Večeras dodjela Zlatnih globusa: Linkoln i Danijel Dej Luis favoriti

Aflek, Bigelo, Li, Spilberg i Tarantino konkurišu za Zlatni globus u kategoriji najbolji reditelj
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 18:50h

Nagrade "Zlatni globus" biće dodijeljene večeras u hotelu "Beverly Hilton" u Holivudu, a po broju nominacija vodi drama "Linkoln" Stivena Spilberga. Spilbergov film nominovan je u sedam kategorija. Slijede drama o taocima u Iranu "Argo" Bena Afleka i crnohumorni vestern Kventina Tarantina "Đangova osveta" (Django Unchained) sa po pet nominacija.

Za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film pretenduju i 3D avantura "Pijev život" (Life of Pi) tajvansko-američkog reditelja Anga Lija, kao i triler Ketrin Bigelou o lovu na Osamu bin Ladena "00.30 - Tajna operacija" (Zero Dark Thirty).

Aflek, Bigelo, Li, Spilberg i Tarantino konkurišu za Zlatni globus u kategoriji najbolji reditelj.

Danijel Dej-Luis, koji tumači naslovnu ulogu u Spilbergovom filmu važi za favorita za Zlatni globus u kategoriji najbolji glumac, a njegovi konkurenti su Denzel Vošington za ulogu pilota alkoholičara u drami "Let" (Flight), Ričard Gir za rolu u ostvarenju "Arbitraža" (Arbitrage), Džon Hoks ("The Sessions") i Žoakin Finiks ("Master").

Za najbolju glumicu nominovane su Džesika Čestejn za ulogu agenta CIA-e koja traga za Bin Ladenom u filmu "00.30 - Tajna operacija", Marion Kotijar za rolu u ostvarenju "Rđa i kost" (Rust and Bone) Žaka Odijara.

Velike šanse se daju Helen Miren koja u drami "Hičkok" igra suprugu Alfreda Hičkoka, a tu su i Naomi Vots za ulogu žene koja preživljava cunami u filmu "Nemoguće" (The Impossible) i Rejčel Vajs koja tumači glavnu ulogu u ostvarenju "Duboko plavo more" (The Deep Blue Sea).

U kategoriji komedije i mjuzikli nominovani su "The Best Exotic Marigold Hotel", "U dobru i u zlu" (Silver Linings Playbook), "Jadnici" (Les Miserables), "Moonrise Kingdom" i "Salmon Fishing in the Yemen".

Džek Blek ("Bernie"), Bredli Kuper ("Silver Linings), Hju Džekmen ("Jadnici), Juan Mekgregor ("Salmon Fishingin the Yemen") i Bi Mari ("Hyde Park on Hudson") nominovani su za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu.

Na listi za Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu su Emili Blant ("Salmon Fishing in the Yemen), Džudi Denč ("The Best Exotic Marigold Hotel"), Megi Smit ("Quartet"), Dženifer Lorens ("U dobru i zlu") i Meril Strip ("Hope Springs").

Za najboljeg sporednog glumca nominovani su Alen Arkin ("Argo"), Leonardo DiKaprio ("Đangova osveta"), Filip Simor Hofman ("Master"), Tomi Li Džons ("Linkoln") i Kristof Volc ("Đangova osveta"), a za najbolju sporednu glumicu Ejmi Adams ("Master"), Seli Fild ("Linkoln"), En Hatavej ("Jadnici"), Helen Hant ("The Sessions") i Nikol Kidman ("The Paperboy").

U kategoriji za najbolji strani film konkurišu drama "Ljubav" (Amour) austrijskog reditelja Mihaela Hanekea, "Kraljevska afera" ("A Royal Affair") danskog reditelja Nikolaja Arsela, "Nedodirljivi" (The Intouchables) Francuza Olivijea Nakaša i Erika Toledana, "Kon-Tiki" Norvežana Joahima Reninga i Espena Sandberga i Odijarovo ostvarenje "Rđa i kost", francusko-belgijske koprodukcije.

Za najbolji scenario nominovani su "00.30 - Tajna operacija", "Linkoln", "Đangova osveta", "Argo" i "U dobru i zlu", dok su na listi za najbolji animirani film: "Hrabra Merida" (Brave), "Pet legendi" (Rise of the Guardians), "Frankenvini" (Frankenweenie), "Rabijač Ralf" (Wreck it Ralph) i "Hotel Transilvanija".

Domaćini druge najveće dodjele filmskih nagrada, koja prethodi Oskaru 24. februara, biće popularne američke komičarke Tina Fej i Ejmi Peler, a nagrade dodjeljuje Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu.

Galerija

Bonus video: