Crnogorski atletičari na pripremama u Baru

Osim naših, u Sportskom centru “Topolica” pripremaju se i takmičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije
62 pregleda 0 komentar(a)
Atletska reprezentacija Crne Gore, Foto: Atletski savez Crne Gore
Atletska reprezentacija Crne Gore, Foto: Atletski savez Crne Gore
Ažurirano: 12.01.2013. 22:26h

Reprezentativci i najperspektivniji crnogorski atletičari počeli su tradicionalne pripreme u Baru. Atletski savez Crne Gore (ASCG), plaća 15-dnevne pripreme za takmičare s normama za najveća takmičanja, dok je ostalima planiran desetodnevni boravak. Za razliku od tehničkih i sprinterskih disciplina, srednje i dugoprugaši se za izazove u predstojećoj sezoni pripremaju u Ulcinju.

Osim naših, u Sportskom centru “Topolica” pripremaju se i takmičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Zadovoljan sam uslovima, radom, disciplinom i zalaganjem takmičara. Treniramo dva puta dnevno s takmičarima koji su okosnica selekcije Crne Gore u 2013. godini. S obzirom na to da se zajednički pripremamo sa selekcijama iz okruženja, imamo odličnu priliku za razmjenu iskustava i saznanja o trenažnom procesu i daljem usavršavanju.

Uprava Sportskog centra “Topolica” u Baru potrudila se da našim reprezentativcima obezbijedi maksimalne uslove za trening", kazao je selektor Osman Erović, koji u Baru radi saradnje s nacionalnim trenerima.

Na zajedničkim pripremama u Baru s trenerom Markom Ristićem nalaze se članice AK Tara, Kristina Rakočević, Marija Bogavac i Milica Vukadinović, te Tomaš Đurović iz AK Draževina. Svi oni ispunili su norme za najveća takmičenja u svojem uzrastu.

Gojko Banjević je zadužen za rad sa sprinterima i skakačima udalj: Lukom Rakićem (Mornar), Šćepanom Ćetkovićem i Kristinom Dubak (Nikšić), Anđelom Drobnjak (Jedinstvo) i Draganom Pešićem (Lovćen), dok će srednjeprugaš Miloš Maslovarić (Jedinstvo), raditi po programu trenera Branislava Maslovarića.

Pripremama će se priključiti Dragoje Rajković, dok će ostali članovi AK Lim trenirati o svom trošku. Klubovi plaćaju pripreme i Ognjenu Kasalici (Draževina), Blagoti Petričeviću (Podgorica) i Aleksandru Miletiću (Nikšić).

"Očekuje nas veliki broj međunarodnih takmičenja na kojima smo obavezni da nastupimo, jer su naši takmičari po osnovu kriterijuma Svjetske i Evropske atletske federacije, već ispunili kvalifikacione norme. Time je i naša obaveza da učestvujemo na njima, jer je uspjeh uopšte izboriti norme, a pogotovo iz jednog malog Saveza od 214 članica Svjetske atletske federacije, oko 30 zemalja iz čitavog svijeta uspije da ispuni normu za neku od disciplina".

"Tu prestaje svaki komentar o rezultatima naših takmičara. Oni su za divljenje i poštovanje. Osim Evropskog prvenstva treće kvalitativne grupe, za koju moramo imati novca za 40 učesnika u Slovačkoj, očekuju nas takmičenja u okviru Balkanske federacije, te 15. Igre malih zemalja, Mediteranske igre u Turskoj, 11. EYOF u Holandiji", kazao je potpredsjednik ASCG, Gojko Banjević.

Nataša Perunović u Ulcinju

Najbolja crnogorska atletičarka, olimpijska maratonka Slađana Perunović, koja je na OI u Londonu ispunila normu za Svjetsko prvenstvo u Moskvi, tradicionalno se s trenerom Dragom Musićem priprema u Ulcinju.

S njom trenira i njena klupska drugarica iz AK Nikšić Lidija Todorović, najbolja juniorka na srednjim i dugim prugama, dok o trošku AK Podgorički maraton u Ulcinju trenira i Stojan Vujadinović, koji se oporavio od povrede.

"U Ulcinju boravi i velika grupa srednje i dugoprugaša iz Srbije, radimo izuzetno naporno s dva dnevna treninga. Ovo je početak realizacije obimnog plana i programa napravljenog za Perunovićevu, koju očekuje veliki broj kvalitetnih međunarodnih takmičenja. Cilj je da ove sezone nastavi s trendom poboljšanja rezultata", kazao je Drago Musić, nacionalni trener za srednje i duge pruge u ASCG.

Bonus video: