SKUPLJANJE DOKAZA

Istraga o željezničkoj nesreći kod Mojkovca: Čeka se nalaz sa fakulteta

Tu informaciju potvrdio je i advokat Radoica Đurović, branilac Goluba Dulovića
127 pregleda 0 komentar(a)
Željeznička nesreća Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Željeznička nesreća Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2019. 20:02h

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju još prikuplja dokaze u okviru istrage povodom željezničke nesreće, koja se dogodila 13. novembra 2012. kod Mojkovca.

“Vijestima” je saopšteno da se sada čeka nalaz Saobraćajnog fakulteta u Beranama, koji radi tim eminentnih stručnjaka, a kako bi se dokazi kompletirali.

Tu informaciju potvrdio je i advokat Radoica Đurović, branilac Goluba Dulovića jednog od osumnjičenih za izazivanje željezničke nesreće.

U tunelu, na pruzi između Mojkovca i Bijelog Polja, direktno su se sudarili lokalni, putnički voz i građevinska drezina. Sudar je uslijedio samo tri minuta nakon što je mašinovođa lokalnog voza dobio zeleno svjetlo da iz mojkovačke željezničke stanice krene ka tunelu.

Tada su stradali radnici novosadske firme ZGOP koja rekonstruiše dio crnogorske pruge Ranko Kašiković i Goran Gavrić, a 46 putnika teže je i lakše povrijeđeno.

Vanpretresno vijeće Osnovnog suda u Bijelom Polju nedavno je ukinulo pritvor otpravnicima vozova u stanicama Mojkovac i Mijatovo Kolo - Novu Rosiću i Duloviću, koji se terete za željezničku nesreću, dok građevinskom tehničaru firme ZGOP Veljku Markoviću još traje pritvor, koji mu je određen prvobitnim rješenjem istražnog sudije.

“Osumnjičenima je pritvor određen rješenjem sudije Osnovnog suda Ivana Adamovića od 15. novembra da ne bi uticali na svjedoke. Pošto su saslušani svi svjedoci, donijeto je rješenje da se Rosić i Dulović u daljem postupku brane sa slobode”, kazao je advokat Đurović.

Marković je ranije tužiocu kazao da se njegov pokojni kolega, inženjer Kašiković, na dan tragedije, mimo dogovora, sa mašinama na pruzi, uputio ka Mojkovcu.

On je na saslušanju rekao da mu nije jasno zašto je Kašiković to uradio, objašnjavajući da je njegov kolega bio poznat kao “osoba koja mijenja odluke”.

U nalogu za pokretanje istrage piše da su otpravnici vozova krivi, jer su dali pogrešne signale i znake, zbog čega je došlo do željezničke nesreće. U rješenju se navodi da su Dulović i Rosić postupili suprotno Uputstvu za rukovanje elektrorelejnim signalno-sigurnosnim uređajima Željeznice.

Oni su, piše, isključili taster koji je upozoravao da je pruga zauzeta, smatrajući da se radi o "lažnom zauzeću", prije nego su se uvjerili da na pruzi zaista nema vozila.

“Usljed čega je došlo do naleta putničkog voza, na radnu mašinu”, piše u rješenju.

Marković je kod tužioca rekao da “stoji činjenica da je na aparatu kod otpravnika bila upaljena crvena lampica, koja pokazuje da je pruga zauzeta i da na njoj nešto ima”.

“Međutim, vrlo često se desi da se radi o 'lažnom' zauzeću', u kom slučaju otpravnik ima mogućnost da pritiskom na taster eliminiše to lažno zauzeće. Ne mogu se izjasniti koji otpravnik je pritiskom na taster eliminisao crvenu lampicu, ali pošto sam bio u prostoriji otpravnika u Mojkovcu, lično sam vidio kada je ta crvena lampica nestala... To je meni dodatno pokazalo da je pruga slobodna”, kazao je tada Marković.