih središta: Njujork, London, Tokio i San Francisko.

Holandski naučnici su imali četitri ključna kriterijuma u sastavljanju liste: broj manifestacija u oblasti likovnih umjetnosti, dramskih, muzičkih i plesnih manifestacija, te broj lokalnih i međunarodnih kulturnih događaja. Na listi globalnih svjetskih centara premoć i dalje ima Evropa sa 24 grada.

Na listi je samo pet američkih gradova - Njujork, Los Anđeles, San Francisko, Majami i Santa Monika, dok su se moćni finansijski centri Boston, Čikago ili Vašington pokazali kao kulturne provincije.

Bonus video: