slučaj "kadmi"

U februaru odlučuju o postupcima Mila Kadije

Kadija se tereti da je 28. jula prošle godine iz svog restorana na Njegušima izbacio Veselinku Rajković iz Podgorice i njeno petoro maloljetne djece, kao i jednu monahinju
8 komentar(a)
27.03.2019. 20:06h

Prekršajni postupak protiv Mila Kadije, koji je optužen za diskriminaciju po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti, najvjerovatnije će se završiti u februaru.

Kadija se tereti da je 28. jula prošle godine iz svog restorana na Njegušima izbacio Veselinku Rajković iz Podgorice i njeno petoro maloljetne djece, kao i monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema informacijama “Vijesti” iz cetinjskog suda za prekršaje, predmet koji se vodi protiv Kadije dodijeljen je sutkinji Slavici Jovović.

Pretres je, prema istim informacijama, do sada dva puta odložen.

“Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica 'Kadmi' i protiv odgovornog lica u pravnom licu Mila Kadije je, nakon što je podnijet, poslat na dopunu. Nakon dostavljanja dopune, prvi pretres je bio zakazan za 15. novembar prošle godine”, kazali su “Vijestima” iz Suda za prekršaje.

Zbog neuredne dostave poziva Kadiji, pretres je odložen za 25. decembar.

“Na pretresu 15. novembra saslušane su kao svjedoci Veselinka Rajković i monahinja Evgenija Đuković. Pretres koji je trebalo da se obavi 25. decembra takođe je odložen, na zahtjev višeg državnog tužioca, koji u naznačenom vremenu nije mogao da prisustvuje”, saopšteno je iz tog organa.

Na drugom pretresu bio je prisutan Kadija.

Sljedeći pretres na kojem će biti saslušani svjedoci, koje je predložio Kadija, biće održan 5. februara.

“Ukoliko ne bude odlaganja, tada bi trebalo da se okonča dokazni postupak. Najkasnije u roku od osam dana nakon završetka dokaznog postupka, donosi se odluka ili rješenje predmeta”, istakli su iz cetinjskog Suda za prekršaje.

Povodom događaja u Etno selu “Kadmi” Njeguši – Cetinje, Više državno tužilaštvo u Podgorici u saradnji sa Upravom policije sprovelo je prije više od pet mjeseci hitan postupak izviđaja.

Kadija je, navodno, iz svog restorana izbacio monahinju i majku petoro djece, uz povike da kod njega ne mogu jesti, jer on, kako je kazao, ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu. Nakon tog događaja, Kadiji je navodno telefonom prijećeno.

Zakon o zabrani diskriminacije propisuje da se diskriminacijom smatra i svako pravljenje razlike, nejednako postupanje ili dovođenje u nejednak položaj lica ili grupe lica po osnovu vjere ili uvjerenja, pripadanja ili nepripadanja nekoj vjerskoj zajednici.

Kazna za odbijanje javnih usluga po tom osnovu je od 11.000 do 16.500 eura za pravno lice, a za preduzetnika od 2.000 do 5.000 eura.

Galerija