Bogate slike iz mašte i snaga mita

Knjiga “Glasovi iz Doklee” je vrsta rukopisa, a usuđujem se reći da sam napisao snovno-metafizičku istoriju Doklee, neku vrstu priručnika za stvarno i imaginarno putovanje”
124 pregleda 0 komentar(a)
Miraš Martinović, Foto: Vijesti.me
Miraš Martinović, Foto: Vijesti.me
Ažurirano: 22.06.2018. 06:27h

Nakon nedavne barske, u Podgorici je u okviru programa Podgoričko kulturno ljeto, u utorak veče održana promocija knjige “Glasovi iz Doklee” Miraša Martinovića, na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”. Organizator večeri je grdski Sekretarijat za kulturu, čija je sekretarka Nela Savković Vukčević, u uvodnoj riječi rekla:

“Zavodljivost priča o prošlosti, bogate slike iz mašte i iskonska snaga mita eliksir su kojim Miraš Martinović istoriju pretvara u sadašnjost, u novu stvarnost i time potvrđuje lijepu misao da ‘Božanske vatre ne gore svakoga dana, ali umjetnik radi u njihovom naknadnom sjaju nadajući se povratku plamena’.

Pretapajući istinu i imaginaciju, praslike i vizije, pisac harmonizuje prošlost i budućnost, uspostavlja tradicijski sklad sobom i nama koji smo odjek Duklje danas i njen glas za vremena koja dolaze. Tako postajemo dio zajedničke igre povijesti ovoga tla, Mediterana i cijelog svijeta, potomci argonauta u vječnom traganju za zlatnim runom, a da li ćemo na tom putu naći ‘odrtu, krvavu, prljavu kožu svojih zabluda, iluzija i grehova...’, ili ‘zlatno runo humanog identiteta i svrhe...’, „...nije nam dato da znamo’, kako kaže veliki Borislav Pekić u govoru povodom dodjele Njegoševe nagrade.

I za njega je, kao i za Martinovića, argonautika paleobalkanski mit koji pomaže da se bolje razumiju dešavanja na Balkanu i suština mediteranske civilizacije kroz arhetipove, jer je davno zapisano da ‘nije bilo umjetnosti bez mitološkog tla, i neće je biti bez nekog vjerovanja’”, rekla je Savković Vukčević, citirajući Blohovu misao.

Moderator večeri, Aleksandra Vuković, u živom razgovoru s Martinovićem približila je brojnoj publici ono što on radi, uz poseban osvrt na knjigu “Glasovi iz Doklee”, koja predstavlja krucijalno Martinovićevo djelo i sintezu višedecenijskog rada. Odgovarajući na pitanja, Martinović je, između ostalog, rekao da su iz ove knjige potekle i u nju se vratile sve njegove knjige.

Bonus video: