Objavljene nominacije za Oskara: "Lincoln" u 12 kategorija

U kategoriji za najboljeg reditelja nominovani su Dejvid o Rasel, Ang Li, Stiven Spilberg, Mihael Haneke i Ben Zejtlin
144 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 16:53h

Novi film Stivena Spilberga “Lincoln” nominovan je u 12 kategorija za Oskara, najveću i najglamurozniju nagradu Američke filmske akademije, koje će biti dodijeljene 24. februara u Holivudu.

Opšti je utisak da po dosadašnjim prognozama i nema mogo iznenađenja što se tiče nominovanih za 85. dodjelu popularnih statua.

Nominacije u najvažnijim kategorijama za najprestižnije filmske nagrade Oskare, 10. januara saopštili su ovogodišnji domaćin dodjele komičar Set Mekfarlan i glumica Ema Stoun.

Listu nominovanih predvode film “Linkoln” Stivena Spilberga sa 12 nominacija, dok dvije manje ima "Pijev život" Ang Lija. Ove godine pored iskusnih filmadžija poput Spilberga i Lija, odmjeriće i debitant Ben Zejtlin.

Njihovi filmovi našli su se među nominovanima za najbolja ostvarenja, a oni se takmiče i za nagradu za najbolju režiju.

Novo ostvarenje Toma Hupera, mjuzikl “Jadnici”, osvojilo je osam nominacija kao i ostvarenje “Silver Linings Playbook”, dok je “Argo” drama Bena Afleka nominovana u sedam kategorija.

U kategoriji za najbolji film pored “Lincolna” nalaze se “Ljubav” Majkla Hanekea, “Đangova osveta” Kventin Tarantina, “Argo” Ben Afleka, “Pijev život” Ang Lija, “Zvijeri južnjačkih divljina” Bena Zejtlina, “Silver Linings Playbook” Dejvida O. Rasela, “Zero Dark Thirty” Ketrin Bigelou i “Jadnici” Toma Hupera.

U kategoriji za najboljeg reditelja nominovani su Dejvid O. Rasel, Ang Li, Stiven Spilberg, Mihael Haneke i Ben Zejtlin.

U kategoriji najboljih glavnih glumaca takmiče se Danijel Dej Luis (“Lincoln”), Denzel Vašington (“Flight”), Hju Džekmen (Jadnici), Bredli Kuper (“Silver Linings Playbook”) i Žoakin Finiks (“The Master”).

Najbolja glavna glumica će biti jedna od sljedećih nominovanih - Naomi Vots (“The Impossible”), Džeksi Čestin (Zero Dark Thirty), Dženifer Lorens (“Silver Linings Playbook”), Emanuel Riva (“Ljubav”) i Kuvanžene Volis (“Zvijeri južnjačkih divljina”).

Najbolji sporedni glumci i dvije kategorije scenarija

U kategoriji sporednih uloga nominovani su Kristofer Valc (“Đangova osveta”), Filip Simor Hofman (“The Master”), Robert de Niro (“Silver Linings Playbook”), Alen Arkin (Argo) i Tomi Li Džons (“Lincoln”).

Od žena u sporednim ulogama biraće se između Sali Fild (“lincoln”), En Hatavej (Jadnici), Džeki Viver (“Silver Linings Playbook”), Helen Hant (“The Sessions”) i Ejmi Adams (“The Master”).

U kategoriji za najbolji scenarijo našli su se filmovi “Ljubav”, “Flight”, “Zero Dark Thirty”, “Đangova osveta”, “Kraljevstvo izlazećeg mjeseca”, a u kategoriji najbolje adaptiranog scenarija su “Argo”, “Zvijeri južnjačkih divljina”, “Lincoln”, “Silver Lining Playbook” i “Pijev život”.

Animirani, "strani"...

Najbolji film van engleskog govornog područja biće jedan od pet nominovanih “Ljubav” (Austrija), “No” (Čile), “War Witch” (Kanada), “A Royal Afair” (Danska) i “ Kon-tiki” (Norveška).

Za najbolji animirani film za Oskara će se boriti “Brave” Marka Endrjusa i Brende Čepmen, “Frankenweenie” Tima Bartona, ”ParaNorman” Sem Fela i Krisa Batlera, “The Pirates! Band of Misfits” Petera Lorda i “Wreck-It Ralph” Riča Mura.

U kategoriji za najbolju filmsku fotografiju našli su se “Ana Karenjina”, “Đangova osveta”, “Pijev život”, “Lincoln” i “Skyfall”.

Od dugometražnih dokumentaraca, u kategoriji za najbolji su “5 Broken Cameras”, “The Gatekeepers”, “How to Survive a Plague”, “ The Invisible War” i “Searching for Sugar Man”, a što se tiče kratkih, odlučivaće se između “Inocente”, “Kings Point”, “Mondays at Racine”, “Open Heart” i “Redemption”.

O najboljoj filmskoj muzici, odlučivaće se između “Ane Karenjine”, “Arga”, “Pijevog života”, “Lincolna” i novog Bonda.

Prvi put onlajn glasanje

Glasanje za nominacije za Oskara produženo je za 24 sata, nakon što su pojedini članovi Američke filmske akademije imali problema sa novim onlajn glasačkim sistemom.

Dio od ukupno 6.000 članova AFA požalio se na probleme prilikom registrovanja na sajt za onlajn glasanje. Prvi put je, inače, dozvoljeno onlajn glasanje za nominacije za nagradu Američke filmske akademije.

Do sada je obavljano isključivo poštanskim saobraćajem. Novi sistem omogućava članovima AFA da izaberu da li će glasati elektronski ili žele da nastave tradicionalni način.

Inače, nominovani za Oskara biće tako poznati tri dana uoči dodjele Zlatnog globusa - druge po značaju nagradne ceremonije u američkoj filmskoj industriji.

Ko će naslijediti "The Artist"

Prošle godine, na 84. dodjeli Oskara, trijumfovao je nijemi crno-beli film “The Artist”, osvojivši nagrade u pet kategorija, uključujući za najbolji film, režiju Mišela Azanavišijusa i mušku ulogu Žana Dižardena.

“The Artist” je osvojio i Oskara za originalnu muziku i kostim. To je prvi nijemi film koji je osvojio glavnog Oskara od 1929. godine, a trijumfovao je nad 3D spektaklom “Hugo” Martina Skorsezea koji je takođe pobijedio u pet kategorija, ali uglavnom tehničkim.

Američka drama o građanskom ratu “Lincoln”, jedna je od najnominovanijih u konkurencijama za nagrade širom svijeta, a Denijel Dej Luis vrlo lako može dobiti Oskara za glavnu mušku ulogu. Ovo je prilika za ovog izvanrednog glumca da osvoji trećeg pozlaćenog kipa za glavnu mušku ulogu.

Glamurozna dodjela Oskara održaće se 24. februara u pozorištu „Dolby Theatre“ u Holivudu, a putem direktnog prenosa pratiće je gledaoci u 225 zemalja.

Galerija

Bonus video: