Tužilaštvo predložilo da se Milki Ljumović oduzmu putne isprave

Ljumović je negirala da je odgovorna za davanje kredita bez valjanog pokrića, zbog kojih je specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu
110 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 19:44h

Nakon što je Tužilaštvo danas saslušalo bivšu generalnu direktorku Crnogorske komercijalne banke Milku Ljumović i izvršilo dodatne provjere, uputilo je prijedlog istražnom sudiji Višeg suda nad okrivljenom sprovede mjere nadzora i privremeno joj oduzme putne isprave, javlja TVCG.

Kako je za Dnevnik pojasnila specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Ivanović, mjere nadzora podrazumijevaju "povremeno javljanje Ljumović određenom državnom organu" kao i privremeno zadržavanje pasoša, odnosno putnih isprava.

Ivanović je dalje kazala da je, na osnovu podataka državnih organa o graničnim prelazima i dostavljene ljekarske dokumentacije, kao i saslušanja specijaliste ginekologa dr Smiljke Vukčević, utvrđeno da je Ljumović 19. decembra prošle godine u 1.12 minuta na graničnom prelazu Vraćenovići napustila Crnu Goru putničkim vozilom kojim je upravljao njen zet Matijaž Popović, i da tada nije bila u pratnji ljekara. Ona iznosi i detalje pregleda koji je, kako im je potvrđeno, okrivljena imala 26. decembra 2012. godine na poliklinici u Rimu, "gdje joj je preporučeno da nastavi sa ranije određenom terapijom u vezi liječenja žučne kese".

"Tužilaštvo ocjenjuje da ove okolnosti ukazuju da bi okrivljena Milka Ljumović mogla ometati dalji krivični postupak neopravdanim odlascima u drugu državu", zaključuje Ivanović u izjavi za TVCG.

Negirala da je oštetila budžet banke

Ljumović je negirala da je odgovorna za davanje kredita bez valjanog pokrića, zbog kojih je specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu, potvrdio je jedan od njenih branilaca Goran Rodić.

Ljumovićevu je skoro tri sata u zgradi Višeg tužilaštva saslušavala tužiteljka Ivanović.

Rodić je, nakon saslušanja, istakao da će, prema najavama iz tužilaštva, istraga biti nastavljena.

Ljumović, koja je izašla u pratnji svojih advokata, nije željela da komentariše postupak, dok je istraga u toku.

Ljumović, koja je izašla u pratnji svojih advokata, nije željela da komentariše postupak, dok je istraga u toku

Ljumović i još pet bivših menadžera Crnogorske komercijalne banke osumnjičeni su da su zloupotrebom službenog položaja odobrili šest spornih kredita i banci nanijeli preko pet miliona eura štete.

.Ljumović se prije nekoliko dana vratila se sa liječenja i stavila na raspolaganje istražnim organima.

Nakon višesatnog saslušanja u Tužilaštvu funkcionerima CKB-a Bosi Tatar, Dubravki Pavićević, Jelici Petričević, Veliši Radunoviću i Gorici Vujisić, iako su negirali krivicu, određen je pritvor od 48 sati.

Po isteku policijskog zadržavanja, bankarima je, odlukom sudije za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslava Bašovića, omogućeno da se brane sa slobode, čime je odbijen zahtjev Tužilaštva da im se odredi jednomjesečni pritvor.

Istragu o melverzcijama u poslovanju banke, iniciralo je sadašnje rukovodstvo CKB-a, koja je u vlasništvu mađarske OTP grupe.

Galerija

Bonus video: