Tužilaštvo tražilo osobađanje Stanka Subotića

Ovu informaciju "Vijestima" je potvrdio Subotićev advokat Frančesko Paolo Sisto, dok iz kancelarije tužiteljke u popodnevnim časovima nisu odgovarali na pozive
63 pregleda 0 komentar(a)
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.01.2013. 15:58h

Tužilac Eugenija Pontasulja tražila je jutros u Bariju oslobađanje Stanka Caneta Subotića uz obrazloženje da "nije počinio djelo" ( radi se o jednom od formalno predviđenih obrazloženja oslobađanja - ostali su oslobađanje jer djelo ne predstavlja zločin, ili oslobađanje jer nije moguće nastaviti proces protiv optuženog - kao na primjer u slučaju imuniteta ili maloljetnosti optuženog)

Ovu informaciju "Vijestima" je potvrdio Subotićev advokat Frančesko Paolo Sisto, dok iz kancelarije tužiteljke u popodnevnim časovima nisu odgovarali na pozive.

Ovo je bilo posljednje preliminarno saslušanje vezano za Subotićev slučaj. Izricanje presude zakazano je za 26. februar.

"Veoma smo zadovoljni ovakvim razvojem situacije, posebno imajući u vidu da je veoma rijetko da tužilaštvo za borbu protiv mafije zatraži oslobađanje optuženog" rekao je Sisto za "Vijesti". Sisto je branio i bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića koji je oslobođen optužbi maja 2010 godine, takođe po kratkom postupku.

Odbrana je tražila da se Subotiću sudi po kratkom postupku još 2010 godine. Ovaj vid procesa predvidja izricanje presude tokom preliminarnih saslušanja, bez rasprave i svjedočenja, kao i smanjenje predviđene kazne za jednu trećinu ukoliko dođe do osude.

Subotića je do pretposljednjeg saslušanja branio počasni konzul Crne Gore u Napulju, advokat Frančesko Gala Trinkera, koji radi u advokatskoj kancelariji Enriko Tučila, Đukanovićevog branioca.

Subotić je optužen za učešće u kriminalnoj organizaciji mafijaškog tipa koja je za cilj imala šverc cigareta iz Crne Gore ka Italiji. U optužnici tužilaštva u Bariju navodi se da je Subotić preko svoje kompanije "Dulwich" privatnim avionima prenosio keš od šverca cigareta iz Crne Gore za Švajcarsku i Kipar, učestvujući na ovaj način u pranju novca od šverca.

Optužnica sadrži i listu pojedinačnih letova, imena pilota, kao i tačne cifre koliko je novca prenošeno. Protekle godine saslušanja u Bariju su odlagana u iščekivanju sudskog vještačenja koje je naloženo da bi se detaljnije ispitali navodi tužilaštva o kretanju novca Subotićevih kompanija.

Proces protiv ostalih optuženih (Branislav Mićunović, Veselin Barović, Dušanka Jeknić, Branko Vujošević i Andrija Drašković) se nastavlja. Faza preliminarnih saslušanja zaključena je u novembru prošle godine, kada je sudija Suzana de Feliće, odlučila da postoje uslovi da se nastavi proces, zakazavši početak procesa za 7 februar.

Bonus video: