Dva radnika Željezare povrijeđena nakon pada sa viljuškara

Jovanović je, iz za sada nepoznatih razloga, pao s viljuškara, koji su on i Obradović popravljali
0 komentar(a)
Željezara, kovačnica, Foto: Ivan Petrušić
Željezara, kovačnica, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.01.2013. 20:14h

Radnik nikšićke Željezare Toščelik Miljan Jovanović (38) teško je povrijeđen u pogonu Kovačnice, a njegov kolega Rade Obradović prošao je sa lakšim povredama.

Jovanović je, iz za sada nepoznatih razloga, pao s viljuškara, koji su on i Obradović popravljali.

Prilikom pada, prelomio je tjemenu kost i povrijedio grudni koš.

Nakon prijema u nikšićku bolnicu, gdje mu je ukazana prva pomoć, Jovanović je prevezen u Klinički centar Crne Gore i smješten na Odjeljenje neurohirurgije.

Nezgoda se dogodila oko 14.30 časova, a povrijeđenog Jovanovića kolege su odmah prevezle do Opšte bolnice.

Uviđaj su obavili predstavnici nikšićke policije i HTZ komisija kako bi utvrdili razlog Jovanovićevog pada s viljuškara.

Prošlog mjeseca, u ključnom pogonu Željezare, u Čeličani, došlo je do eksplozije šljake i tečnog metala. Tada je teže povrijeđen Bojo Matijašević (24), a lakše Luka Papović (37) i Milinko Roćenović (32).

Matijašević, koji je zadobio opekotine po većoj površini tijela, nakon ukazane pomoći prevezen je u Klinički centar, gdje se još nalazi.

Uzroci te havarije još nijesu poznati a iz uprave fabrike se ni tada, kao ni juče, nijesu oglašavali, niti su odgovarali na pozive novinara.

Tada su iz uprave porodicama povrijeđenih radnika dali po 500 eura pomoći.

U istom pogonu je 2. februara 2012. došlo do eksplozije elektrolučne peći, prilikom topljenja čeličnog otpada. Tada je oštećena metalna konstrukcija i obloga peći od opeke, a povrijeđenih, srećom, nije bilo.

Nikšićku Željezaru je u aprilu prošle godine kupila turska kompanija Toščelik i od 15. novembra proizvodnja se odvija u pogonima Čeličane i Kovačnice.

U Čeličani se u trećoj smjeni, kada važi režim jeftine električne energije, izliju po dvije šarže ili 130 tona čelika, dok se u Kovačnici radi u sve tri smjene. Potpaljivanjem nove peći, koja je instalirana 2010. godine, aktiviran je i sistem za otprašivanje.

Bonus video: