Gotov nalaz obdukcije: Osuđenik umro od heroina

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Miljan Perović kazao je sinoć da je slučaj smrti osuđenika R.K. u nadležnosti Tužilaštva i istražnih organa
0 komentar(a)
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.01.2013. 18:39h

Osuđenik R.K. (36) koji je 26. decembra preminuo u Kliničkom centru Crne Gore predozirao se heroinom.

To je potvrdio nalaz obdukcije, koji je dostavljen zamjeniku višeg državnog tužioca Željku Tomkoviću.

Tomković je juče "Vijestima" kazao da je, nakon što mu je Odjeljenje za patologiju dostavilo toksikološki nalaz, od Ispostave policije Danilovgrad tražio cjelokupnu dokumentaciju, koju su posle smrti R.K. prikupili o tom slučaju.

“Nakon ocjene dokumentacije vidjećemo koji će biti dalji koraci”, kazao je Tomković.

Osuđeniku je, prema saznanjima "Vijesti", pozlilo 26. decembra oko 6.30 časova u paviljonu F Kazneno-popravnog doma zatvora u Spužu, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu. U Urgentni blok primljen je u veoma teškom stanju, a preminuo je samo pola sata kasnije.

Prve informacije iz policije govorile su ono što je potvrđeno obdukcijom, da je R.K. umro zbog prekomjerne upotrebe psihoaktivnih supstanci.

Policija je nakon toga uzela izjavu od zatvorenika koji su boravili u istoj sobi sa pokojnikom, pojedinih starješina, zatvorskih ljekara i izvršen je uvid u njegov zdravstveni karton.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Miljan Perović kazao je sinoć "Vijestima" da je slučaj smrti osuđenika R.K. u nadležnosti Tužilaštva i istražnih organa.

"U toku postupka koji oni vode ZIKS će biti potpuno kooperativan. Nastojaćemo da se predmet potpuno dovede do kraja i da ga u skladu sa tim nadležni otrgani procesuiraju", kazao je Perović.

Preminuli R.K. je krajem 2006. osuđen na jedinstvenu kaznu od pet godina i dva mjeseca zatvora zbog 26 teških krađa. Njemu je tada presudom izrečena i mjera obaveznog liječenja od narkomanije.

Žižić preminuo u Kliničkom centru

Osuđenik Simo Žižić (57) iz Šavnika, preminuo je juče u Kliničkom centru Crne Gore, potvrđeno je "Vijestima" iz ZIKS-a. Žižiću je, kazao je direktor spuškog zatvora Miljan Perović, juče ujutro pozlilo, odvezen je u KC, gdje je oko 14:30 časova preminuo.

Perović je pojasnio da je Žižić bio lošeg zdravstevnog stanja, kao i da mu pozlilo i noć prije nego je preminuo u KC CG. "U utorak veče je odvezen u Klinički centar gdje mu je ukazana medicinska pomoć i nakon toga je vraćen u zatvor.

Juče ujutro mu je ponovo pozlilo, odmah smo ga odvezli u Urgentni blok, ali je nakon par sati preminuo. Mislim da u slučaju njegove smrti nema ništa sporno, već da je nastupila prirodnim putem, ali ćemo svakako sačekati zvanične rezultate", kazao je Perović.

Žižić je u junu 2012. godine u zatvoru pokušao da se ubije, ali su ga u tome spriječili drugi osuđenici. Zatvorenici sa kojima su "Vijesti" tada razgovarale tvrdili su da je on pokušao da se ubije, upravo zbog zdravstvenih probelma i neadeklvatne medicinske njege.

Iz ZIKS-a su tada negirali navode zatvorenika, da Žižić ima neadekvatnu medicinsku njegu. Pokojni Žižić izdržavao je zatvorsku kaznu, jer je 9. juna 2010. godine u selu Strug, ispred porodične kuće, s umišljajem ubio svoju suprugu Zlatiju, koju je više puta udario metalnom šipkom u predjelu glave dok mu je ona bila okrenuta leđima.

Bonus video: