Kolhas sljedeći kustos venecijanskog bijenala

I crnogorska javnost imala je prilike da se upozna sa imenom ovog čuvenog holandskog arhitekte, koji je zadužen za izradu master plana višenamsjenskog centra MACCOC
0 komentar(a)
Rem Kolhas, Foto: Rodrigo Fernández
Rem Kolhas, Foto: Rodrigo Fernández
Ažurirano: 11.01.2013. 10:52h

Još u septembru prošle godine arhitektonskim kuloarima proširila se vijest da bi sljedeći kustos venecijanskog bijenala arhitekture mogao biti jedan od najznačajnijih arhitekata današnjice, čiji je dugogodišnji istraživački i praktični rad zasigurno promijenio način na koji posmatramo grad grad i arhitekturu – Rem Kolhas.

Juče su ova nagađanja i potvrđena, budući da je odbor bijenala kojim je predsjedao Paolo Barata službeno proglasio Rema Kolhasa kustosom sljedećeg izdanja međunarodne arhitektonske izložbe u Veneciji.

Kako ističe Barata: “Arhitektonske izložbe bijenala s vremenom su dobile međunarodno priznanje. Rem Kolhas, jedan od najvažnijih osoba među arhitektima našeg vremena - koji je bazirao sav svoj rad na intenzivnom istraživačkom radu - prihvatio je angažman u još jednom istraživanju.˝

Komentarišući svoju nominaciju Kolhas je rekao: “Želimo da zauzmemo svjež pristup osnovnim elementima arhitekture – koje koristi bilo koji arhitekt, bilo gdje, bilo kad – da bismo provjerili možemo li otkriti nešto novo o arhitekturi”.

I crnogorska javnost imala je prilike da se upozna sa imenom ovog čuvenog holandskog arhitekte, koji je zadužen za izradu master plana višenamsjenskog centra MACCOC.

Bonus video: