FIRME OSTVARILE PROMET PREKO ONLAJN TRGOVINE?

SDT izviđa utaju poreza od oko 50 miliona eura

Sedamdesetak firmi ofšor vlasnika onlajn trgovinom navodno prihodovalo do 700 miliona eura od 2011. godine
102 pregleda 10 komentar(a)
online kupovina, Foto: Shutterstock.com
online kupovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.04.2019. 00:12h

Specijalno državno tužilaštvo istražuje sumnje da je sedamdesetak firmi registrovanih u Crnoj Gori utajilo pedesetak miliona poreza putem onlajn trgovine, saznaju “Vijesti”.

Izvor upoznat sa izviđajem koji je u toku, rekao je da je nekoliko kompanija, registrovanih na ofšor destinacijama, osnovalo sve ove firme u Crnoj Gori, počev od 2011. godine. One su, po procjeni tužilaštva, ostvarile promet putem onlajn trgovine robom široke potrošnje u iznosu od 500 do 700 miliona eura.

“Trenutno je samo trećina tih firmi aktivno, ostale su u stečaju”, rekao je izvor “Vijesti”.

Sve transakcije su navodno izvršene Visa i Masterkard karticama preko jedne crnogorske banke, ali na te prihode nije plaćan porez.

Izvor “Vijesti” je rekao da je Specijalno državno tužilaštvo već blokiralo račune aktivnih firmi koje su navodno učestvovale u ovim malverzacijama, dok ne utvrdi šta se desilo i prikupi dokaze o eventualnoj utaji poreza.

Sagovornik “Vijesti” nije želio da kaže o kojim se firmama registrovanim u Crnoj Gori radi, niti koje su to “tri do četiri” majke kompanije, registrovane u latino-američkim ofšor zonama, koje su osnovale kompanije u Crnoj Gori.

“Direktori tih firmi su naši državljani, među kojima ima i onih koji nisu znali čime se te firme bave, već su dobijali nekoliko stotina eura, samo da bi potpisivali što im se kaže”, rekao je sagovornik “Vijesti”.