Šarićevu i Kalićevu imovinu niko neće

Oglas će biti ponovljen još jednom, do kraja januara. Ukoliko ni tada ne bude zainteresovanih, ide se na direktnu pogodbu
170 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 16:38h

Za korišćenje imovine koja je privremeno oduzeta od Duška Šarića i Safeta Kalića nema zainteresovanih, izuzev što pljevaljska firma “Elcom” ponovo najmerava da bude zakupac benzinske pumpe u tom gradu koju je prije pet godina ustupila upravo “Mat company”.

Uprava za imovinu je 21. decembra u “Pobjedi” objavila oglas, kojim je u zakup ponudila benzinsku pumpu “Mat petrola” u Pljevljima i “Mpetrol”u “Rožajama”, obje sa “pratećim sadržajima”, odnosno parkingom, prodavnicom i autoperionicom.

Početne cijene zakupa je 4.000 eura za Šarićevu imovinu, odnosno 1.000 eura više za Kalićevu.

Istim oglasom ponuđen je hotel “Rožaje” i kafe bar “Tajson” u Rožajama, sa cijenama 11.000 eura za hotel i 2.500 eura za kafe bar.

“Na licitaciju se javio jedino 'Elcom'”, rekao je “Vijestima” pomoćnik direktora Uprave za imovinu Osman Nurković.

Prema zakonskoj proceduri, oglas će biti ponovljen još jednom, do kraja januara.

“Ukoliko ni tada ne bude zainteresovanih, ide se na direktnu pogodbu”, objasnio je Nurković.

Slična situacija bila je ranije i u Srbiji, kada je na prvim licitacijama Šarićeve imovine bilo vrlo malo zainteresovanih jer su se, kako su tada objasnili zvaničnici, građani bojali da trguju imovinu koja je bila u svojini šefa organizovanog kriminala.

Firma “Elcom” je 2008. godine bila vlasnik pumpe koju sada uzima u zakup a koju je tada prodala Šarićevoj “Mat company”.

Slična situacija bila je ranije i u Srbiji, kada je na prvim licitacijama Šarićeve imovine bilo vrlo malo zainteresovanih

Regulatorna agencija za energetiku je te iste 2008. oduzela licencu za prodaju, snabdijevanje, skladištenje i distribuciju naftnih proizvoda. Prema podacima sa sajta RAE, ni danas se ništa u tom pogledu nije promjenilo.

Osnivači „Elcoma“ su Budimir i Ljubomir Laković, a pojedini mediji objavili su da se radi o prijateljima porodice Šarić.

Preduzeće će se najvjerovatnije tek obratiti Agenciji za dozvolu, kao što je to bilo u slučaju „Mat company“ prije pet godina, koja je nakon kupovine pumpe po hitnom postupku dobila licencu.

Šarićeva firma je imala dozvolu za prodaju i distrubuciju do 2016. godine, a za distrubuciju do 2023. RAE ih je oduzela nakon krivičnog postupka kojim su Duško Šarić i Jovica Lončar osuđeni za pranje para od kokaina. Presuda još nije pravosnažna. Lončar je inače u registar privrednih društava upisan kao osnivač „Mat company“, dok je Duško to bio ranije.

„Mpetrol“ je takođe ostao bez odobrenja, koje je imao do 2015. za prodaju, i do ove godine za snabdjevanje. Suđenje Kaliću za pranje para je u toku. Zanimljivo je da je jedina pumpa u Plejvljima, “Jugopetrolova“, nedavno bila zatvorena nekoliko dana po nalogu MUP-a koji je utvrdio da postoji opasnost od eksplozije zbog klizišta.

Galerija

Bonus video: