Kako Holivud mijenja činjenice i istoriju u ratnim filmovima

Holivudski režiseri, profukcijske kuće, studiji i scenaristi često ne poštuju činjenice, mijenjaju događaje i "čiste" biografije u filmovima
211 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 19:52h

Poznato je da Holivud u želju da publici željnoj brze akcije priušti spektakl nerijetko prilagođava činjenice I istorijske događaje. To je naročito primjetno u filmovima sa ratnom tematikom, gdje promiču tehničke greške, karakteri se prilagođavaju, ružna istorija se briše. U nekim od filmova koji slijede to je više nego očigledno.

Enemy at the gates

Istočni front je veoma slabo predstavljen u zapadnoj kinematografiji. Vjerovatno najpoznatija i najpopularnija ekranizacija bitke za Staljingrad, film Neprijatelj na vratima (Enemy at the Gates) u kojem Džud Lou tumači čuvenog sovjetskog snajperistu Vasilija Zajceva, pogrešno je prikazao aktivnosti Crvene armije.

U filmu Žan-Žaka Anoa sovjetski vojnici su slati u bitku sa samo jednom puškom na dva čovjeka, što je prema poznatim činjenicama nezamislivo. Istina je da su tokom epske bitke pripadnici Crvene armije oskudijevali municijom, ali nigdje nije zabilježen da su ljudi išli u borbu nenaoružani.

Snajperista Zajcev, koji je u bici za Staljingrad ubio 225 ljudi, u filmu vodi presudnu borbu sa njemačkim snajperistom Ervinom Kenigom, koji se ne pominje ni u sovjetskim ni u njemačkim ratnim dokumentima.

U-571

Film “U571” u kojem se američka posada ukrcava na Njemačku podmornicu u pokušaju da zarobe njemačku mašinu za slanje šifrovanih poruka “Enigma”, vjerovatno je najgori primjer umanjivanja uloge savezničkih trupa od strane Amerike.

U stvarnosti, pripadnici britanske mornarice su uspjeli da zarobe “Enigmu” i to čak sedam mjeseci prije nego je Amerika ušla u Drugi Svjetski rat, dok je u filmu radnja smještena u 1944. godinu. Kada je film počeo da se prikazuje, tadašnji britanski premijer Toni Bler nazvao ga je uvredom za britanske mornare koji su se borili u ratu.

Jarhead

Nagrađivani film “Jarhead” koji je režirao Sem Mendez, sa zvijezdama Džejkom Džilenholom i Džejmijem Foksom, zamišljen je kao psihološko portretisanje američkih marinaca za vrijem prvog Zalivskog rata. Prema riječima veterana tog rata, mnoge scene u tom filmu su jako pretjerane i prenaglašene.

Bivši marinac Natanijel Fik istakao je scenu u kojoj marinci igraju oko vatre i pucaju u vazduh kao nešto što marinci nikada ne bi uradili. Posebno je naglasio da je netačno da su marinci bili izloženi psihičkoj I fizičkoj torturi kao što je prikazano u filmu, gdje ih žigošu logom marinaca.

Nakon prikazavinja ovog filma američka vojska ocijenila ga je “kao netačno portretisanje Mairnaca i lošu interpretaciju vojnog života”.

The Battle Of The Bulge

Vorner bros je 1965. prikazao ovaj film o velikoj ofanzivi američke vojske u Ardenima, u kojem američki tenk M47Paton “izigravao” njemačke tenkove “Tigar”, a džipovi koje vozi američka vojska dizajnirani sunakon rata.

Pored toga, zanemarena je činjenica da se bitka odvijala po snijegu, pa ga u filmu uopšte nema. Izostavljanje nijega izgleda nije bilo dovoljno, pa je borba smještena na ravan teren uprkos činjenici da se odvijala u planinama.

Red Tails

Film “Red Tails” sa Kubom Guding Džuniorom u glavnoj ulozi, je dirljiva priča o prevazilaženju rasne diskriminacije u vojsci SAD za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su navodno tamnoputi piloti bili žrtve segregacije.

Odred afro-američkih pilota prikazan je kao nedodirljiv, pa se u filmu potencira da nisu izgubili nijedan avion za vrijeme rata, dok činjenice pokazuju da je taj odred prtrpio gubitak 25 bombardera.

Flyboys

“Flyboys” je još jedan prikaz vazdušnih okršaja SAD I Njemačke,u kojem Džejms Franko tumači ulogu, je poput “The batlle of the bulge” pun grešaka u vezi sa ratnom opremom.

U filmu je njemački crveni Foker predstavljen kao standardna letjelica pilota rajha, što nije bio slučaj. Slična greška desila se I sa avionima kojima u filmu upravljaju američki piloti. Model kojim oni lete “Nieuport17” bio je povučen iz upotrebe u vrijeme kada su Njemci počeli da koriste Fokere.

Windtalkers

Akcija Džona Vua sa Nikolasom Kejdžom, bazirana je na upotrebi Navaho jezika za slanje šifrovanih poruka u Drugom svjetskom ratu. Dio priče da su pripadnici Navaho plemena koji su učestvovali u ratu I slanju poruka imalui tjelohranitelje je tačan, međutim, demantovano je da su tjelohranitelji bili zaduženi da ih po potrebi ubiju, da ne bi pali u ruke Japancima.

Takođe, stručnjaci su procijenili da je Vu potpuno omašio sa scenam bitke, u kojima se niko n ponaša kao vojnik. Nema vatre kojom se pokriva napredovanje snaga I svi učesnici su udaljeni jedan od drugog ne više od 3 metra.

The Green Berets

Veliki broj filmova o ratu u Vijetnamu ima mnogo mana, ali nijedan kao “The green Berets” sa Džonom Vejnom.

U suštini, film je propaganda u korist rata, I pogrešno su prenijete I vojne I činjenice o raspoloženju javnosti u to doba.

Visoko obučeni pukovnik zelenih beretki (Džon Vejn) u pojedinim scenam drži pušku naopako, ima primjetan višak kilograma, i 60 godina. Tehničkih grešaka ima na svakom koraku, od loše replike puške M16 koja nema šaržer, do borova u džungli Vijetnama.

Kritičari su ovaj film nazvali “kaubojskim i indijanskim”, i ocijenili da glorifikuje rat I svodi ga na gomilu klišea.

The Hurt Locker

Nagrađen sa šest Oskara ovaj film prati tim stručnjaka za demontiranje bombi u Iraku. Vetreani rata u Iraku ocijenili su da Narednik Džejms (Džeremi Rener) nije mogao demontirati 870 bombi u karijeri, kako se navodi u filmu. To bi značilo da je dnevno u Iraku demntirao 3 eksplozivne naprave dnevno.

Vojnici su prikazani kao neposlušni, a bivši tehničar za demontiranje bombi, Britanac Gaj Merot kazao je da su oni u filmu predstavljeni kao “zavisnici od adrenalina usijanih glava”.

Patriota

Ponekad, ignorisanje velikih mana neke istorijske ličnosti jednostavno ne funkcioniše. Takav slučaj je sa Frensisom Merionom (u filmu nazvan Bendžamin Martin) kojeg Mel Gibson tumači u kultnom filmu “Patriota”.

Merion je u istoriji ostao zabilježen kao čovjek koji je silovao svoje robinje I progonio Indijance, dok je u filmu prikazan kao civilizovan porodični čovjek. Merionovoj maloj vojsci su se u filmu pridruživali I crnci, dok je on u stvarnosti bio robovlasnik, koji je činio veća zla od Britanaca protiv kojih se borio na platnu.

Galerija

Bonus video: