Nagrade Britanske filmske akademije: Borba Linkolna, Jadnika i Pija

“Django Unchained” i triler “Zero Dark Thirty” dobili su po pet nominacija
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2013. 17:51h

Film “Linkoln” Stivena Spilberga, o američkom predsjedniku Abrahamu Linkolnu sa Denijelom Dej Luisom u naslovnoj ulozi, osvojio je 10 nominacija za nagrade Britanske filmske akademije.

“Kada je u pitanju Spilbergov film, sva pažnja usmjerena je na Dej Luisa. Šta god vi mislili o filmu, a kritičari su se nekako podijelili, zasigurno je da je njegov performans očaravajući i potpuno nevjerovatan”, kazao je za BBC filmski kritičar Mark Kermod.

Nominaciju manje od “Linkolna” dobila je filmska verzija mjuzikla “Jadnici” oskarovca Toma Hupera kao i novi film Anga Lija "Pijev život". Za razliku od prethodnih ostvarenja o tajnom agentu 007, prošlogodišnji hit “Skyfall” kritika je odlično prihvatila pa će se film takmičiti u osam kategorija.

Sedam nominacija ima drama Bena Afleka “Argo” dok je nova saradnja Kire Najtli i Džoa Rajta, adaptacija ruskog klasika “Ana Karenjina” nominovana u šest kategorija.

Film Kventina Tarantina “Django Unchained” i triler o hvatanju Osame bin Ladena “Zero Dark Thirty” dobili su po pet nominacija. Dodjela nagrade Britanske filmske akademije biće organizovana u Londonu 10. februara

Za najbolji film nominovani su Argo, Jadnici, Pijev životi, Linkoln i Zero Dark Thirty koji je režirala Ketrin Bigelou.

U kategoriji za njabolji britanski filmi nominovani su Ana Karenjina, The Best Exotic Marigold Hotel, Jadnici, Seven Psychopaths i posljedni nastavak serijala o Bondu,Skyfall.

Konkurencija u kategoriji za najboljeg glumca je veoma jaka, ali prema pisanjima medija Danijel Dej Luis je izraziti favorit. Pored njega nominovani su još Ben Aflek za ulogu u svom filmu Argo, Bredli Kuper za ulogu u Silver Lining Playbook, Hju Džekmen za glavnu ulogu u Jadnicima i Žoakin Finiks za ulogu u fimu The Master.

U konkurinciji dama za najbolju glumicu nominovane su Džesika Čestejn za rolu u Zero Dark Thirty, Francuskinja marion Kotijard za Rust and Bone, Helen Miren za ulogu u ostvarenju Hičkok, Emanuel Riva za ulogu u Hanekeovom filmu Ljubav i Dženifer Lorens za ulogu u Silver Lining Playbook.

Za nagradu za najbolju sporednu mušku uluogu boriće se Alan Arkin (Argo), Havier Bardem (Skyfall), Filip Simor Hofman (The Master), Tomi Li Džons (Lincoln) i Kristof Volc (Django Unchained), a u ženskoj konkurenciji Ejmi Adams (The Master) Džudi Denč (Skyfall), Sali Fild (Lincoln) En Hatavej (Jadnici) i Helen Hant (The Sessions)

Favorit za najboljeg režisera je prema mnogima Ben Aflek za film Argo, a pored njega za tu nagradu konkurišu i Ketrin Bigelou za Zero Dark Thirty, Austrijanac Mihael Haneke za film Ljubav, Ang Li za Pijev Život, kao i Kventin Tarantino za Đanga.

Tarantino i Haneke su nominovani i u kategoriji za najbolji originalni scenario a konkurenti su im Ves Anderson i Roman Kopola za scenario za film Moonrise Kingdom, Pol Tomas anderson za scenario The Master i Mark Boal sa scenariom za Zero Dark Thirty.

Za najbolji adaptirani scenario nominovani su Argo, Beasts of the Southern Wild, Pijev život, Linkoln, Silver Linings Playbook.

U konkurenciji za najbolji animirani film nalaze se tri ostvarenja: Brave, Frankenweenie Tima Bartona i Paranorman. Za najbolji dokumentarni film u 2012. nominovani su The Imposter, Marley, McCullin, Searching for Sugarman, West of Memphis.

Hanekeov film ljubav favorit je za nagradu u konkurenciji filmova van engleskog govornog područja. Pored filma Ljubav tu su i Headhunters, The Hunt, Rust and Bone i francuski Untouchable.

Galerija

Bonus video: